Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo Toyota GT86 2012

Keväällä 2012 Geneven autonäyttelyssä esitelty Toyota GT86 herätti jo konseptimallina paljon kiinnostusta. Suomeen auto saatiin heinäkuussa 2012. Autolla olikin suuret saappaat täytettävänä, sillä sen kerrottiin lunastavan esimerkiksi suosittujen Celica- ja Supra-mallien perinnön. Mallinimi GT86 tekee kunniaa 1980-luvulla lanseeratulle ja kulttimaineen omaavalle Corolla Levin AE 86 mallille.
Koeajo Toyota GT86 2012

Koeajoon saatiin oranssin värinen manuaalivaihteilla varustettu GT86. Ulkoisesti auto näytti kuvissa hieman kookkaammalta. Auto on myös luonteensa mukaisesti hyvin matala, tuntuu kuin istuisi maassa. Pakettiautojen, bussien ja rekkojen keskellä käy mielessä, että mahtavatkohan kuljettajat edes huomata minua. No onneksi auton muotoilu ja erikoinen väri hieman auttavat huomion herättämisessä.

Kuljettajan istuin imaisee kuskin paikalleen ja ajoasento on helppo viilata sopivaksi. Penkki tukee joka suuntaan voimakkaasti ja kaikki oleelliset hallintalaitteet ovat kädenulottuvilla. Vaihteiston välitykset ovat erittäin lyhyet, jopa yllättävän lyhyet. Vaihteita laatikossa on kuusi. Hallintalaitteissa näkyy Subaru yhteistyön jälki. Kosketusnäyttö puolestaan on täyttä Toyotaa.

Moottorin käynnistys tarjoilee ilmoille mukavan pörinän, joka suorastaan vaatii kuljettajaa vähän ”polkaisemaan”. Äänimaailma on sen verran mukava, että radion voi vääntää hiljaiselle.

Moottori ja hallittavuus

GT86:n voimanlähde peräisin Subarulta ja se on luonnollisesti bokseri. Subarun samannäköinen BRZ ja GT86 ovat maailman ensimmäiset takavetomallit, joissa on eteen sijoitettu nelisylinterinen bokserimoottori. 2,0 litran ahtamaton, suorasuihkutteinen voimanlähde tuottaa 200 hevosvoimaa. Mallit ovatkin saaneet monissa medioissa moitteita tehottomuudesta. Tavallaan se pitääkin paikkansa, sillä auton ajo-ominaisuudet sallisivat huomattavan tehonlisäyksen.

Liikkeellelähdössä auto hyökkää eteenpäin kuin villivarsa, mutta mikään tykinkuula ei kuitenkaan ole kyseessä, sillä virallisten lukujen mukaan 0-100 km/h kiihdytys onnistuu 7,6 sekunnissa (automaatilla 8,2 sekunnissa). Ulkonäköä ja auton luonnetta ajatellen luku ei päätä huimaa. Itse ajossa kiihdytys tuntuu ripeämmältä, siitä pitää ehkä omalta osaltaan huolen räyhäkäs äänimaailma.



Auton hallittavuus on todella upea. Sinne mennään minne ollaan menossa, voisi sanoa. Ohjaus toimii täsmällisesti samoin vaihteet ja jarrut. Auto on tasapainoinen ja takapuolituntuma erinomainen. GT86 on auto jolla voisi vain ajella ja ajella. Varsinkin tiukat mutkatiet ovat herkkua GT86:lla. Tämä ajelun hauskuus käy helposti myös kalliiksi, kun jo koeajoviikon puolessavälissä joutuu tankkaamaan lisää menovettä.

1300 kiloa painavan GT86:n painopiste pysyy bokserimoottorin avulla matalalla. Auton painosta 47 % on auton taka-akselilla ja painopiste 46 cm:n korkeudella. Bokserimoottori vääntää mukavasti jo matalilla kierroksilla, mutta jos haluaa auton olevan valmis nopeaan kiihdytykseen, on kierrokset pidettävä yllättävän korkealla. Perusajossa voi vaihteen vaihtaa käytännössä kakkoselta, vaikka suoraan kuutoselle.

Takapenkit autosta löytyy kyllä, mutta 185 senttisen kuljettajan takana ei mahdu istumaan edes lapsi, jollei kuljettaja halua ajaa ns. polvet suussa. Takakonttikaan ei ole koolla pilattu, mutta ei kaikkein pieninkään. Kuljettajan ja pelkääjän paikkoja lukuun ottamatta sisäsäilytystilat ja matkustajien mukavuudet lienevät toissijaisia seikkoja tällaisen auton ostajalle.

98 E5 bensiiniä kuluu Toyotan mukaan yhdistetyssä ajossa 7,8 litraa/100 km manuaalivaihteilla ja automaatilla 7,1 litraa. CO2-päästöt ovat 164- ja 181 grammaa/km. Koeajossa kulutus liikkui 8 ja 9 litran välillä.

Turvallisuus

Aktiivisesta turvallisuudesta vastaa: ABS-jarrut, elektroninen jarruvoimien jako (EBD), hätäjarrutehostin (BA), luistonesto (TRC), ajonvakautus (VSC) ja vetopyörästön kitkalukko. Passiivista turvallisuutta edustavat turvakori, seitsemän turvatyynyä, retkahdusvammoja torjuvat WIL-istuimet sekä etuturvavöiden esikiristimet ja voimanrajoittimet.



Esimerkiksi rataolosuhteissa VSC-ajonvakautuksen voi halutessaan kytkeä sport-asetukselle, joka sallii suuremmat perän luistot ja antaa vapauden kokeilla omia ja auton rajoja. Mikäli ajotaidot vain riittävät, ajonvakautuksen voi kytkeä kokonaankin pois päältä.

Kokonaisuutena Toyota GT86 on ennen kaikkea hauska auto. Se tarjoaa vauhdikasta kyytiä, mutta sillä voi ajella myös tasaista ajoa jos niin tahtoo. GT86:n autoverolliset hinnat alkavat Suomessa 46 624 eurosta.

Suorituskyky 8,6

Kiihtyvyys ei aivan vastaa auton mielikuvaa. Vääntöä löytyy perusajoon mukavasti. Kiihdytysvalmiuden ylläpito vaatii korkeita kierroksia.

Mukavuus 8,5

Urheilulliset etuistuimet tukevat erittäin hyvin joka suuntaan. Vakiovarustelu on runsas. Hallintalaitteet ovat helppokäyttöiset. Takapenkillä voi matkustaa vain teoriassa.

Luotettavuus 8,2

Toyotan takuu on kolme vuotta / 100.000 km (kumpi ehdoista ensin täyttyy). Puhkiruostumattomuustakuu on 12 vuotta. Törmäystestituloksia ei vielä ole.

Ajomiellyttävyys 9,1

Ajotuntuma on loistava ja vaihteet vaihtuvat liukkaasti lyhyillä välityksillä. Mutkateillä auto on elementissään. Hallittavuus on erinomainen. Talviolosuhteissa mataluus saattaa rajoittaa auton käyttöä.

Ulkonäkö 9,2

Muotoilu on rohkean tyylikäs. Sisätilat ovat sopivan karut ja sporttiset. Ulkoapäin auto erottuu varmasti massasta.

Polttoaineen kulutus 8,0

Kulutus on luonteeseen nähden kohtuullinen. Huoltovälit ovat joko 15.000 km tai vuosi.

Valmistuslaatu 9,0

Sisustuksen pintamateriaalit ovat laadukkaat.

Sisätilojen suunnittelu 7,5

Tavaratila on auton luonteeseen nähden riittävä. Säilytystilaa on kahdelle hengelle.

Luokkansa paras 8,7

Toyota GT86 on urheilullinen auto, joka löytää ostajakuntansa todennäköisesti nuoremmista aikuisista. Se on myös erinomaista hallittavuutta ja hyviä ajo-ominaisuuksia arvostavan valinta.

Kokonaisarvio 8,5


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin