Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Hyundai ix20 2012

Hyundai panostaa voimakkaasti paikallisia tarpeita vastaavien automallien suunnitteluun kullekin mantereelle. Eurooppa kaipaa Hyundain käsityksen mukaan pientä tila-autoa, jossa on tehokas tilankäyttö.
Autoesittely Hyundai ix20 2012

Pääosin Saksassa suunniteltu ix20 valmistetaan yhdessä sisarmallinsa kanssa Tsekissä. Sisarusten erot ovat tässä tapauksessa totuttuakin vähäisemmät. Suurimmat erot ovat keulassa, jossa on ix35:ttä muistuttava muoto ja erikoiset seittimäiset ritilät. Muotoilu on nuorekasta ja yllätyksetöntä. Pesäeroa Suomen markkinoilla Hyundai tekee Kiaan myös tarjoamalla ix20:aa pelkästään hyvin varusteltuna Premium-mallina.

Kori ja sisätilat

Pituutta ix20:lla on vain 410 cm, mutta tilaa takaistuimella on runsaasti. Pitkäkin matkustaja sopii istumaan ryhdikkäässä asennossa ilman, että pää tai jalat osuvat kattoon tai etuselkänojaan. Myös leveyssuunnassa tilaa on kokoluokkaan nähden hyvin. Lattia on tasainen. Istuimet on sijoitettu korkealle ja ajoasento on ryhdikäs. Itse asiassa etuistuimen muotoilu tuntuu pakottavan pystyyn selkänojan asentoon ja hyvin ryhdikkääseen istumiseen. Sivutukea on riittävästi ja ratissa riittävät säätövarat toimivan ajoasennon saamiseksi. Kuljettajan istuimen kapea kyynärnoja haittaa turvavyön kytkemistä. Ovet ovat väljät ja kulku helppoa.



Takaistuimen muotoilu on hieman lattea monikäyttöisyyden kustannuksella. Tavaratilan välipohjan avulla tasainen laajennettu tila saadaan pelkästään selkänojat kaatamalla (myös istuinosan siirtyessä automaattisesti hieman edemmäs ja alemmas). Välipohjan alla tilaa on runsaasti. Varapyörää ei ole ja korkealle sijoitettu välipohja tarkoittaa myös suurehkoa nostokorkeutta. Tavaratilan koko perusasennossaan vastaa kilpailijoita. Takaistuimen pituus- ja selkänojan säädöillä saa pientä lisäystä tilaan takaistuimen kustannuksella. Laajennettuna tila jää melko lyhyeksi.

Kuljettajan paikalta katsottuna ix20 tuntuu luokkaa suuremmalta tila-autolta. Etäisyys kuljettajasta tuulilasin alareunaan on suuri ja keulan sijaintia voi vain arvailla. Etupilarit ovat hyvin loivat ja peittävät merkittävästi näkyvyyttä etuviistoon. Myös taakse näkökenttä on melko rajoittunut. Ulkopeilit ovat hyvät. Kääntöympyrä ei ole erityisen pieni. Suojalistoja puskureista tai ovista ei nykytyyliin löydy.

Moottori ja suorituskyky

1,4-litraisten bensa- ja dieselvaihtoehtojen lisäksi ix20:n saa Suomessa myös 1,6-litraisella bensamoottorilla, jonka Vengaan saa vain automaattivaihteiston yhteydessä.

Koeajetun 1,4-litraisen bensamallin (66 kW/90 hv) suorituskyky tuntuu kaupunkinopeuksissa hyvältä, mutta maantiellä voimavarat ovat niukat huolimatta lyhyistä välityksistä. Kierrosten käyttäminenkään ei tuo toivottua piristystä ohituksiin. Vaihtamisopastin ohjaa suurten vaihteiden käyttöön jo varhaisessa vaiheessa. Start-stop toimii asianmukaisesti. Tälläkin moottorilla selviää, mutta 1000 euroa 1,6-litraiseen tai 1700 euroa lisähintaa dieseliin vaikuttavat järkeviltä sijoituksilta enemmän maantieajoa ajaville.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Suomessa ix20:n varustelu on aina Premium, joka on kilpailijoita runsaampi. Vakiona on mm. automaatti-ilmastointi, vakionopeussäädin, peruutustutka, aktiiviset pääntuet, kevytmetallivanteet, murtohälytin ja ajotietokone. Lisävarusteena saa lähinnä lasikaton. Ainoa perushintainen värivaihtoehto on valkoinen. Vajaan 500 euron hintaisia metallivärejä löytyy eurooppalaiseen nykymakuun. Sisustus on aina tumma.



Kojetaulu on selkeä ja hallintalaitteet helppokäyttöisiä. Muovipinnat ovat osittain pehmustettuja ja laatuvaikutelma hintaluokassaan hyvä. Kytkimen sulava käyttö vaatii hieman totuttelua. Säilytyslokeroita on runsaasti ja hansikaslokero tilava, mutta keskikonsolissa saisi olla kannellinen lokero.

Kilpailuasetelma

Hyundai ix20 on tilava ja käytännöllinen perusauto kohtuulliseen hintaan. Se on pirteästi muotoiltu ja laadukkaan tuntuinen, mutta ajoelämyksiä se ei tarjoa. Hinnat ovat varuste-erojen verran Kia Vengan yläpuolella. Toyota Verso-S:ään verrattuna korealaiset tarjoavat samantasoisen auton pienemmällä rahalla.

Vertailuun otettiin Kia Venga ja Toyota Verso-S.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin