Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Dodge Journey 2008

Maailman eniten ostetun tila-auton Chrysler Voyagerin lyhyttä korimallia käyttävä Dodge Journey on edeltäjäänsä matalampi, kapeampi ja kulmikkaampi.
Autoesittely Dodge Journey 2008

Muodot ovat Dodgeille tyypilliset, mutta hieman muita malleja maltillisemmat. Meksikossa valmistettava Journey on tehty samalle pohjalevylle kuin Avenger.

Pituutta Journeylle on kertynyt mittavat 489 cm eli runsaat 10 cm kilpailevia Ford S-Maxia ja Mitsubishi Grandista enemmän. Journey on saatavissa sekä 5- että 7-paikkaisena versiona.

Tilat

Keskirivin tilat ovat kaikkiin suuntiin väljät. Istuin on säädettävissä pituussuunnassa, jotta kolmannelle riville saadaan riittävästi jalkatilaa. Etummaisessakin asennossa polvitilaa on keskipenkillä riittävästi.

Takimmaisille istuimille käynti sujuu yllättävän vaivattomasti. Keskipenkin palauttamista alkuperäiseen asentoon tosin ei ole harkittu aivan loppuun saakka. Tilat kolmannella rivillä ovat ymmärrettävästi niukat pitkille matkustajille.

Ovet aukeavat reilusti, joten sisäänkäynti on väljä, mutta leveiden kynnysten ja korkealle sijoitettujen istuinten takia housujen kuraantuminen on väistämätöntä. Istuma-asento on miellyttävä niin edessä kuin keskellä. Sivutukea etuistuimissa on niukasti. Ohjauspyörässä on ilahduttavasti myös pituussäätö.

Tavaratila on 7-hengen versiona lähes yhtä niukka kuin 30 cm lyhyemmissä tila-autoissa kuten Opel Zafirassa. Kolmas rivi taittuu näppärästi lattian alle ja 5-paikkaisena tavaratilaa on kiitettävästi. Ilman takariviä olevissa versioissa tavaratilan välipohjan alla on vielä melkoisesti lisätilaa. Välipohjan takia tavaratilan pohja on kuitenkin melkoisen korkealla.

Näkyvyys ja ajettavuus

Näkyvyys eteen on hyvä. Taakse näkymät ovat rajoittuneet varsinkin kolmannen istuinrivin ollessa paikoillaan. Ulkopeilit ovat suuret. Kääntöympyrä vastaa auton kokoluokkaa.

Ajettavuus ei herätä suuria tunteita puoleen eikä toiseen. Ohjaus on kelvollinen, vaikka täsmällisempi tunto onkin toivelistalla. Ohjaus kuitenkin keskittää kohtuullisen hyvin. Suuntavakavuus ei ole aivan moitteeton.

Jousitus on Euroopassa myytävien Chrysler-tuotteiden tapaan jämäkkä. Tämä jättää hieman toivomisen varaa pienten epätasaisuuksien suodattamiseen. Kokonaisuutena Journey on ongelmaton ajettava.

Journey on hiljainen auto, jossa on äänekäs moottori. Pumppusuutindiesel ei ole tätä päivää eikä Dodge ole nähnyt juurikaan vaivaa äänen eristämiseen. Tämä laskee paljon Journeyn pisteitä. Rengasmelu on varsin hiljainen eikä muita ylimääräisiä ääniä esiinny.

Varusteet

Journeyn varustetasoina Suomessa on SE ja SXT, joista jälkimmäinen sisältää lähes kaiken tarpeellisen: vakiona on mm. automaatti-ilmastointi, ajotietokone, sähkösäätöinen kuljettajan istuin, bluetooth, 6 turvatyynyä, rengaspainevalvonta, lämmitettävät peilit, vakionopeussäädin ja murtohälytin. Moneen kertaan kaipaamani ajovaloautomatiikka on ensimmäistä kertaa saatavana lisävarusteena.

Sisustuksen muotoilu on samaa kulmikasta tyyliä kuin muissa Dodgeissa. Laatuvaikutelma on heikohko, mutta materiaalit ovat hivenen Caliberia parempia. Säilytystilaa on runsaasti - sitä löytyy kojetaulun ja ovien lisäksi mm. matkustajan istuintyynyn alta ja takajalkatilan alta.

Hallintalaitteet ovat pääosin selkeät. Amerikkalaistyylisten kierrettävien viiksien ideaa on vain vaikea ymmärtää. Viiksien tarkoitus on käsittääkseni se, että niitä voidaan käyttää irrottamatta otetta ratista, mikä ei toteudu Dodgen viiksissä.

Moottorit ja hinnat

Journey on tarjolla dieselinä vain VW:n 2,0-litraisella pumppusuutindieselillä, jossa on tehoa 103 kW/140 hv. Aivan uusinta tekniikkaa amerikkalaiset eivät siis ole saaneet käyttöönsä. Moottorin jatkeena on joko koeajoauton tapaan 6-vaihteinen manuaali tai 6-vaihteinen kaksoiskytkinvaihteisto.

Journey painaa muhkeat 1900 kiloa, mutta moottori selviytyy silti urakasta kohtuudella. Moottorin pitämiseen vetoalueella vain joutuu keskittymään tavallista enemmän. Tehokkaampi diesel olisi toki paikallaan, mutta tarjolla on vain 2,4- ja 2,7-litraiset bensakoneet.

Dodge Journey on Dodgen malleista se, jolla on oikeasti jotakin tarjottavaa eurooppalaisille markkinoille. Ford S-Maxia halvempana ja Citroën Grand C4 Picasson kanssa samanhintaisena Journey on puutteineenkin harkinnan arvoinen vaihtoehto kohtuullisen hintaista isoa tila-autoa etsivälle.

Päivitetty 24.3.2010


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin