Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Hyundai i30 2012

Hyundai etenee nyt hyvää vauhtia esittelemällä uusia malleja, joiden ominaisuudet lähestyvät luokan kärkeä. Perheautoluokan i30 on suunniteltu pääosin Saksassa ja se valmistetaan Tsekissä.
Autoesittely Hyundai i30 2012

i30 on muotoiltu eurooppalaiseen tyyliin ilman häiritseviä yksityiskohtia. Muotoilu on näyttävä, mutta ei kovin persoonallinen.

Esimerkiksi Citroën C4:n sivuprofiili on samantyylinen. Muotoilu kestänee aikaa paremmin kuin monet aikaisemmat Hyundait. Jo edeltävän mallin i30 oli aasialaismerkkien malleista toiseksi suosituin Euroopassa Nissan Qashqain jälkeen, joten i30:llä on jo valmistakin asiakaspohjaa, vaikka markkinoita onkin tarkoitus valloittaa eurooppalaisilta.

Tilat

Ulkomitoiltaan i30 on pari senttiä aikaisempaa pitempi ja pari senttiä matalampi. Sisätilat ovat säilyneet edeltäjän hyvällä tasolla eli kilpailijoista vain muutama on tilavampia. Takaistuin on korkea ja mukava, mutta pääntilaa on silti riittävästi. Polvitilaa jää puuttumaan aivan pisimmiltä matkustajilta ja etuistuimien taustat ovat valitettavasti kovaa muovia. Jalkaterillä on myös ahdasta, jos etuistuin on alhaalla. Keskipaikan hyödyntämistä helpottaa matala keskitunneli. Kulku takapenkille sujuu helposti.

Etuistuimissa selkänojan muotoilu on toimiva. Sen sijaan istuinosa ei tarjoa aivan kaivattua tukea. Varsinkin reunat ovat pehmeät ja tiukassa kaarteessa tuntuu, että pehmusteet painuvat pohjaan, kun paino siirtyy toiselle reunalle. Myös reisitukea saisi olla enemmän.



Tavaratila on luokassaan suurehko, mutta suurehko on myös nostokynnys. Takapenkin taittelu onnistuu kahdella tavalla. Joko käännetään nykytyyliin pelkästään selkänojat, jolloin selkänoja jää hieman vinoon tai sitten voi kääntää myös istuinosan. Tämä ei käy aivan helposti: etuistuinten täytyy olla melko edessä, jotta selkänoja mahtuu kääntymään pääntuet alaslaskettuina. Istuinosa ei myöskään pysy pystyssä itsekseen, vaan sitä on pidettävä kädellä niin kauan, että selkänojan saa käännettyä. Lisää tilaa saa hankkimalla farmarimallisen i30 Wagonin.

Näkyvyys on olennaisesti parempi kuin i40:ssa. Takaikkuna on kuitenkin melko pieni ja edessä hyvin loivat pilarit heikentävät näkymiä. Kääntöympyrän halkaisija on keskitasoa suurempi.

Moottorit

Moottorivalikoimassa on Suomessa 1,4- ja 1,6-litraiset bensa- ja dieselmoottorit ja manuaalivaihteiston yhteydessä on sammutusautomatiikka. Vaihteistot ovat 6-vaihteisia kaikissa versioissa. Automaattivaihteiston saa 1,6-litraisiin ja se nostaa ilmoitettuja kulutuslukemia peräti 1,7-1,8 litralla. Koeajetussa autossa oli manuaalivaihteisto ja suorasuihkutteinen 1,6-litrainen bensamoottori (99 kW/135 hv). Sen suurin vääntölukema saadaan 4850 kierroksella, joten moottorin luonne on varsin erilainen kuin ahdetuissa pienissä bensakoneissa. 1,6-litraisten sarjassa moottori pärjää hyvin, mutta ohituskiihtyvyys viitosella ei ole kovin ripeää.



Varustetasot

Hyundai i30 on Suomessa tarjolla Classic- (1,4-litraiset) ja Comfort-varustetasoina. Classiciin sisältyy mm. aktiiviset pääntuet, mäkilähtöavustin, murtohälytin, sumuvalot, ajotietokone ja manuaali-ilmastointi. Comfortissa on lisäksi mm. polviturvatyyny, kulmavalot, nahkaratti, etu- ja takaistuimen kyynärnojat, valoautomatiikka ja sähkölasit myös takana.

Hyundai on i30:ssa lähtenyt tarjoamaan Suomessa köyhempää varustetasoa kuin ix20:ssa tai i40:ssa. Tilaa mallistossa olisi myös paremmalle varustetasolle tai laajemmalle varustepaketille. Nyt varusteet on paketoitu muutaman varusteen nippuihin. Esimerkiksi vakionopeussäädin ja hands-free maksavat noin 430 euroa, automaatti-ilmastointi, sadetunnistin ja lämmitettävä tuulilasin alareuna noin 550 euroa ja ksenonvalot noin 1350 euroa. Värivalikoimassa on persoonallisiakin sävyjä.

Kojetaulu muistuttaa i40:n linjauksia, mutta tarkemmin tutkittaessa i30:n kojetaulu on muotoiltu hieman varovaisemmin. Laatuvaikutelma on hyvä, vaikka kojetaulun alaosan muovilaatu onkin hieman karkeakuvioista. Istuinten reunojen materiaali on melko arkista. Hallintalaitteet ovat selkeät ja oikeisiin paikkoihin sijoitetut. Kaasun ja kytkimen käytössä on vielä hieman korealaisista tuttua hiomattomuutta, mutta omistajatasolla näihin tottuu nopeasti. Säilytystilaa on keskinkertaisesti.

Hyundai i30 on helposti lähestyttävä auto, joka tuntuu heti tutulta. Se on onnistunut yhdistelmä eurooppalaista ja aasialaista autonsuunnittelua. Muotoilu ja laatu ovat kunnossa, ajo-ominaisuudet ja mukavuus hyvät ja tilat kilpailukykyiset. Luokan kärkeen pääsemiseksi jäämme odottamaan kehitteillä olevaa kaksoiskytkinvaihteistoa sekä moderneja pieniä bensaturboja. Myös hinnaltaan i30 on kovimpien kilpailijoidensa tasolla, lisävarusteltuna jopa hieman kalliimpi. Dieselmallien hinnoittelu vaikuttaa 1,6-litraista bensakonetta kilpailukykyisemmältä.

Vertailussa Citroen C4 ja Volkswagen Golf.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin