Lotus

Lotus Cars on vuonna 1952 perustettu brittiläinen urheilu- ja kilpa-autojen valmistaja. Lotuksen autot ovat erityisen tunnettuja keveydestään ja huippuluokan ajo-ominaisuuksistaan. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Hethelissä, Norfolkissa.

Lotuksen logo – josta löytyy kirjaimet A, B ja kaksi C:tä – muodostuvat Lotuksen perustajan Colin Chapmanin virallisesta nimestä Anthony Colin Bruce Chapman. Alun perin yhtiö oli nimeltään Lotus Engineering Ltd. Chapmanin ensimmäinen kilpa-auto 1950-luvulla oli rakennettu parikymmentä vuotta vanhasta Austin Sevenistä. Autoa ei kuitenkaan kutsuttu nimellä Lotus.

Chapman menehtyi vuonna 1982 ja jo vuonna 1984 25 % prosenttia yhtiön osakekannasta myytiin Toyotalle. Vain pari vuotta myöhemmin Lotuksen omistus siirtyi kuitenkin General Motorsille. Seitsemän omistusvuoden jälkeen, vuonna 1993, General Motors myi Lotuksen luxemburgilaiselle ACBN Holdings S.A. -yhtiölle. Jo vuonna 1996 suurin osa Lotuksesta myytiin Malesian valtion omistamalle Protonille.

Lotus osallistui Formula 1 -sarjaan vuosina 1958–1994. Tuona aikana talli osallistui yhteensä 490 osakilpailuun. Talli saavutti yhteensä 79 voittoa, 107 paalupaikkaa, 71 nopeinta kierrosta, 1352 pistettä sekä seitsemän valmistajien mestaruutta ja kuusi kuljettajien mestaruutta. Jim Clark on tallin menestyksekkäin kuljettaja kahdella maailmanmestaruudella, jotka hän saavutti vuosina 1963 ja 1965.

Vuonna 2005 Lotus uudelleenorganisoitiin ja jaettiin kahtia Lotus Engineering ja Lotus Cars -yhtiöiksi. Syksystä 2008 lähtien merkkiä on tuotu myös Suomeen, jossa maahantuojana toimii Tampereen Autocenter Oy.

Lotus on tehnyt yhteistyötä Fordin ja Opelin kanssa. Yhteistyön tunnetuimpia tuloksia ovat Lotus Omega ja 2000-luvun Opel Speedster. Kaudesta 2010 alkaen Formula 1 -sarjaan osallistuneella Team Lotuksella ei ole nimestään huolimatta yhteyttä alkuperäiseen Team Lotukseen tai Lotus Carsiin.

Autotalli.comin katsotuimmat Lotus autot

Autoja ei ole saatavilla.

Lotus mallisarja

Listan järjestys:

Lotus - 4 mallisarjaa

Lotus Elise
 
Lotus Esprit

Lotus Esprit Katso mallin tiedot»

Lotus Esprit on kaksipaikkainen urheiluauto, jota valmistettiin Iso-Britanniassa vuodesta Lue lisää »
 
Lotus Excel
 
Lotus Exige