Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Citroën C4 2012

Citroënin tiellä massavalmistajaksi keskiluokan ZX oli aikoinaan merkittävä askel. Se oli hyvin tavanomainen auto, jonka avulla Citroën valloitti uusia asemia markkinoilla.
Autoesittely Citroën C4 2012

ZX:n ja Xsaran jälkeen yritettiin hieman persoonallisempaa ratkaisua, mutta ensimmäisen sukupolven C4 ei osoittautunut myyntimenestykseksi. Siihen merkittävänä syynä on kylläkin farmarimallin puute. Joka tapauksessa toisen sukupolven C4 palaa hyvin yllätyksettömälle linjalle ja ranskalaiset erikoisuudet on tarkkaan karsittu pois. C4 on yleiseurooppalaisen tuntuinen auto, jonka merkki voisi olla vaikkapa Opel. Tylsäksi C4:n muotoilua ei silti tarvitse moittia.

Kori ja sisätilat

C4:n sisätiloja ei pienennä erottuva muotoilu. Sen sijaan lyhyehkö akseliväli ja suuren tavaratilan priorisoiminen takaistuintilojen edelle tekevät takaistuimen polvitiloista niukahkot. Samaan hengenvetoon voi todeta myös varvastilat niukoiksi ja kynnykset hyvin korkeiksi niin edessä kuin takana. Kokonaisuutena tilaa on juuri riittävästi 185-senttiselle takamatkustajalle samanmittaisen takana. Hiukset hipovat kattoa ja polvet etuistuimia, mutta matkanteko sujuu ilman suurempia ongelmia.



Takatilat ovat samaa luokkaa Astran, Civicin tai Bravon kanssa, mutta nämä ovat autoja, joissa näkee jo ulkoa, että muotoilijan linjaukset syövät tiloja. C4:n etuistuimet ovat pehmeät ja muotoutuvat istujan muotoihin, mutta selkänojan antama tuki jää puutteelliseksi. Ajoasento on ongelmaton.

Tavaratila on litratilavuudeltaan luokkansa suurin. Lisäksi se on muodoiltaan hyvin selkeä. Ero luokan pienitilaisimpiin farmareihin, kuten Hyundai i30 cw:hen ja Volvo V50:aan jää minimaaliseksi. C4:n tavaratilan laajentamisessa sen sijaan on tingitty. Selkänojat jäävät hyvin vinoon asentoon ja porras selkänojalta tavaratilan lattialle on korkea. Tavaratilan pohjan alla on paikka lähinnä varapyörälle, jota ei ole.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustetasoja on kolme. Attractionissa on manuaali-ilmastointi, radio/CD, sumuvalot, vakionopeussäädin, ajotietokone ja tavanomaiset turvavarusteet. Confortissa on tärkeimpinä lisinä sadetunnistin ja automaattinen 2-alueilmastointi. Exclusivesta löytyvät mm. kevytmetallivanteet, katveavustin, parkkitutka edessä ja takana ja takaistuimen keskikyynärnoja. Lisävarustevalikoima on melko niukka. Varapyörän veroton hinta on 100 euroa ja metallivärin 490 euroa. Ainoa vakioväri on valkoinen.



Sisustuksen ilme on paljon edeltäjäänsä tavanomaisempi ja avainsana on selkeys. Sisustuksessa on silti särmää enemmän kuin ulkomuodossa. Elegancen verhoilu on näyttävä, mutta Confortissa melko tavanomainen. Yleistyvä ilmiö on luopuminen ovien kangasverhoilusta. Ohjauspyörään on koottu paljon toimintoja, mutta nopeudenrajoittimen ja viidellä muistipaikalla varustetun vakionopeussäätimen käyttö sujuu silti hienosti. Kierroslukumittari valopalkeilla toteutettuna on suuntaa-antava. Nopeusmittari digitaalisena on ehdottomasti plussaa. Kytkintä poljetaan edelleen hieman liikaa ylhäältä alas, jolloin kengänkärki osuu polkimen varteen. Säilytyslokerot ovat suurikokoisia, mutta pehmustamattomia.

Moottori ja suorituskyky

C4:n moottorit ovat tuttua tavaraa. Bensamoottoreja merkitään hevosvoimien mukaisilla tunnuksilla VTi 95, VTi 120 ja THP 156. Dieselit ovat HDi 92, 112 ja 150. Pienin bensakone on 1,4-litrainen ja suurin diesel 2,0-litrainen. Muut versiot ovat 1,6-litraisia. VTi 120:aan saa 4-vaihteisen automaattivaihteiston. THP 156:ssa aina sekä e-HDi 112 -versiossa vaihteisto on antiikkinen automatisoitu manuaali, jonka toiminnasta on lehtien koeajoissa kuultu tyrmääviä lausuntoja. Koeajettu VTi 120 on ahtamattomaksi moottoriksi ajanmukainen ja tarjoaa vaivatonta suorituskykyä perustarpeisiin.



Kilpailuasetelma

C4 on hinnoiteltu kovimpia kilpailijoita vastaavalle tasolle. Esimerkiksi Peugeot 308:n kanssa tärkeimpien versioiden hinnat ovat satasen tarkkuudella samat. Huono asia Citroënin kannalta on se, että jälleen on esitelty uusi automalli, joka ominaisuuksiltaan ei kokonaisuutena yllä edes 3 vuotta aikaisemmin esitellyn konsernisisar 308:n tasolle. Keskinkertaisilla ominaisuuksilla ja yllätyksettömällä olemuksella ei ole helppo saavuttaa huippuluokan myyntimenestystä. Varsinkin, kun se farmarimalli jää ilmeisesti tälläkin kerralla puuttumaan.

Vertailuun otettiin Opel Astra ja Honda Civic.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin