Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Alfa Romeo 156 GTA (2003)

Autoesittely Alfa Romeo 156 GTA (2003)

Alfa 156 on jo melko iäkäs automalli, mutta edelleen tuoreen oloinen ja ulkonäöltään monien suosikki. Osansa imagon luomisessa on tehnyt 250-hevosvoimainen GTA, joka on tuntuvan hinnanlaskun jälkeen houkutteleva tarjous.

Alfa 156:n suunnittelussa suuret sisätilat eivät ole olleet tärkeimpiä tavoitteita. Niinpä takaistuintilat ovat jääneet melko pieniksi. Myös tavaratila on kokoluokkansa pienimpiä ja lisäksi takaselkänoja on sedanissa kiinteä.

GTA:n tapauksessa on kuitenkin todettava, että sen kilpailijoina on autoja (esim. coupe-malleja), joissa tilaa ei ole läheskään näin paljon. Niinpä valintaperusteena saattaa olla lapsille kelvollinen takapenkki ja varsinkin Sportwagonina kohtuullisen hyvät tavarankuljetusmahdollisuudet. GTA:n istuimet ovat todelliset urheiluistuimet.

GTA:n moottori on 3,2-litrainen, joka on kehitetty Alfan perinteikkäästä 3,0-litraisesta. Viritysaste ei ole mitenkään poikkeuksellisen korkea. Suurin vääntö löytyy 4800 kierroksen kohdalta. Kiihtyvyydeksi 0-100 km/h luvataan 6,3 sekuntia. Käytännössä suorituskyky vastasi hyvin teholukeman kiihtyvyysarvon luomaa ennakkokuvaa.

Maltillinen viritysaste varmistaa sen, että autoa on moottorin puolesta helppo ajaa normaalissa kaupunkiliikenteessä. Kunhan vain varoo painamasta kaasupoljinta liian syvälle.

GTA tuli markkinoille 156:n uudistumisen yhteydessä, joten siinä on alusta alkaen ollut hyvä turvavarustus, kuten 6 turvatyynyä, ESP ja hätäjarrutustehostin. Mukavuusvarusteita ei ole kovin paljon, mutta ilahduttavaa on se, että monen vastaavan mallin tavoin karsintalinjalle ei ole lähdetty, vaan vakiona on esim. istuinlämmittimet, stereot, automaattinen ilmastointi ja lämmitettävät peilit.

156:n kojelauta on varsin tyylikäs ja muiden kopioima. Hallintalaitteissa on pieniä erikoisuuksia, jotka kuitenkin jäivät taka-alalle. Kytkimen ja vaihteiden käyttäminen on nimittäin poikkeuksellisen hankalaa. Kytkin on myös raskas. Pohjassa pitäminen liikennevaloissa käy työstä. Erityisesti ykkösvaihteen kytkeminen oli vaikeaa kytkemättä ensin kakkosta. Peruutusvaihde on kaukana sivulla kuudesta vaihteesta johtuen.  Kytkimen ja vaihteiden käyttöä joutuu harjoittelemaan pitkään ennen kuin tehtaan lupaamia suoritusarvoja voi alkaa tavoittelemaan. Toinen olennainen puute on mittareiden jääminen pahoin ohjauspyörän taakse. Onneksi suomalaiset maantierajoitukset ovat mittarin alaosassa, mutta kierroslukumittarin lukema jää arvoitukseksi.

156 GTA maksaa 49 900 euroa (v.2003). Suunnilleen samalla rahalla kilpailijoita ovat BMW 330i ja Subaru Impreza WRX. Impreza on luonteeltaan lähellä Alfaa, BMW taas huomattavasti tavallisen perheauton kaltainen. Molemmissa on tehoa hieman Alfaa vähemmän.

Timo Nurmela / Automerkit.fi


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin