Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely BMW 3-sarja (2012) E90

Saksalaisen BMW:n 3-sarjan valmistus alkoi vuonna 1975. Artikkeli käsittelee viidettä mallisukupolvea, joka syntyi vuonna 2005. Vuonna 2012 myyntiin tulee uusi mallisukupolvi.
Autoesittely BMW 3-sarja (2012) E90

Tammikuussa 2010, coupe ja avomalli saivat kevyen kasvojen kohotuksen sekä muutaman moottoripäivityksen. Näiden uudistuksia kokeneiden mallien Suomeen tulo ajankohta ja hinta ei ole vielä selvillä. Coupe ja cabriolet mallien ulkonäköä ja moottoripäivityksiä pääsee katsomaan tästä.

3-sarja kuuluu C/D-segmenttiin eli eurooppalaisen kokoluokituksen ylempään keskiluokkaan. Samassa sarjassa ostajien suosiosta kamppailevat Audi A4, Volkswagen Passat ja Ford Mondeo. BMW:n 3-sarjaa tehdään Leipzigissa Saksassa sekä Etelä-Afrikassa.

Perusmalli on 4-ovinen sedan nimeltään E90, Touring-malli eli farmari on E91, kaksiovinen coupé-malli on E92 ja taittuvalla katolla varustettu kaksiovinen avoauto on E93.

BMW sarjan nimeäminen tulee noudattaa moottorintilavuuden muutosta seuraavasti

BMW 316 - 1.6, BMW 318 - 1.8, BMW 320 2.0, BMW 325 - 2.5 , BMW 330 - 3.0, BMW 335 - 3.5

Lisäksi mallisarjan loppuun lisätään kirjaimia tarkoitamaan moottorin muita ominaisuuksia tai polttoainetta.

Vakio- ja lisävarusteita

Jo 3-sarjan vakiovarustetaso on monipuolinen, mutta erilaisilla lisävarusteilla ja varustepaketeilla 3-sarjan autosta saa sangen yksilöllisen kulkuvälineen.

Vakiovaruste viisitukivartinen kevytmetallinen taka-akseli parantaa ajo-ominaisuuksia. DSC-järjestelmä vakauttaa autoa suuntaamalla jarrutusvoiman yksittäisiin pyöriin, jos auto uhkaa joutua luisuun. ABS ja jarrujen dynaaminen valvonta (DBC) kuuluvat samaan pakettiin. 3-sarjan BMW käynnistyy, kun sormi koskettaa keskikonsolin Start-painiketta. Koria on lujitettu monin tavoin. Esimerkiksi vahvistavat poikittaistangot on kätketty ovien sisään.

Lisävarustevalikoima vaihtelee korimallin mukaan. Sedaniin saa mm. aktiiviohjauksen, joka sovittaa ohjausliikkeen vaikutuksen ajonopeuteen. Lisävarusteena saa järjestelmän, joka tunnistaa avaimen, kun se tuodaan riittävän lähelle. Ovet lukittuvat automaattisesti, kun avain viedään riittävän kauas.

Lisävarusteena saa vaikkapa pysäköintietäisyyden valvonnan. Jos autossa on lisävarusteena navigointijärjestelmä, esteet näkyvät valvontanäytössä. M sport -paketissa on tavallista alemmas sijoitettu alusta, erilaisia kevytmetallivanteita valittavana sekä monenlaisia koristeita sisään ja ulos.

Äänentoistoon voi hankkia 13 kaiuttimen hifijärjestelmän, jossa on kolme subwooferia etuistuinten alla. Sisälle saa pähkinäpuuta tai poppelia kojelautaan, keskikonsoliin ja oviin.

BMW Online näyttää Internetin kautta mm. uutisia ja pörssitietoja. Lisävarusteena voi käyttää DVD-navigointijärjestelmää, joka ohjaa puhumalla perille. Vaihtoehtona on myös navigointijärjestelmä, jossa on MP3-soitin, CD-soitin ja RDS-kaksitaajuusviritin samassa paketissa. Coupé-versiota voi täydentää aerodynamiikkapaketilla, jossa on sivuhelmojen suojia, etu- ja takasuojuksia ja puskureita.

Farmari Touringiin saa panoraamalasikaton, joka aukeaa napinpainalluksella, ja jossa on kaksoistuuletusasento ilmanvaihtoa parantamassa. Farmarin tavaratilan kuorma voi vaihdella 460-1 385 litran välillä.

Turvallisuus

Kuusi vakiovarusteista turvatyynyä sekä turvajärjestelmät kuten turvavyönkiristin ja turvayön voimarajoittimet suojaavat matkustajia vakavissa tapauksissa loukkaantumisilta. Törmäysturvalliset pääntuet pienentävät kaularankaan kohdistuvien loukkaantumisien riskiä.

Ajovaloja ohjataan nopeuden mukaan. Kaupunkiliikenteessä automatiikka laskee ajovaloja, jotta ne osoittavat ajorataan aivan auton edessä häikäisemättä vastaantulevaa liikennettä. Suuremmissa nopeuksissa ajovaloja kohotetaan, jotta kuljettaja voi nähdä kauemmaksi.

BMW 3-sarja sai vuonna 2005 täydet viisi tähteä aikuismatkustajien suojasta EuroNCAP:n kolaritesteissä. Jalankulkijaturvallisuus oli pettymys uuden mallin testaajille. Auto sai vain neljä pistettä 36 mahdollisesta. Pehmusteita oli vain hyvin pienillä alueilla niillä kohtaa, mihin aikuisen ja lapset päänalueet todennäköisesti törmäyksessä osuvat. Konepeiton etureunan ja puskurien suoja oli olematonta.

Moottorit

BMW:n 3-sarjalle on tyypillistä laaja isohkojen (2-3 litraa) 4- ja 6-sylinteristen moottorien valikoima. Mukana on kuitenkin myös 1.6-litrainen bensiinimoottori, joka löytyy 316i-mallista. Tämä pienin bensiinimoottori kuluttaa yhdistetyssä ajossa 6,3 litraa/100 km ja CO2 päästöjä syntyy 146g/km. Vastaavan kokoinen diesel (316d) kuluttaa 4,5 litraa, ja hiilidioksidia pääsee irralleen vain 118 g/km.

Suurin bensiinimoottori, kolmen litran tuplaturbo 335i kuluttaa keskimäärin 9,1 litraa sadalla kilometrillä (nelivetoisena 9,7 l / 100km), ja hiilidioksidipäästötkin ovat melkoiset: 218 - 232 g/km. Suurin diesel, 3-litrainen ja kuusisylinterinen 335d kuluttaa (keskimäärin 6,7 l), ja hiilidioksidia pääsee kokoon nähden kohtuullisesti 177 g/km.

Kolme sedanin moottoria on saatavilla nelivedolla. Tuntuma tiehen varmaan paranee, mutta myös polttoaineenkulutus nousee 1-2 l/100 km. Esimerkiksi 335i-kone nelivetona nielaisee kaupunkiajossa 14,1 l/100 km.

Hinnat

Laaja valikoima johtaa siihen, että hintahaitarikin venähtää. 316i-mallin sedanin saa noin 33 000 eurolla (tammikuu 2010). Avoautot ovat hinnakkaita, esimerkiksi isolla 335i-bensiinimoottorilla varustettuna ne maksavat noin 76 000 euroa. Vastaavat farmarit, coupét ja sedanit saa noin 60 - 65 000 eurolla.

330d-dieselkäyttöinen farmari maksaa yli 55 000 euroa. Jos ojennat autokauppiaan kouraan 70 000 euroa, saat neliveto coupén, jossa on 306 hevosvoiman bensiinimoottori. Hieman yli 63 000 eurolla saat mukaasi 335dA-diesel-farmarin 6-pykäläisen automaattivaihteiston kera.

Vertailu

Vuonna 2011 Suomalaiset ostivat 879 uutta BMW 3-Sarjan BMW autoa. Edellisenä vuonna ostettiin 882 autoa.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin