Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Citroen Xsara (1997-2006)

Autoesittely Citroen Xsara (1997-2006)

Vuonna 1991 esitelty Citroën ZX oli merkin ensimmäinen edustaja pienessä perheautoluokassa. ZX:n tekniikka oli hyvin tavanomaista ja läheistä sukua Peugeotille. Syksyllä 1997 esiteltiin seuraajaksi modernimmin muotoiltu Xsara, jonka perusrakenteet olivat samat kuin edeltäjässä. Teknisiä erikoisuuksia ei Xsarassakaan ollut tarjolla.

Suurimmat edistysaskeleet edeltäjään verrattuna otettiin varustetasossa ja sisätiloissa. Takaistuintiloja oli onnistuttu parantamaan luokan kärkitasolle, vaikka akseliväli oli sama kuin edeltäjässä. Myös tavaratila oli varsin suuri. Kokonaisuutenakin Xsara ylsi ominaisuuksiltaan lähelle luokan parhaimmistoa ennen kuin seuraavana vuotena esitellyt Astra, Golf ja Focus ottivat merkittävän askeleen kehityksessä.

Xsara oli tarjolla kolmena korimallina. 3- ja 5-oviset olivat mitoiltaan yhtenevät. 3-ovista markkinoitiin coupe-mallina. Farmarimallin eli Breakin pituus oli 19 cm pitempi. Perä oli Breakissakin varsin viisto.

Etujousitus perustui tavanomaisiin joustintukiin, mutta takana oli ranskalaisten suosimat vääntösauvajouset, jotka säästivät tilaa.

Moottorivalikoima oli tuttua tavaraa PSA-konsernin valikoimista. 1,4-litrainen ja 1,6-litrainen (75 ja 90 hv) olivat 8-venttiilisiä samoin kuin vain automaattivaihteiston yhteydessä tarjottu 1,8-litrainen 103-hevosvoimainen. 1.8i 16V sen sijaan oli uudempi versio, jossa oli moniventtiilikansi. Dieselinä oli aluksi vanha palvelija, 1,9-litrainen 90-hevosvoimainen. Kesällä 1999 se vaihtui samantehoiseen 2.0 HDi:hin, jossa oli yhteispaineruiskutus. 

Malliston huipulla oli 2.0 VTS, jossa oli 167 hevosvoimaa. VTS:n jousitus oli varsin jäykkä.

Xsara oli Suomessa ensimmäinen auto luokassaan, jossa oli kaikissa malleissa vakiona ABS-jarrut. Myös ohjaustehostin, sähkölasit edessä, kauko-ohjattava keskuslukitus, sisävalon viive, ajonestolaite ja kuljettajan turvatyyny olivat vakiona. Ohjauspyörä oli säädettävissä sekä korkeus- että syvyyssuunnassa.

Perusmalli oli 1,4-litrainen X. Siinä oli yksinkertainen siniharmaa kangasverhoilu. Isompien moottorien yhteydessä perustasona oli SX, jossa oli tyylikäs plyysiverhoilu (kuva). Muut varuste-erot X:ään olivat pieniä: korinväriset peilit, lukittava hansikaslokero, radion säätimet ratissa, kuljettajan istuimen korkeussäätö ja lehtitaskut etuselkänojien taustoissa.  

1,8-litraisen sai myös Exclusive-mallina, jonka verhoilun voi luokitella jo ylelliseksi. Varusteena oli mm. sadetunnistin, matkustajan turvatyyny, sähkölasit myös takana, ristiseläntuen säätö, takaistuimen keskikyynärnoja, öljymäärän mittari, nahkaratti ja radio/kasettisoitin. Kaikissa 1.8 16V -malleissa oli levyjarrut myös takana. 

Huippumalli VTS oli tarjolla vain 3-ovisena. Se menestyi hyvin GTI-vertailuissa ja ennen kaikkea se oli hinnaltaan edullinen, joten siitä tuli suosittu myös Suomessa.

VTS:n vakiovarusteita olivat Exclusiven lisäksi kevytmetallivanteet, takaspoileri ja öljynlämpömittari. Verhoilu oli mustaa plyysiä.

Vuosimallin 1999 varustelisäyksiä olivat matkustajan turvatyyny, sivuturvatyynyt ja etumatkustajan turvatyynyt deaktivointi. Vuoden 1999 erikoismalli oli Xsara Coco, jossa oli SX-tason lisäksi mm. ylellisempi verhoilu ja metalliväri.

Syksyllä 1999 mallistoa täydensi "rallimenestyksen kunniaksi" 3-ovinen VTR. Sen moottori oli 1,6-litrainen.

VTR:n puskurit, kylkilistat ja peilien kotelot olivat korinvärisiä. Lisäksi ulkonäköä paransi takaspoileri. Sisällä oli valkopohjainen mittaristo ja alumiininen vaihdekepin nuppi. Muuten varustelu vastasi SX-tasoa kangasverhoilua lukuun ottamatta.

Keväällä 2000 esiteltiin Xsara Sportswagon, joka oli varustettu 2,0-litraisella bensamoottorilla (135 hv). Vakiovarusteluun sisältyi mm. automaattinen ilmastointi, alumiinivanteet, Alcantara-verhoilu ja urheilulliset istuimet.

Syksyllä 2000 esiteltiin vuosimallin 2001 Xsarat. Ulkonäkö oli muuttunut huomattavasti, kun etupään muotoilu oli uusittu kokonaan. Ilme oli nyt lähempänä Picassoa. Keulalle tuli isommat, kirkaslasiset ajovalot, jotka olivat aikaisempia tehottomiksi moitittuja valoja tehokkaammat.

VTR-, VTS- ja Exclusive-malleissa puskurit, kylkilistat ja peilinkotelot olivat korinväriset ja takavalot viistoperämalleissa kokonaan punaiset.. Pyörät olivat kasvaneet 15-tuumaisiksi ja raideleveyttä oli hieman levennetty. Ohjaustehostin säätyi nyt moottorin käyntinopeuden mukaan.

Korirakennetta oli vahvistettu ja turvavarustelua lisätty. Etuturvatyynyt toimivat nyt kaksivaiheisesti. Ikkunaturvatyynyt olivat lisävarusteena. ABS-jarruihin oli lisätty elektroninen jarruvoiman jako (EBD). 

Moottorivalikoiman aloitusmalli oli edelleen entinen 1,4-litrainen. Vanhat 1,6- ja 1,8-litraiset sen sijaan korvasi uusi 16-venttiilinen 1,6-litrainen, jossa oli tehoa 110 hv. Sen yläpuolelle tuli 2,0-litrainen, jossa oli tehoa 135 hv. VTS:n 163 hv:n moottori oli ennallaan. Kolmas uutuus oli 110-hevosvoimainen 2.0 HDi, joka tuli pienitehoisemman version rinnalle. 

Varustetunnukset olivat entiset ja lisää tavaraa oli lähinnä Exclusivessa ja VTS:ssä (mm. ajotietokone ja automaatti-ilmastointi). Verhoilukankaat olivat uusia.

Vuosimalliin 2002 tuli vakiovarusteeksi ilmastointi, joka oli X-mallia lukuun ottamatta automaattinen. Syksystä 2002 lähtien tarjottiin erikoismallia Xsara X4, jossa oli SX-tason lisäksi metalliväri, alumiinivanteet ja radio/CD 300 eurolla.

Keväällä 2003 Xsaran etupuskuri uusittiin ja sumuvalot siirrettiin ajovalojen yhteydestä puskuriin. Keulaan tuli myös hieman lisää kromia, samoin 3- ja 5-ovisen tavaratilan kynnyslistaan. Uusia ulkovärejä oli kaksi. Kojelaudan väriä vaalennettiin ja siihen lisättiin kromireunuksia. VTR- ja VTS-malleihin tuli uusi verhoilukuosi. Erikoismallien sijasta Citroën kampanjoi varustetarjouksilla. Esim. radio/CD:n sai usein ilman lisähintaa. 

Vuoden 2004 lopussa esiteltiin Xsaran seuraaja C4. Siitä ei kuitenkaan tullut farmarimallia, joten Xsara Break jatkoi tuotannossa. Sen nimitys oli nyt Xsara X-Wagon ja vakiona oli SX-tason lisäksi radio/CD sekä korinväriset puskurit ja kylkilistat.

YLEISTÄ XSARASTA JA XSARA PICASSOSTA

Xsara on vielä mukavia ranskalaisautoja - seuraajassa tämä ominaisuus menetettiin. Ominaispiirteisiin kuuluu myös jousituksen kolahtelu ja istuimien jopa liiallinen pehmeys. Ajettavuudessa ongelmana oli suuntavakavuuden puute, joka liittyi ohjauksen puutteelliseen keskitykseen ja tuntoon. Polkimet oli sijoitettu ahtaasti ja niiden varret olivat kummallisesti kengänkärkien tiellä.

Alkuperäinen moottorivalikoima oli hieman vanhahtava. Bensamoottorien kulutus oli kilpailijoita korkeampi, mutta käytännön suorituskyky oli kelvollinen. 80-luvun alussa esitelty diesel oli auttamattomasti jäljessä moderneja suorasuihkutusdieseleitä. HDi edustaakin sitten 2000-luvun dieseltekniikkaa ja myös 1.6 16V bensamoottori vuosimallista 2001 alkaen on ajanmukainen. Malliston helmi on paljon kehuja saanut 2.0 VTS.

Xsaran tuotannosta dieselmallien osuus oli noin puolet. Suomessa dieselien osuus jäi alle neljännekseen, mikä on kuitenkin selvästi kokoluokan keskiarvoa korkeampi. Picassoissa dieselien osuus jäi Suomessa viidennekseen ja pääosa myynnistä oli 1,8-litraista bensakonetta. Suomen rekisteröintitilastossa Xsara oli sijoilla 15-20, kunnes vuonna 2003 se putosi sijalle 26 ja vuonna 2004 sijalle 29. Picasson suosio ei Suomessa noussut kovin korkealle. Xsaran ja Picasson hinta oli kilpailijoihin verrattuna varsin edullinen ja käytettynä ne ovat vieläkin edullisempia.

Vikatilastoissa Xsara on hieman keskiarvon huonommalla puolella. Picasso menestyy yllättäen paremmin. Picassot valmistettiin Espanjassa. Xsaran ja Picasson vikoja ovat mm. erilaiset kitinät ja narinat, ohjaustehostimen pumppujen rikkoutuminen, ajonestolaitteen vioittuminen, turvatyynyjen merkkivalon palaminen, moottorinohjauselektroniikan viat, polttoainesuodattimen vuodot HDi:ssä, ilmamäärämittarien vikautuminen, pakoputkiston lyhyt kestoikä ja istuinverhoilun kuluminen puhki. Myös latureissa, polttoainepumpuissa, virtalukoissa ja lämmityslaitteen kytkimissä on ollut vikoja.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin