Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Alfa Romeo 159 2010-2011

Alfa Romeo on merkki, joka tunnetaan ja joka kiinnostaa ihmisiä, mutta Suomessa se ei koskaan ole saavuttanut 0,5 %:a suurempaa markkinaosuutta.
Autoesittely Alfa Romeo 159 2010-2011

Huippuhetket niin Suomessa kuin koko Euroopassa sijoittuivat 80-luvun lopun kasinovuosiin. Nyt Alfa Romeo on saanut meillä uuden maahantuojan ja pitkästä aikaa maanlaajuisen myyntiverkoston. Alfa 159 esiteltiin vuoden 2005 lopussa ja sitä uudistettiin kevyesti vuodelle 2009. Keväällä 2009 esiteltiin 1,75-litrainen bensaturbo.

Alfa Romeolle on vaikea nimetä kilpailijoita, sen verran erikoinen automerkki on kyseessä, mutta verrataan sitä nyt vaikka Audin A4:än tai BMW:n 3-sarjaan. Vahvojen Saksalaismerkkien laatumaineeseen ja myyntimääriin taitaa Alfa Romeolla ainakin Suomessa olla vielä paljon matkaa. Ensirekisteröintimäärät Suomessa ovat Alfa Romeon osalta hyvin pieniä. Vuonna 2009 yhteensä 43 kappaletta (farmari ja sedan -mallit yhteenlaskettuna).

Kori ja sisätilat

Alfa 159:n tärkeimpiä myyntivaltteja on muotoilu. Pituutta kummallakin korimallilla on 466 cm ja leveyttä 183 cm. Siihen verrattuna sisätilat ovat niukat. Takapenkille käynti on ahdasta ja polvitila on pikkuautoluokkaa. Myös pääntila loppuu jo keskimittaiselta eikä farmarimalli ole tässä suhteessa sedania etevämpi.

Edessä tilaa on riittävästi. Etuistuimet ovat alimmassakin asennossa tavanomaisella korkeudella, joten urheilullista ajoasentoa hakevalle ei löydy ratkaisua. Etuistuimien muotoilu on onnistunut hyvin ja pehmustus on jämäkkä.

Farmarimallin tavaratila on kilpailijoihin verrattuna pieni. Luukku on alareunasta kapea ja tavaratilan pohja on selvästi kynnystä alempana. Kaadetut takaselkänojat jäävät vinoon asentoon. Kuljetuskykyä on kuitenkin tuntuvasti enemmän kuin sedanissa, jonka tavaratila on niin ikään niukasti mitoitettu.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustelu on halvimmassa 120-hevosvoimaisessa muita niukempi. Tehokkaammissa malleissa tavaraa on sen sijaan mukavasti. Vakiona on mm. 7 turvatyynyä, 2 alueen automaatti-ilmastointi, vakionopeussäädin, 17" kevytmetallivanteet, sadetunnistin ja himmenevä sisäpeili. Metallivärin saa kohtuulliseen 600 euron hintaan. Bi-ksenon-valoista joutuu pulittamaan runsaat 1 000 euroa. Parkkitutkat maksavat vajaat 700 euroa. Koeajoauton tyylikäs alcantaratyyppinen Alfatex-verhoilu maksaa noin 160 euroa.

159:n sisustus on kaikkiaan tyylikäs, persoonallinen ja laadukkaan tuntuinen. Lisämittarit (polttoaine, lämpö, ahtopaine) on sijoitettu keskikonsoliin, josta löytyy myös starttinappi. Käsijarru on perinteinen ja jää keskikyynärnojaan nojailevan matkustajan käden alle.

Ohjauspyörän puolien takana on kolme viikseä, joiden toiminnot säätöpyörineen vaativat hieman perehtymistä. Radion säätimet ratissa ovat hanskat kädessä käytettäviksi turhan pienikokoiset. Ilmastointiautomatiikka käyttäytyy vanhaan japanilaistyyliin: 20 asteen pakkasesta kylmällä autolla lähdettäessä puhallus on liki täysillä periaatteessa tehokasta, mutta epämukavaa.

Turvallisuus

Alfa Romeo 159:n turvallisuusvarusteisiin kuuluvat esimerkiksi lukkiutumattomat ABS-jarrut, hätäjarrutehostin, ESP -ajonhallintajärjestelmä, mäkilähtö avustin ja Q2 elektroninen luistonrajoitin. Vahva korirakenne ja vakiona olevat seitsemän turvatyynyä toivat 159:lle täydet viisi tähteä Euro NCAP -törmäystestissä.

Moottorit

Uuden 1,75-litraisen turboahdetun bensiinimoottorin, joka tuottaa tehoa 200 hevosvoimaa ja vääntöä, lisäksi valittavana on kolme eri dieselmoottoria eri tehoilla sekä tehokas 3,2-litrainen V6 bensiinimoottori (260 hv).

1,9-litrainen dieselmoottori on saatavana joko 120 tai 150 hevosvoimaisena, kun taas 2,0-litrainen dieselmoottori tuottaa 170 hevosvoiman tehon.

2,4-litraisen dieselmoottorin kaveriksi voi valita kuusivaihteisen automaattivaihteiston tai nelivedon. 2,4-litrainen dieselmoottori tuottaa 200 hevosvoimaa automaattivaihteistolla varustettuna ja 210 hevosvoimaa manuaalivaihteistolla.

159:n moottorivalikoima Suomessa painottuu nyt dieseleihin, joita on tarjolla peräti viisi erilaista. Aikaisempien dieselkokemusten sijaan koeajon kohteena oli nyt uusi 1,75-litrainen bensaturbo. Suorasuihkutusmoottorissa on tehoa 147 kW/200 hv ja vääntöä 320 Nm jo 1400 kierroksella.

Kilpailuasetelma

Alfa 159 tarjoaa nyt hienoja voimanlähteitä niin bensa- kuin dieselvalikoimassa. Auto on tyylikäs, persoonallinen ja ajo-ominaisuuden varsin hyvät. Mukavuuden osalta jää kuitenkin paljon parantamisen varaa. Hinnoittelu ei uudella maahantuojalla ole muuttunut ainakaan kilpailukykyisemmäksi, ja 1750 TBi:n hinta vastaa saman tehoista Audi A4:ää.

Auton verolliset hinnat lähtevät 30 992 eurosta (1.9 diesel) ja päättyvät vajaaseen 55000 euroon (3.2 V6). Farmarimallit lähtevät 32790 eurosta (1.9 diesel) ja päättyvät vajaaseen 57000 euroon (3.2 V6).

Vertailuun Alfa Romeon rinnalle otettiin Audi A4 ja BMW 3-sarja.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin