Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Citroen Xsara Picasso (1999-2006)

Autoesittely Citroen Xsara Picasso (1999-2006)

Citroen Xsaran tila-autoversio Xsara Picasso julkistettiin jo syksyllä 1998, mutta valmistus alkoi vasta kesällä 1999. Picasson akseliväli oli peräti 276 cm. Sitä suunniteltaessa ei ollut edes harkittu kolmatta penkkiriviä. Kaikille viidelle matkustajalle oli erillisistuin ja 550 litran tavaratila oli suurempi kuin useimmissa kilpailijoissa. Keskimmäistä takaistuinta voitiin siirtää eteenpäin, jolloin matkustajien hartiat olivat limittäin. 

Picassossa oli kaksoispohja eli sisälattia oli tasainen ja normaalia korkeammalla. Takajalkatilan alla oli kaksi säilytyslokeroa. Penkit poistamalla Picasso muuttui liki pakettiautoksi.

Picassoa valmistettiin kahdella bensamoottorilla, 1.6 ja 1.8 16v sekä dieselinä 2.0 HDi:n 90 hv versiona. 1,8-litrainen oli uusi taloudellinen EW7-moottori, joka esiteltiin ensimmäisen kerran juuri Picassossa.

Alustarakenteet olivat samankaltaiset kuin muissa Xsaroissa. Pitkä akseliväli vakautti ajoa, mutta toisaalta kyljen suurempi pinta-ala aiheutti sivutuuliherkkyyttä. Etuakseliston rakennetta parannettiin vuodelle 2001 lähinnä kolahdusten vähentämiseksi.

Picasson kolariturvallisuus oli Xsaraa parempi: se sai EuroNCAP -testissä neljä tähteä Xsaran kolmen sijasta.

Picasson digitaalinen mittaristo oli kojelaudan keskellä ja vaihteenvalitsin oli sijoitettu kojetauluun. Säilytyslokeroita oli runsaasti. Vakiovarusteena oli ABS-jarrut, 2 turvatyynyä, kauko-ohjattava keskuslukitus, sähkölasit ja -peilit. Ilmastointilaitteesta pyydettiin aluksi 5500 markkaa, mutta jo syksyllä 2000 se oli vakiovaruste.

Picasso selvisi mallihistoriansa varsin pienin muutoksin. Vuodelle 2001 nostettiin 1,6-litraisen teho 95 hevosvoimaan. Vuonna 2003 tuli tarjolle myös 2,0-litrainen, jota sai vain automaattina. Vaihteisto oli ZF:n 4-portainen eli eri kuin Xsaran huonomaineinen ranskalaislaatikko.

Vuodelle 2002 tuli Exclusive-malli, jossa oli mm. automaatti-ilmastointi, korinväriset puskurit ja kylkilistat, kojelaudan alumiinikoristeet, takaistuimien pitkittäissäätö ja 2,0-litraisessa ESP ja vakionopeussäädin.

Kevällä 2004 esiteltiin Picassoon uusi 1,6-litrainen diesel, jossa oli tehoa 110 hv eli huomattavasti 2,0-litraista enemmän. Samaan aikaan keulan ilmettä muutettiin hieman ja Citroën-merkkien kokoa kasvatettiin. Vuodelle 2005 perusvarustelu nimettiin Dynamiciksi, mutta sisältö oli sama kuin ennenkin. Vuoden 2005 lopussa aikaisemmat 1,6- ja 1,8-litraiset korvattiin 1.6 16V (110 hv):lla.

YLEISTÄ XSARASTA JA XSARA PICASSOSTA

Xsara on vielä mukavia ranskalaisautoja - seuraajassa tämä ominaisuus menetettiin. Ominaispiirteisiin kuuluu myös jousituksen kolahtelu ja istuimien jopa liiallinen pehmeys. Ajettavuudessa ongelmana oli suuntavakavuuden puute, joka liittyi ohjauksen puutteelliseen keskitykseen ja tuntoon. Polkimet oli sijoitettu ahtaasti ja niiden varret olivat kummallisesti kengänkärkien tiellä.

Alkuperäinen moottorivalikoima oli hieman vanhahtava. Bensamoottorien kulutus oli kilpailijoita korkeampi, mutta käytännön suorituskyky oli kelvollinen. 80-luvun alussa esitelty diesel oli auttamattomasti jäljessä moderneja suorasuihkutusdieseleitä. HDi edustaakin sitten 2000-luvun dieseltekniikkaa ja myös 1.6 16V bensamoottori vuosimallista 2001 alkaen on ajanmukainen. Malliston helmi on paljon kehuja saanut 2.0 VTS.

Xsaran tuotannosta dieselmallien osuus oli noin puolet. Suomessa dieselien osuus jäi alle neljännekseen, mikä on kuitenkin selvästi kokoluokan keskiarvoa korkeampi. Picassoissa dieselien osuus jäi Suomessa viidennekseen ja pääosa myynnistä oli 1,8-litraista bensakonetta. Suomen rekisteröintitilastossa Xsara oli sijoilla 15-20, kunnes vuonna 2003 se putosi sijalle 26 ja vuonna 2004 sijalle 29. Picasson suosio ei Suomessa noussut kovin korkealle. Xsaran ja Picasson hinta oli kilpailijoihin verrattuna varsin edullinen ja käytettynä ne ovat vieläkin edullisempia.

Vikatilastoissa Xsara on hieman keskiarvon huonommalla puolella. Picasso menestyy yllättäen paremmin. Picassot valmistettiin Espanjassa. Xsaran ja Picasson vikoja ovat mm. erilaiset kitinät ja narinat, ohjaustehostimen pumppujen rikkoutuminen, ajonestolaitteen vioittuminen, turvatyynyjen merkkivalon palaminen, moottorinohjauselektroniikan viat, polttoainesuodattimen vuodot HDi:ssä, ilmamäärämittarien vikautuminen, pakoputkiston lyhyt kestoikä ja istuinverhoilun kuluminen puhki. Myös latureissa, polttoainepumpuissa, virtalukoissa ja lämmityslaitteen kytkimissä on ollut vikoja.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin