100 kilometriä viidellä eurolla – näistä syistä Vesa vaihtoi perheen molemmat autot kaasukäyttöisiksi | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

100 kilometriä viidellä eurolla – näistä syistä Vesa vaihtoi perheen molemmat autot kaasukäyttöisiksi

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: GASUM Kaasuautoilu on ympäristöystävällinen ja kukkarolle kevyt tapa hoitaa perheen liikkumistarpeet.
100 kilometriä viidellä eurolla – näistä syistä Vesa vaihtoi perheen molemmat autot kaasukäyttöisiksi

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: GASUM

Hollolassa asuva Vesa Koskimaa on ajanut viime kesästä lähtien kaasuautolla. Moni asia kaasuautoilussa oli hänelle mukava yllätys, mutta yksi ihmetyksen aihe on ollut yli muiden.

– Tiesin, että kaasuauton tankkaaminen on muutaman minuutin hitaampaa kuin bensakoneen. En kuitenkaan tiennyt, että tankatessa ei tule aika pitkäksi, sillä tankilla tulee aina juteltua toisen kaasuautoilijan kanssa. Kaasuautoilun yhteisöllisyys on ollut tosi positiivinen yllätys, Vesa kertoo.

Ilmastoteko, josta haluaa kertoa muille

Vesalla ei aiemmin ollut käytännön kokemusta kaasuautoista, mutta hänen tuttavapiirissään moni oli hiljattain vaihtanut menopelinsä kaasukäyttöiseen.

Ennen omaa hankintapäätöstä Vesan silmiin sattui yhä useammin ja useammin kaasuautoilusta kertovia sosiaalisen median päivityksiä.

– Tuntuu, että monella on halu tehdä yksilötasolla ilmastoratkaisuja. Siirtyminen kaasuautoiluun on jotain konkreettista, joka koskettaa monia. Kun tekee tällaisen ilmastoteon, tulee hyvä mieli, ja siitä haluaa kertoa muille.

Kaasuautoilijat pitävät yhteyttä myös Facebook-ryhmässä. Siellä seurataan tiiviisti esimerkiksi kaasuautojen valikoiman laajentumista ja vaihdetaan muuten kokemuksia.

Sähkö vai kaasu?

Ensimmäiseksi kaasuautokseen Vesa hankki vähän ajetun Fordin, joka oli konvertoitu uutena kaasumalliksi. Hän tykästyi kaasuautoiluun kertaheitolla niin, että reilun puolen vuoden jälkeen myös perheen toinen auto vaihtui kaasumalliksi.

– Ensin vaimon kanssa ajattelimme, että sähköauto olisi ympäristöystävällisin vaihtoehto. Faktat kuitenkin osoittivat, että kokonaishiilijalanjäljen perusteella kaasuauto on paras.

Tuorein tulokas kolmihenkisessä perheessä on kakkosauto, tehdasvalmisteinen Seat.

– Olen aina ollut kiinnostunut autoista, joten tein kattavaa vertailua ennen auton hankintaa. Meillä on kolme pientä lasta, joten tilakysymys, ajettavuus ja moottorin hiljaisuus vaikuttivat valintaan.

Auton hankinnassa vertailtiin monia eri tekijöitä, mutta eniten vaakakupissa painoi kaasukäyttö.

– Halusimme sopivasti tilaa, mutta emme mitään valtameriristeilijää. Tärkeintä kuitenkin oli, että auto käy kaasulla.

Merkittävät säästöt työmatkoissa

Kaasuautoilu on ylivoimaisesti huokein autoilumuoto Suomessa. Edullisen kaasun lisäksi auto- ja ajoneuvovero ovat kaasuautossa pienemmät kuin bensiini- tai dieselautossa, sillä ne määräytyvät auton päästöjen mukaan.

Kaasuautoilla on käyttövoimavero, mutta se on pienempi kuin dieselautoilla. Lisäksi Traficom myöntää vuoteen 2021 asti tukea, jos muuttaa polttomoottoriajoneuvonsa kaasuautoksi.

Taloudellisuus oli perimmäinen syy myös Vesan päätökseen hankkia kaasuauto.

– Kun vaihdoin työpaikkaa, työmatkani piteni ja tuli enemmän polttoainekuluja. Gasumin kampanja toi merkittävät säästöt työmatkakuluihin. Kaasuauto tulee työmatkallani jopa halvemmaksi kuin linja-auto, ja aikaa säästyy puolisen tuntia suuntaansa.

Kaasuauto on tuonut myös merkittävät rahalliset säästöt Koskimaan perheelle.

– Ensimmäisessä autossamme, kaasuautoksi konvertoidussa Fordissa, on kymmenen kilon kaasutankki. Sillä ajaa vähintään 350 kilometriä putkeen, ja säiliöllinen kaasua maksaa vain 15 euroa. Toisen automme Seatin tankki on hieman suurempi, 15 kiloa, ja sillä taittuu 400 kilometriä parilla kympillä. Olemme jo nyt säästäneet satoja euroja!

 

Tankkausasemia riittää lähiseudulla 

Vesa kiittelee, että kotiseudulla Päijät-Hämeessä on kattava kaasuautojen tankkausasemien verkosto. Lahdessa Gasumin asemia on kaksi, joista toinen sijaitsee aivan Vesan työmatkan varrella. Lähialueella, myös perheen mummolamatkan varrella, asemia riittää.

– Asemia on Mäntsälässä, Riihimäellä, Hyvinkäällä ja Kouvolassa, Vesa luettelee.

Vaikka kaasutankki sattuisi tyhjentymään, matka jatkuu, onhan molemmissa autoissa kaasuauton lisäksi myös bensatankki.

– Jos kysytään, tuntuuko kaasuautolla ajaminen erilaiselta kuin bensakäyttöisellä, en oikein osaa vastata mitään. Käytännössä ajaessa ei tiedä mistään, että alla on kaasuauto. Jos kaasu loppuu, matka jatkuu bensalla ilman, että vaihdosta huomaa ollenkaan.

HANKKISINKO KAASUAUTON?

  • Kaasuauto on oiva tapa vähentää liikenteen päästöjä ja ajaa ympäristöystävällisesti. Esimerkiksi täysin uusiutuvalla biokaasulla voidaan vähentää jopa 85 prosenttia polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonepäästöjä verrattuna perinteisiin polttoaineisiin. Lisäksi biokaasun liikennekäytöllä vähennetään merkittävästi typenoksidi-, hiukkas- ja melupäästöjä, mikä parantaa huomattavasti kaupunkien ilmanlaatua. 
  • Biokaasua tuotetaan kiertotalouden keinoin muun muassa kotitalouksien biojätteistä, kauppojen ruokahävikistä ja yhdyskunnan jätevesilietteistä. 
  • Suomessa on tällä hetkellä lähes 50 kaasutankkausasemaa ympäri Suomen, joista 34 on Gasumin. 
  • Kaikista Suomessa myytävistä kaasuautoista löytyy myös bensiinitankki. Jos kaasu pääsee loppumaan, voit ajaa bensiinillä.
  • Kaasuautomalleja löytyy yleisimmiltä automerkeiltä sekä henkilöautoista että hyötyajoneuvoista. 
  • Kaasuauton voi hankkia myös käytettynä Suomesta tai ulkomailta. Bensiinikäyttöisen henkilöauton voi muuttaa toimimaan kaasulla. Muutoksen kustannusten kattamiseksi voi saada Traficomilta tukea.
  • Hyödynnä kampanjaedut uuden kaasuauton hankinnassa. Nyt saat vuoden biokaasutankkaukset (max 600 kg) veloituksetta ostaessasi uuden kaasuauton Audilta, SEATilta, Skodalta tai Volkswagenilta. 
  • Yhä useampi suomalainen ajaa kaasuautolla, eikä trendille näy loppua. Tutustu kaasuautoilijoiden kokemuksiin ja vaihda sinäkin kaasuun. 
Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi