Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

IL Koeajo: Kia Optima Sportswagon

Kia Optima Sportswagon on varmasti yksi odotetuimmista uusista Kia-malleista.
IL Koeajo: Kia Optima Sportswagon

 

  • Koeajossa Kian ensimmäinen D-segmentin farmariauto Optima Sportswagon.
  • Kia Optima Sportswagon on vakuuttavan tuntuinen tulokas. Siinä on sopivasti premiumtason osaamistakin.
  • Sportswagonin hinnat alkavat 30 990 eurosta. Varustelutaso on muhkea jo edullisimmassa mallissa.

Vuosi sitten esitelty Kia Optima -muotoilukonsepti lupasi paljon eikä varsinainen tuotantomalli lopulta ollut paha sekään.

Ennen kaikkea kyse on autotyypistä. Kialla ei ole aiemmin ollut Euroopan markkinoilla D-segmentin farmaria ja tuossa isossa keskiluokassa farmari on ylivoimaisesti ostetuin automalli, kun puhutaan yksityisistä ostajista. Neliovinen sedan menee lähinnä taksitolpille, mutta kyllä sinne kelpaa myös farmari.

Keulastaan Optima on täsmälleen samannäköinen kuin sedan-malli, mutta pitkä sulavalinjainen farmariperä antaa autolle erilaisen muotoiluilmeen. Farmariperä tarjoaa myös sedania reilumman 552 litran tavaratilan.

Optiman keulalle voi valita joko 141-hevosvoimaisen 1,7-litraisen dieselin tai 163-hevosvoimaisen 2-litraisen ahtamattoman bensiinikoneen. Kiivaampaan menoon on tarjolla GT-mallin 245 hevosvoimainen kaksilitrainen turbobensa.

Samaan aikaan polttomoottori-Optimoiden kanssa markkinoille saadaan myös ladattava hybridimalli.

Kia Optima -farmariauton hinnasto alkaa 30 990 eurosta. Tosin tämän 1,7 CRDi LX -mallin saa vain tehdastilauksena ja tilaus vie vähintään 5 kuukautta. Vastaava paremmin varusteltu EX-malli maksaa puolitoista tonnia enemmän.

Optiman varusteversiot Suomessa ovat LX, EX, GT Line, Business Premium, Business GT-Line, Business Luxury ja Business Luxury GT Line.

Maahantuoja arvioi, että myydyimmäksi malliksi nousee EX-varustelu, mutta itse asiassa Optimassa jo LX- varustelu tarjoaa saman kuin monien muiden autojen se niin sanottu parempi varustelu.

LX:ssä on jo vakiona navigointi ja peruutuskamera. On myös automaattinen kaksialueilmastointi ja pysäköintitutkat edessä ja takana ja tietysti vakionopeussäädin. Ohjauspyörässä on audiosäätimet ja ratti on lämmitettävä, peilit kääntyvät sähköisesti koria vasten, ratti on nahkaverhoiltu.

EX-varustelu tuo mukaan puolinahkaverhoilun, LED-sumuvalot, kaarrrevalot, ajovalon pesimet, kaistavahdin ja kuin myös projektiotyyliset ajovalot ja nopeusrajoitusmerkkien tunnistuksen.

Ylellisyys ja mukavuusvarusteita tarttuu mukaan joka portaalla ja malliston huipulla on Business Luxury GT-Line, jossa yhdistyy täydellinen varustelu sporttiseen imagoon.

Auton lisävarusteista kannattaa mainita älykäs takaluukun avaus eli riittää, kun menee seisomaan kolmeksi sekunniksi auton takaluukun viereen ja kas - luukku avautuu. Kätevää, jos sinulla on syli täynnä marketkasseja. Autossa on myös langaton kännykän latausmahdollisuus, jos kännykkä tai sen kuori tukee tätä lataustapaa.

Tutusti ohjauspyörä on lämmitettävä ja paremmissa varusteversiossa etuistuimet on myös ilmastoitu lämmityksen lisäksi. Takaistuinten lämmitys on useimmisssa varusteversioissa.

Automaattisesti lyhyille ja pitkille valoille vaihtavat järjestelmät ovat myös useimmissa malleissa vakiovarusteena.

Pysäköintiä helpottamaan voi valita puoliautomaattisen avustimen ja vakionopeussäädin on luonnollisesti aktiivinen, jolloin se pitää etäisyyden edessämenevään sopivana.

Kaistavahti pitelee autoa kaistallaan, mutta - tämä ominaisuus ei ollut makuuni. Kaistavahti saa parantuneen ohjauksen tuntumaan nuljulta.

ESC eli sähköinen jousituksen säätö on vakiona GT:ssä, joihinkin muihin malleihin sen saa lisävarusteena.

Isenäinen kaupunkijarrutus jalankulkijan loikatessa tielle toimii aina 60 km/h nopeuteen asti, mikä on oikeaan osunut ratkaisu. Harvoinpa jalankulkijaan törmätäänkään 30:n nopeudessa.

Äänetöntä jouhevaa kulkua

Ensiesittelyssä hyppäsin ensiksi 1,7-litraisen CRDi:n puikkoihin, koska 2-litraista bensakonetta ei ollut vielä ajettavissa.

Ajoauto edusti malliston yläpäähän lukeutuvaa GT Line -varustelua ja päivitetty 1,7 turvodiesel on tavallaan malliston perusmoottori. Vaihteistona oli Kian uusi nopea DCT-kaksoiskytkinvaihteisto, joka on paitsi nopea kuin myös taloudellinen. Aiempaan perinteiseen automaattiin verrattuna polttoaineen kulutus ja päästöt ovat leikkaantuneet reilusti.

Kuvaavaa moottorille oli se, että Münchenin vapaiden nopeuksien alueella ruudussa pystyi pitämään helposti 170 - 180 km/h ilman, että moottori olisi tuntunut siitä rasittuvan.

Ajettavuuskin oli makoisa isoissa nopeuksissa. Auto ei tärissyt, huojunut tai hakenut milliäkään. Ohjauskin oli jämäkkä. Ylipäätään ajotunnelma oli levollinen.

Yhtenä selityksenä Kian rauhalliseen käytökseen on uusittu ohjaustehostus. Nyt tehostinyksikkö on sijoitettu alas raidetangon yhteyteen, kun se sijaitsi ennen ohjauspylväässä. Ohjaustuntuma on nyt aiempaa suorempi ja parempi.

Pienissä kaupunkinopeuksissa ohjaustehostus tosin on yhä turhan herkkä, mutta nopeuden nousun myötä ohjaus tiivistyi.

Ohjaamon hiljaisuus oli myös vaikuttavaa. Edes peilit eivät suhisseet. Äänettömyys lisäsi selvästi laatuvaikutelmaa.

Ohjaamon materiaalit, pinnat ja hallintalaitteet olivat laadukkaan tuntuisia, vaikka eivät aivan yhtä premiumia kuin vaikkapa Volkswagen Passatissa.

Tavaratila on 552 litraa eli nelisenkymmentä litraa isompi kuin sedanissa. Takamatkustamon puolesta auto kävisi vaikka taksikäyttöön saman tien.

Hybridi ja GT lisäherkkuina

Kokeilin pikaisesti myös hybridimallia, jossa sähkömoottorin parina on 2-litrainen ahtamaton bensiinimoottori. Auto tuntui tasapainoiselta, mukavalta ja varsin ripeältä sähköllä ajettaessa. Luvattu kulutus on 1,6 litraa sadalla toimintamatka pelkällä sähköllä 54 kilometriä.

Mallistoon nyt liitetty tehokas 245-hevosvoimainen GT ei ulkoisesti eroa suuresti muusta mallistosta.

Tarkka silmä tietysti huomaa isot 18-tuumaiset kiekot auton alla ja punaiset jarrusatulat ja varmaan on muutakin, mutta ennen kaikkea eron tuntee ratin takana. Tämä on järeä peli etenkin, kun kytkee ajoasetuksista Sport-moodin päälle. Silloin alla on auto, jossa on tiukka alusta, herkkä kaasunvaste ja sisään jyrisevä äänimaailma (elektronisesti tehty).

Voimaa on myös niin, että autolla pystyi puskemaan vanhalle lentokentälle rakennetulla radalla mutkista ulos lähes kaasua vain polkaisemalla.

Ajoasetuksen pitää tosin silloin olla se Sport, koska normiasetuksella osa GT:n voimista katoaa auton kallisteluun ja keinahteluun.

Kia Optima Sportswagon

Mikä auto: uusi Kia Optima Sportswagon -farmari.

Mitkä moottorit: 1,7 CRDi turbdiesel, 141 hv, 340 Nm. 2,0 CVVT ahtamaton bensiinimoottori. 163 hv, 196 N. 22,0 T-GDI turbobensiinimoottori 245 hv, 353 N.

Vaihteistot: DCT-kaksoiskytkinautomaatti tai manuaalivaihteisto.

Mitä maksaa: 30 990 1,7 CRDi manuaali. Automaattina 2 000 euroa kalliimpi. EX noin 32 500 euroa manuaalina. Kalleimmat versiot noin 48 000 euroa.

Milloin Suomessa: lokakuussa 2016 lanseeraus.

Katso kuvat ja tarkemmat tiedot Iltalehden sivuilta.

Autotalli.com
Kia Optima uudet autot
Kia Optima vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin