Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Seat Altea 2004-2009

Seatin paikka VAG-konsernin tuotepaletissa on vähitellen löytynyt. Porrasperäiset perusautot ja farmarit on jätetty muille merkeille.
Autoesittely Seat Altea 2004-2009

Seatit ovat nuorekkaita monikäyttöautoja. Myös de Silvan muotoilulinja sopii hyvin tähän päämäärään. Viitos-Golfin pohjalta on esitellyn Altean seuraan on liittynyt myös isompi Altea XL ja country henkinen Altea Freetrack.

Altean kori on kooltaan vain hieman Golfia suurempi. Pituutta on 8 cm enemmän, leveyttä 1 cm ja korkeutta 9 cm Golfia enemmän. Seatin mukaan kyseessä on maailman ensimmäinen MSV (Multi Sports Vehicle). Lähinnä Altean voi luokitella tila-autoksi, jossa menevä ulkomuoto on maksimaalisia tiloja tärkeämpää.

Alteaperhe vasemmalta: Altea XL, Altea Freetrack ja Altea

Sisätilat

Altean takaistuimella on muotoilusta huolimatta hyvin tilaa. Myös istuin on erittäin hyvä suurikokoisemmallekin matkustajalle luontevan istuma-asennon ansiosta. Sisätilat vastaavat keskiluokan sedanien parhaimmistoa. Kilpailijoihinsa verrattuna Altean sisätilat ovat keskimääräistä ahtaammat. Ero esim. Ford C-Maxiin tai Renault Sceniciin on kuitenkin merkityksetön.

400 litran tavaratila jää selvemmin useimpia saman kokoluokan 5 hengen tila-autoja pienemmäksi, sekä lyhyemmäksi että kapeammaksi. Lisäksi takaistuin ei ole säädettävissä tila-autojen tapaan. Monikäyttöisyyttä rajoittaa myös se, että takapenkin istuinosa on kiinteä eikä pohjasta tule laajennettuna tasaista. Tavaratilan pohjan alla on lokeroita pikkutavaralle. Etuistuimet ovat hyvät. Istuma-asento on korkea ja sivutuki erinomainen.

Varusteet ja tuntuma

Altean perusmalli on nimeltään Reference. Siihen sisältyy 6 turvatyynyä, vetoluistonesto, kauko-ohjattava keskuslukitus ja lämmitettävät sähköpeilit. Stylance-paketissa on lisäksi automaatti-ilmastointi, ajovalojen "Coming Home” -toiminto, nahkaverhoiltu monitoimiohjauspyörä, korinväriset peilien kotelot ja ovenkahvat. Sport-paketissa on Stylancen lisäksi urheilullinen jousitus, 17-tuuman kevytmetallivanteet, urheiluistuimet sekä tummennetut takalasit.

Altean kojetaulu on nuorekkaasti muotoiltu. Kaasujalka osuu leveään keskikonsoliin. Kytkinjalan tuki on liian takana ja samanlaista kovaa materiaalia kuin Octaviassa. Kojetaulu on pinnaltaan erikoinen ja jakaa mielipiteitä. Ainakin materiaali on helposti ja näkyvästi naarmuuntuvaa. Istuimet ovat aina väriltään harmaat. Alteaan sopisi hyvin myös pirteämpi sävytys. Hallintalaitteet ovat oikeilla paikoillaan, joskin lämmityslaitteen säätimiä joutuu hieman kurottelemaan.

Vaihteensiirto ei ole kaikkein sujuvimpia. Kierroslukumittari on sijoitettu mittaristossa keskimmäiseksi. Mittarit sijaitsevat syvennyksissä, mikä saattaa haitata näkyvyyttä tietyissä valaistusolosuhteissa. Pikkutavaratiloja on runsaasti eri puolilla matkustamoa. Altean laatuvaikutelma jää halvempien materiaalien ja muovisen ilmeen takia hieman VW:tä jälkeen, vaikka työn laatu onkin hyvää.

Turvallisuus

Auton aktiiviselle turvallisuudelle perustan luovat vakiona oleva ESP-ajonvakautusjärjestelmä hätäjarrutus-tehostimella, ABS-jarrut ja TCS-luistonesto-järjestelmä.

Perustan passiiviselle turvallisuudelle luo täyssinkitty turvakori, joka suojaa matkustajia, vaimentaa törmäysvoimaa ja estää matkustamon sisään painumisen onnettomuustilanteessa. Lisäksi sekä ajopolkimet että ohjauspyörä painuvat kasaan törmäystilanteessa.

Altean turvavarustukseen sisältyvät vakiona myös mm. kuljettajan ja matkustajan turvatyynyt (2 kpl), sivuturvatyynyt (2 kpl), turvaverhot edessä ja takana, kolmipisteturvavyöt kaikilla istuimilla sekä ISOFIX-lastenistuinkiinnikkeet takaistuimilla.

Moottorit ja hinnat

SEAT Altean moottorivalikoima sisältää kaksi bensiini- ja kolme dieselmoottoria, kaikki turboahdettuja.

1,4 TSI 125 hv:n ja 1,8 TSI 160 hv:n moottoreissa hyödynnetään FSI-suorasuihkutusjärjestelmää, jolla pyritään parempaan suorituskykyyn ja alhaisempaan polttoaineenkulutukseen. Jälkimmäinen on saatavilla myös DSG-suorakytkentävaihteistolla.

Moottorivalikoima on sama kuin esim. Octaviassa:1.6/102 hv, 2.0 FSI/150 hv, 1.9 TDI/105 hv ja 2.0 TDI/140 hv. 2.0 FSI:nhinta nousee Alteassakin liian korkealle ja perinteisempi 2.0/130 hvolisi paikallaan. Myös 2.0 TDI:n lisähinta 1,9-litraiseen (2500 euroa)on korkeampi kuin sisarmerkeissä.

Altean kilpailijoista vastaavat Scenic 1.6 maksaa 23900 ja 1.9 dCi (120 hv) 30 400 euroa. Focus C-Max 1.6 maksaa 23 800 ja1.6 TDCi 30 100 euroa (hinnat v.2004). Altea on siis bensamoottorillahinnaltaan kilpailijoidensa tasolla ja dieselinä selvästi halvempi.Ominaisuuksiltaan Altea kuuluu luokkansa terävimpään kärkeen, muttaaidosti muunneltava tila-auto se ei ole.

Vertailu

Päivitetty 2010


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin