Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Peugeot Partner 2003-2011

Peugeot Partner ja Citroën Berlingo esiteltiin vuoden 1997 alussa.
Autoesittely Peugeot Partner 2003-2011

Vuodenvaihteessa 2002/2003  saatiin Suomeen näiden autojen uudistetut mallit. Uusi keulan muotoilu on onnistunut. Ulkoisten muutosten lisäksi merkittävä muutos on se, että ABS-jarrut ovat vihdoinkin vakiovaruste myös näissä autoissa. Lisäksi vakiona on liukuovi molemmilla puolilla.

Halpojen ja käytännöllisten autojen sarjassa selvä myyntiykkönen on Yaris Verso ja Berlingo on toisena. Partner on aina jäänyt hieman Berlingon varjoon niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Suomessa myöskään Kangoo ei ole saavuttanut merkittävää markkina-asemaa ja Fiat Dobloa meille ei tuodakaan.

Partnerin suunnittelussa keskeisellä sijalla on ollut käytännöllisyys. Oman osansa suunnitteluun on vaikuttanut se, että autoa myydään sekä henkilöautona että pakettiautona. Hintaan nähden tuskin mikään auto pystyy tarjoamaan vastaavia tiloja kuin Partner.

Autossa on hyvinkin keskiluokan tilavimpia malleja vastaavat tilat viidelle ja lisänä hyvä tavaratila. Penkit käännettynä tilaa on noin 3 kuutiota muiden kuin Suomen autoverottajan mielestä. Perusasennossaankin tavaratilan pituus on 85 cm. Pakettiautoversion ansiota on sekin, ettei takana ole lainkaan keskitunnelia. Takana riittää leveyttä myös kolmelle matkustajalle. Pääntilaa on luonnollisesti paljon enemmän kuin riittävästi.

Alun perin Partnerissa ei ollut lainkaan ovia takamatkustajille ja jälkeen päin suunniteltuina ovista tuli melko kapeat. Sisäänkäynti sujuu kuitenkin helposti ovien kapeudesta huolimatta. Liukuovet ovat käytännölliset siinä mielessä, että niillä lapset eivät kolhi viereisten autojen ovia. Etuovet sen sijaan ovat melko raskaskäyttöiset. Ikkunapintaa on runsaasti ja matkustamo on valoisa.

Koeajoauton moottorina oli monesta mallista tuttu, pari vuotta Partneriin tarjolla ollut 2.0 HDi (90 hv). Moottori sopii hyvin auton luonteeseen. Voimaa on tarjolla niin paljon, että liikenteen rytmissä on vaivatonta pysyä mukana. Odotukset suorituskyvyn suhteen olivat kuitenkin korkeammalla. Jotta auton saa ripeästi vauhtiin, joutuu huolellisesti käymään läpi kunkin vaihteen parhaan vetoalueen.

Viitosella auto ei riennä kovinkaan nopeaan kiihdytykseen kaasua painamalla, sillä viitosen välitys on melko pitkä. Moottorin lisähinta 1,6-litraiseen bensakoneeseen verrattuna on kohtuulliset 2700 euroa. Tällä lisähinnalla dieselin kannattavuusraja lienee 25 000 kilometrin tuntumassa eli selvästi tavanomaista alempana. Todella taloudellisesti ajatteleville on edelleen tarjolla vaatimattoman suorituskyvyn tarjoava 1,9-litrainen perusdiesel.

Partnerin ajo-ominaisuudet ovat suunnilleen sellaiset kuin auton ulkonäöstä ja merkistä voi päätelläkin. Perusasiat ovat kunnossa. Ohjauksen keskitys ei ole kovinkaan terhakkaa. Myöskään ohjaustunto keskialueella ei ole riittävä, mikä suureen tuulipintaan teki ajosta puuskaisessa sivutuulessa huojakasta. Kääntöympyrä on auton ulkomittoihin verrattuna suurehko. Jousitusmukavuus on kohtuullisen hyvä. Suuren kantavuuden aikaansaamasta jämäkkyydestä ei ole merkittävästi haittaa.

Tasaisessa maantieajossa melun sävystä ei tunnista moottoria dieseliksi. Kiihdytyksissä ja ennen kaikkea tyhjäkäynnillä Peugeotin dieselin ääni on melko työkalumainen. Partnerin melutasoa sanotaan alennetun uudistuksessa, mutta meluisaksi se voidaan edelleen luokitella. Suurin melun lähde on rengasäänet.

Partnerin varustelu on selvästi parantunut. Nyt vakiona on ABS-jarrut, lämmitettävät peilit ja kauko-ohjattu keskuslukitus. Berlingosta poiketen vakiona on myös sivuturvatyynyt. Perheautossa tärkeä ilmastointi maksaa melko paljon eli 1350 euroa. Berlingoon sen saa kevättarjouksena ilmaiseksi radion ohella.

Kojetaulu on selkeä ja käytännöllinen. Osa hallintalaitteista on tuttuja Peugeotin muista malleista. Säilytyslokeroita autossa on paljon. Nyt Partnerissa on myös hansikaslokero samaan aikaan matkustajan turvatyynyn kanssa. Turvatyyny on puolestaan kytkettävissä pois lastenistuimen kiinnittämistä varten.

Takapääntuet ovat alaspainettavaa mallia, vaikka ne eivät merkittävästi haittaa näkyvyyttä ylhäälläkään. Alaspainuvat pääntuet on tässäkin tapauksessa toteutettu epämukavasti. Ajoasento on korkea ja lievästi pakettiautomainen. Ajoasennon parantamiseksi jäin lähinnä kaipaamaan ohjauspyörän pituussäätöä. Näkyvyys korkeasta autosta on hyvä. Ainoa ongelma on korkealle sijoitettu sisäpeili, jonka joutuu säätämään uudelleen kuljettajan vaihtuessa jos siitä aikoo jotakin nähdä. Onneksi ulkopeilit ovat suuret.

Partner on auto, joka valitaan järkiperäisesti. Se tarjoaa kohtuulliseen hintaan hyvän kuljetuskyvyn. Uusimmista mukavuuksista joutuu tinkimään. Turvallisuuden osalta varustus on nyt kunnossa, mutta korin törmäysturvallisuus ei ole ollut edes auton suunnitteluhetkellä hyvä.

Kilpailijavertailu


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin