Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo Seat Leon 1.6 TDI (105 hv) Style

Seat Leonin myynti on viime vuosina ollut Euroopanlaajuisesti vain 15 % VW Golfin myynnistä. Seatin mallistosta kaupaksi on käynyt lähinnä Ibiza. Jopa koko merkin tulevaisuus on ollut välillä vaakalaudalla.
Koeajo Seat Leon 1.6 TDI (105 hv) Style


Nyt Seatin tuotekehitykseen on saatu uutta puhtia ja samalla merkki saa käyttöönsä aivan tuoreinta konsernin tekniikkaa. Lisäksi mallisto on laajentumassa myös farmarimallilla. Leon on Golfia nuorekkaampi, rohkeampi ja urheilullisempi. Samoja asioita tavoittelee myös moni muu valmistaja. Niinpä ei ole yllätys, ettei Leonin muotoilu ole kovin persoonallinen. Saman näköinen auto voisi tulla vaikkapa aasialaisvalmistajilta. Samaan aikaan uuden Leonin kanssa aloittaa Seat-mallistossa myös samaan kokoluokkaan sijoittuva Toledo, joka on Leonia pelkistetympi ja halvempi.

Leonin kaikki mitat poikkeavat Golfista vain alle sentin, vaikka Leonin voisi kuvitella olevan Golfia matalampi. Takaistuintilat ovat tuntuvasti edellisiä Leoneja suuremmat ja vain hieman Golfia pienemmät. Pääntilaa on hivenen Golfia vähemmän, mutta kuitenkin enemmän kuin useimmissa kilpailijoissa. Keskikonsoli työntyy varsin kauas taakse vieden keskipaikan istumismahdollisuuksia. Takaistuin on mitoitukseltaan ja muotoilultaan miellyttävä. Edessä tilaa on muuten mainiosti, mutta keskikonsoli on varsin leveä. Etuistuimina on tavanomaiset peruspenkit, joissa ei ole merkittäviä puutteita.



Tavaratila on luokassaan keskimääräisen kokoinen. 380 litraa on itse asiassa sama lukema, joka Golfille ilmoitetaan. Tavaratilan pohja on alhaalla. Levyn alla on kuitenkin haluttaessa tilaa varapyörälle. Ilman varapyörää työkalut on sijoitettu hieman epäkäytännöllisesti tilan hyötykäyttöä ajatellen. Takaselkänojat taittuvat tavanomaisesti kahdessa osasssa. Lattiaan jää noin 5-senttinen porras eivätkä selkänojat taitu vaakasuoraan.

Näkyvyys on keskinkertainen. Etupilarit ovat kapeat ja keula näkymättömissä. Virtaviivaisesti muotoillut ulkopeilit eivät ole kaikkein parhaita lajissaan. Takapilarit ovat hyvin leveät, kuten monessa kilpailijassakin, mutta itse takaikkuna on kohtalaisen suuri. Kääntöympyrän halkaisija on auton kokoon nähden normaali.

Leonin moottorivalikoima on sama kuin Golfissa, ja moottorit ovat uusia hammashihnakäyttöisiä versioita. Niin 1,2- kuin 1,4-litraisista TSI-moottoreista on kaksi teholuokkaa. 140-hevosvoimaisessa 1,4-litraisessa on sylinterien lepuutustoiminto. Tehokkain bensamoottori on 1,8-litrainen (132 kW/180 hv). Myös dieseleistä niin 1,6- kuin 2,0-litraisena on kaksi tehoversiota. Osaan moottorivalikoimasta saa DSG-automaattivaihteiston. Myös nelivetoversioita on luvassa myöhemmin. Koeajettu 1,6-litrainen diesel (77 kW/105 hv) on käytössä lukuisissa konsernin automalleissa. Moottori ei liikkeellelähtiessä vedä aivan yhtä vahvasti kuin vanha 1,9-litrainen, mutta kokoisekseen se on kuitenkin täysipainoinen voimanlähde, jolla ei tuota vaikeuksia pysyä muun liikenteen tahdissa. Vaihteita tässä versiossa on perinteiset viisi, mikä osaltaan parantaa ohituskiihtyvyyttä ja vähentää vaihtamistyötä. Dieselien lisähinnat saman tehoisiin bensaturboihin verrattuna ovat 2 400 euron luokkaa, minkä takia diesel ei aivan pienillä ajomäärillä kannata.

Leonin alusta on aavistuksen kovempi kuin Golfissa, mikä hieman heikentää jousitusmukavuutta. Vastaavasti tästä on aavistuksen etua käsiteltävyyteen. Myös Leonissa perusmalleissa on yksinkertaisempi yhdystukiakselisto takana. Tämänkin version suuntavakavuus talvisilla teillä on erinomainen. Leonin ohjaus on kevyt, mutta tarkka ja kohtalaisen tunnokas.



Rengasäänien eristys vaikuttaisi hivenen Golfia heikommalta. Joka tapauksessa äänieristys on luokan keskitasoa parempi eikä ylimääräisiä hälyääniä kuulu.

Reference-varustelu sisältää 7 turvatyynyä, manuaali-ilmastoinnin, ajotietokoneen ja rengaspainevaroittimen. Stylessä on laadukkaampi verhoilu ja varusteena mm. vakionopeussäädin, kevytmetallivanteet, bluetooth, sadetunnistin ja keskikyynärnoja edessä. Tuntuvasti kalliimpi urheilullinen FR-varustelu tuo mukanaan mm.automaatti-ilmastoinnin, urheiluistuimet, urheilullisen jousituksen ja Drive Profile -toiminnon, jolla mm. ohjauksen ja kaasupolkimen vastetta voi säätää.

Lisävarustevalikoima on laaja. LED-ajovalot ovat tarjolla tässä kokoluokassa ensimmäisenä, noin 900 euron lisähintaan. Kaistavahdin ja kaukovaloavustimen saa yhteensä 450 eurolla. Lanseerauspakettina runsaalla 500 eurolla saa automaatti-ilmastoinnin ja pysäköintitutkat.

Sisustuksen viimeistely erottaa selkeimmin Leonin kalliimmasta saksalaissisarestaan. Edeltäjiin verrattuna kehitystä on tapahtunut, mutta mm. keskikonsolissa muovilaadut ovat halvan tuntuisia. Kojetaulun särmikäs muotoilu on persoonallinen. Hallintalaitteet eivät tarjoa yllätyksiä. Vakionopeussäädin on yhdistetty vilkkuviikseen konsernin halvemman ratkaisun mukaisesti. Tämä ei ole käytettävyydeltään kaikkein parhaita ratkaisuja. Kytkinpolkimen liikerata on pitkä. Ainakaan koeajoautossa vaihteensiirto ei ollut kaikkein sujuvimpia. Käsijarru on perinteinen toisin kuin Golfissa. Ovikotelot eivät ole kovin tilavat. Ajotietokone on monipuolinen ja selkeä.

Leon on hinnoiteltu kilpailukykyisesti, samalle tasolle esim. Kia Cee'din kanssa. Golfiin verrattuna hinnat ovat malliston alapäässä 1 100 - 1 700 euroa halvemmat. 2,0-litrainen diesel on Golfiin verrattuna huomattavan halpa. Seatin jälleenmyyntiarvo on ainakin tähän asti ollut tuntuvasti Golfia heikompi. Leon on ominaisuuksiltaan luokkansa ehdotonta parhaimmistoa eikä tiloista tai käytännöllisyydestä tarvitse tinkiä ulkonäön takia. Leon on hyvä vaihtoehto Golfia nuorekkaampaa ja persoonallisempaa autoa hakevalle.

Suorituskyky 8,3

1,6-litrainen diesel on riittävä, mutta ei erityisen suorituskykyinen.

Mukavuus 8,5

Leonin takaistuimella on hyvät tilat ja mukava istuin. Myös ajoasento on moitteeton. Vakiovarustelu on Stylessä hyvä ja lisävarusteita on tarjolla runsaasti.

Luotettavuus 8,2

Kolariturvallisuus on luokan parhaimmistoa. Takuu on vain 2 vuotta.

Ajomiellyttävyys 8,5

Leon on jämäkkä ajettava, mikä hieman kostautuu jousitusmukavuudessa. Melutaso on kohtuullinen. Näkyvyydessä ei ole olennaisia ongelmia.

Ulkonäkö 8,4

Ulkomuoto on moderni, mutta ei erityisen erottuva.

Polttoaineen kulutus 9,6

Kulutus on pieni ja huoltovälit pitkät.

Valmistuslaatu 7,9

Laatuvaikutelma on kunnossa, mutta laadukasta muovia on riittänyt vain kojetaulun päällystään.

Sisätilojen suunnittelu 7,7

Tavaratila on kooltaan normaali luokassaan. Monikäyttöisyys on toteutettu halvimmalla tavalla.

Luokkansa paras 9,5

Leon on luokan parhaimmistoa ja persoonallinen vaihtoehto kohtuuliseen hintaan.

Kokonaisarvio 8,5


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin