Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Skoda Octavia 2005-2007

Viidennen sukupolven Golfin pohjalevyyn perustuvia malleja malleja tulee markkinoille tiiviiseen tahtiin.
Autoesittely Skoda Octavia 2005-2007

Golfin jälkeen ehkä merkittävin malli Suomen markkinoita ajatellen on järkiauto Skoda Octavia, joka on hinnaltaan lähellä Golfia, mutta tavoittelee markkinaosuuksia myös keskiluokasta.

Ulkonäöltään uusi Octavia muistuttaa niin läheisesti edeltävää mallia, että asiaan perehtymätön luulee uutuutta vain facelift-malliksi. Edellinen Octavia oli takapenkiltä varsin ahdas auto, mutta nyt tilanpuutteesta on päästy eroon. Octavian sisätilat ovat kasvaneet merkittävästi, vaikka ulkomitoissa suurentuminen on maltillista. Takaistuintilat vastaavat uutta Golfia ja ovat kahdelle normaalimittaiselle takamatkustajalle riittävät joka suuntaan. Takaistuin on myös riittävän korkea ja varsin mukava. Keskikyynärnoja on vain Elegance-mallissa. Sama koskee myös etukyynärnojaa.

Etuistuimet ovat melko kapeat ja leveärakenteinen saattaa tuntea olonsa hieman ahtaaksi. Konsernin perinteiden mukaisesti istuimet ovat myös kovat. Kaikkiaan etuistuimista voi antaa hyvän arvosanan. Näkyvyys autosta on myös melko hyvä. Auto on selkeämuotoinen ja kulmat ovat helposti arvioitavissa. Takaikkunan yläreuna on korkealla, mikä heikentää näkyvyyttä taakse. Matalan takaikkunan takia sisäpeili täytyy säätää huolellisesti oikeaan korkeuteen. Ulkopeileissä on päästy eroon liian säästeliäästä mitoituksesta.

Octavian parasta antia on käytännöllinen ja markkinoiden suurimpiin kuuluva tavaratila. Valitettavasti takaistuimen selkänoja ei taitu monikäyttöasentoon, vaan jää epäkäytännöllisesti vinoon eikä tavaratilan pohjasta saa tasaista.

Koeajetussa Octaviassa oli monista malleista tuttu 1,9-litrainen TDI, joka uusimmassa versiossa tarjoaa tehoa 105 hv. Tyhjäkäynnin tuntumassa voimaa on niukasti ja liikkeellelähtö vaatii tavanomaista reippaampaa kaasun painamista, mihin tietysti tottuu vähitellen. Toinen dieselissä huomioitava asia on voiman äkillinen loppuminen käyntinopeusmittarin punarajalla, joka tulee bensa-autoon tottuneelle vastaan yllättävän helposti. Voimaa on siis tarjolla lyhyellä alueella, mutta siinä sitä onkin mukavasti.

Parhaimmillaan TDI-Octavia on tietysti uudella 2,0-litraisella moottorilla, jossa on tehoa 140 hv. Bensamalleista jää kaipaamaan perinteistä 130-hevosvoimaista 2,0-litraista, sillä 1.6 FSI on voimavaroihinsa verrattuna melko kallis ja 150-hevosvoimaisen 2.0 FSI:n hinta nousee jo kovin korkeaksi. Samalla rahalla järkevämpi vaihtoehto on 1.9 TDI.

Octavian ajettavuudesta on vaikea keksiä mitään mainittavaa. Kaikki on äärimmäisen yllätyksetöntä niin kuin monissa muissakin VAG-tuotteissa. Sähköisen ohjaustehostimen VAG osaa rakentaa paremmin kuin useimmat muut valmistajat ja ohjaus on eräs luokan parhaista.

Jousitus on hyvä kompromissi jämäkkyyden ja mukavuuden välillä, aivan kuin Golfissa. Luokan parhaimmisto selvittää pienet epätasaisuudet hieman paremmin. Joustovaroja Octaviassa tuntuu olevan runsaasti.

Melutaso on Golf-luokan tavanomaista tasoa eli hiljaiseksi Octaviaa ei voi kehua. Rengasäänet nousevat maantiellä esiin ja jo ennen 100 km/h nopeutta alkaa myös tuuli suhista tavanomaista voimakkaammin. Pumppusuutindiesel kuuluu myös varsin voimakkaasti kiihdytyksissä.

Octavian perusmalli on Classic, joka perinteiseen tapaan on riisuttu monista mukavuusvarusteista. Tarjolla on 4 turvatyynyä, luistonesto, ulkolämpömittari, kauko-ohjattava keskuslukitus, radio+CD ja ilahduttavasti ilmastointi. Koeajetussa Ambientessa on 1200 euron lisähintaan ikkunaturvatyynyt, aktiiviset pääntuet, ajotietokone, lukuvalot edessä ja yhtä lailla ilahduttavasti vakionopeussäädin. Elegance tuo lisähintaa Ambienteen verrattuna 1800 euroa. Siinä on vakiona näyttävämpi sisustus, sumuvalot, xenon-valot, suksiluukku, automaatti-ilmastointi, sadetunnistin, keskikyynärnojat, sähkölasit myös takana, kevytmetallivanteet ja nahkaratti.

Lisävarusteista harkinnan arvoisia ovat esim. ESP 750 euroa ja pysäköintitutka 500 euroa. Xenon-valoja (850 euroa) ja automaatti-ilmastointia (790 euroa) haluavien kannattaa valita Elegance-malli.

Hallintalaitteissa ei ole turhia erikoisuuksia ja ergonomia on hyvällä tasolla. Vaihteensiirto on napakka. Kytkinpoljin nousee konsernin tyyliin melko korkealle. Etumatkustajan turvatyyny on kytkettävissä pois. Säilytystiloja matkustamossa ei ole kovin runsaasti.

Octavia 1.9 TDI Ambiente maksaa 27 490 euroa. Vastaava Golf on 190 euroa halvempi, mutta ilmastoinnista joutuu maksamaan 860 euroa lisähintaa. Bensamallina Golf on suhteessa hieman halvempi. Keskiluokan dieseleistä Citroën C5 maksaa 32 900, Nissan Primera 31 290 ja Renault Laguna 33 200 euroa. (Hinnat v.2004) Näissä on hinnassa huomattava ero Octaviaan, mutta ominaisuuksiltaan Octavia on täysin kilpailukykyinen keskiluokan mallien kanssa, vaikka takaistuintilat jäävätkin hieman esim. edellä lueteltuja malleja ahtaammiksi. Octavia on selvästi eräs ominaisuuksiinsa nähden edullisimmista autoista.

Vertailussa:


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin