Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Myynkö itse vai annanko vaihdossa? Nämä merkit käyvät nopeasti kaupaksi

Viikon väite -juttusarjassa haastamme viikottain asiantuntijan autoiluun liittyvässä ajankohtaisessa tai muutoin tunteita herättävässä puheenaiheessa.
Myynkö itse vai annanko vaihdossa? Nämä merkit käyvät nopeasti kaupaksi

 

Autoa vaihtaessa monelle kuluttajalle merkittävin ostopäätökseen vaikuttava tekijä on se, minkä verran omasta autosta saa vaihdossa. Väliraha kannattaa yleensä kilpailuttaa monen autoliikkeen kesken, mutta markkinoille on tullut myös niin sanottuja autojen välittäjiä, jotka kilpailuttavat hinnat asiakkaan puolesta provisiota vastaan, tai myyvät autot suoraan eteenpäin ilman autoliikettä. Kysyimme Autonostoapu-palvelun Kimmo Puukolta, kuinka paljon kaupassa voi säästää, jos auton myy itse. 

Kimmo, eikö auton myyminen itse ole todella työlästä? 

Kyllähän se toki vie aikaa ja vaivaa, mutta mikäli raha ratkaisee, niin itse myymällä saa pääsääntöisesti aina enemmän autostaan kuin antamalla sen vaihdossa liikkeelle.

Mitä kaikkea autoa myydessä tulee käytännössä tehdä ja ottaa huomioon?

Kaikki lähtee siitä, että kartoittaa markkinatilanteen ja oman auton hintatason mahdollisimman tarkasti. Hinnan päättäminen ei ole aina helppoa ja nyrkkisääntönä voi pitää, että suhteessa kalliimpi lähtöhinta tarkoittaa pidempää myyntiaikaa. 

Seuraavaksi auto kannattaa pestä ja puhdistaa huolella, sillä autoliikkeissäkin käytetyt autot seisovat puunattuina siisteissä riveissä. Auto on puhtaana paitsi myyvän näköinen, myös mahdolliset kolhut näkyvät paremmin, jolloin ostajille ei tule petkutettu olo. Hyvät myyntikuvat ovat todella tärkeässä osassa, ja tyypillisesti niitä kannattaa valita myynti-ilmoitukseen noin 10-15 kappaletta.

Myynti-ilmoituksen teksti kannattaa sekin tehdä huolella ja olla rehellinen. Yhteystietojen kannattaa olla sellaiset, että niistä on hyvin tavoitettavissa, sillä moni ei välttämättä jaksa soittaa useampaa kertaa. 

Kiinnostuneiden yhteydenottojen kanssa kannattaa olla varovainen, ettei mene esimerkiksi puhelimessa tai tekstiviestillä hintojen tinkimiseen. Omat hintarajat kannattaa päättää rauhassa ja pitää niistä myös kiinni. Koeajoa ennen kannattaa tarkistaa ostajakandidaatin henkilöllisyys ja lähteä koeajolle mukaan. Jos joku ei halua, että myyjä on mukana koeajolla, niin hälytyskellojen pitäisi soida.

Kun hinnasta ja ehdoista on päästy sopimukseen, tehdään kauppakirja ja rekisteröinti uuden omistajan nimiin. Kaikista paperidokumenteista kannattaa ottaa kopiot molemmille osapuolille. 

Kuulostaa siltä, että myynti ei suju ihan päivässä tai kahdessa. Käyvätkö jotkin tietyt merkit muita paremmin kaupaksi? 

Erityisesti myydyimmät automerkit ja mallit käyvät hyvin kaupaksi. Toisaalta niissä on yleensä myös eniten kilpailua. Esimerkiksi Skoda Octavia menee nopeasti kaupaksi. Sama pätee Toyotan mallistoon ja Volvoon. Yksi iso ryhmä ovat myös saksalaiset merkit. Etenkin jos jollakin premium-autolla on noin 100 000 kilometriä mittarissa, hyvä huoltohistoria ja yksi ainoa suomalainen omistaja, auto menee kuin kuumille kiville. 

Kuinka suurista säästöistä puhutaan, jos auton myy itse?

Omien kokemusteni mukaan 15 000 - 25 000 euron autossa säästö on tyypillisesti tuhannen ja kolmen tuhannen euron välillä. Oma ennätykseni on 40 000 euron arvoisessa autossa saavutettu 6000 euroa parempi myyntihinta, kuin mitä liike olisi antanut autosta vaihdon yhteydessä. 

Lue artikkelisarjan kaikki jutut täältä.

Oman auton myynti onnistuu helposti Nettiautossa.

Autotalli.com ja Nettiauto ovat osa Alma Mediaa. 

Teksti ja kuva: Teemu Granström 


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin