Autoesittely Honda CR-V 2001-2002 | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Honda CR-V 2001-2002

Vuoden 1995 lopussa esitelty Honda CR-V loi keskikokoisten katumaasturien luokan yhdessä paria vuotta aikaisemmin esitellyn Toyota RAV-4:n kanssa.
Autoesittely Honda CR-V 2001-2002

Muunnettuun Civicin pohjalevyyn pohjautunut CR-V (Compact Recreation Vehicle) osoittautui ennakkolaskelmia suositummaksi ja Suomeen sitä jouduttiin odottamaan syksyyn 1997 asti. Euroopassa CR-V oli tarjolla vain nelivetoisena mallina ja 2,0-litraisella bensiinimoottorilla varustettuna.

CR-V:n neliveto pohjautui hydraulipumppuihin, jotka huolehtivat nelivedon kytkemisestä etupyörien sutiessa. Normaalitilanteessa CR-V vetää siis ainoastaan etupäästä. Järjestelmän ongelmana on pieni viive takavedon kytkeytymisessä. Toisaalta kulutus pysyy alhaisena ja kääntyvyys ketteränä.

Vaikka CR-V olikin suunniteltu lähinnä maantielle, mahdollistivat 20,5 sentin maavara ja neliveto kulkemisen huonommallakin mökkitiellä. Osansa katumaasturin saamasta suosiosta selitti myös hyvä näkyvyys muun liikenteen yläpuolella. Korkeudeltaan CR-V oli noin 20 cm tavallisia henkilöautoja suurempi.  

Moottori oli uusi 2,0-litrainen 16-venttiilinen kevytmetallikone teholtaan 128 hv. Kiihtyvyyslukemaksi 0-100 km/h luvattiin 12,5 sekuntia. 4-vaihteinen tietokoneohjattu automaattivaihteisto oli varsin suosittu. Automaattimallin suurin sallittu perävaunupaino on vain 1200 kg (manuaalissa 1500 kg). Alustarakenteet oli toteutettu Hondan tapaan kaksoistukivarsilla.  

CR-V:n tavaratila jäi perusasennossa 378 litraan eli varsin pieneksi. Osaltaan tavaratilan käytettävyyttä heikensi myös oikeanpuoleista liikennettä ajatellen väärälle sivulle avautuva takaovi ja ikkuna piti avata ensin erikseen ylöspäin. Takaselkänoja taittui kahdessa yhtä suuressa osassa. Tavaratilassa oli vakiona lattiaan integroitu retkipöytä. 

CR-V:n matkustamossa lattia oli tasainen ja etuistuimien välistä pystyi siirtymään taakse.

Tarjolla oli kaksi varustetasoa. Perusmalli LS:ssä oli vakiona mm. 2 turvatyynyä, sähkölasit edessä ja takana, keskuslukitus, karttavalo ja takaistuimen keskikyynärnoja. ES-mallissa oli lisäksi ABS-jarrut, keskuslukituksen kauko-ohjaus, kevytmetallivanteet sekä korinväriset ovenkahvat ja peilinkotelot. Verhoilu oli molemmissa malleissa harmaata karkeakuvioista kangasta. LS-malliin sai ABS-jarrut hintaan 9000 markkaa.  

Keväällä 1999 CR-V koki pieniä uudistuksia. Etu- ja takapuskurit oli muotoiltu uudelleen ja maskin H-tunnus oli entistä suurempi. Moottorin teho nousi 147 hevosvoimaan uuden imusarjan ja sylinterikanteen tehtyjen muutosten avulla.

Istuimia oli parannettu entisestä. Lyhyt antenni oli sijoitettu katon takaosaan. Muovilasiset ajovalot oli toteutettu monimuotoheijastimin.

Vakiovarustukseen lisättiin ABS-jarrut. Verhoilukangas oli aikaisempaa ilmeikkäämpää. ES-malli sai korinväriset puskurit. Muita uusia varusteita olivat ajovaloautomatiikka, matkustamon ilmansuodatin ja kaiuttimet sekä ES-mallissa lisäksi valonpesimet.

CR-V:n ohjaamo oli henkilöautomainen, tosin ohjauspyörä oli hieman normaalia vaakasuoremmassa. Ensimmäisen version istuimet olivat huonot. Uudistetussa mallissa istuinmukavuutta oli saatu parannettua, mutta selkänojan säätö oli edelleen portaallinen.

Vuosina 2000-2001 tarjottiin malleja LS Nordic ja Nordic II, joissa oli mm. kevytmetallivanteet ja sumuvalot.

Toisen sukupolven CR-V esiteltiin vuoden 2002 alussa. Se oli hyvin samankaltainen kuin edeltäjänsä ja tehty samalle pohjalevylle. Pituutta oli tullut lisää 1 cm ja leveyttä 3 cm. Ohjauspyörä oli nyt normaalissa asennossa ja istuimet entistä korkeammalla lattiasta, jota puolestaan oli saatu laskettua alemmaksi.

Tavaratilan pohja oli entistä alempana ja tilaa oli tuntuvasti entistä enemmän: perusasennossa 527 litraa. Takaistuin taittui suhteessa 60/40.

Takaovi avautui nyt kokonaisena, ikkunoineen oikealle. Hieman lisää tilaa sai siirtämällä pituussuunnassa säätyvää takaistuinta edemmäksi. Myös takaselkänojien kaltevuutta pystyi säätämään. Jousitusmukavuus oli parantunut ensimmäiseen malliin verrattuna, mutta ajettavuudessa ei ollut tapahtunut kehitystä. Mukavuutta paransi alentunut melutaso, mutta erityisiä kehuja melusta ei voi antaa. 

Uusi moottori oli edelleen 2,0-littainen. Teho oli kasvanut 150 hevosvoimaan. Moottorissa oli nyt tasapainoakseli, muuttuva imuventtiilien ajoitus ja säätyvä imusarjan pituus. Ykkösvaihteen ja peruutusvaihteen välitys oli entistä lyhyempi. Käsijarru oli sijoitettu kojelautaan.

Turvavarustusta oli parannettu: siihen sisältyi mm. sivuturvatyynyt, jarruassistentti, etuturvavöiden voimanrajoitin ja 3-pistevyöt kaikilla paikoilla.

Sisustus oli selvästi entistä modernimpi, mutta ei kovin korkeatasoinen. Ainoa sisustusväri oli musta.

Varustevaihtoehdot olivat edelleen LS ja ES. LS-malliin sisältyi mm. manuaali-ilmastointi, CD-radio, kauko-ohjattu keskuslukitus ja sähkölasit myös takana. ES-mallissa oli lisäksi ilmastointiautomatiikka, kevytmetallivanteet, korin väriset puskurit, peilit ja ovenkahvat, tavaratilan peitto sekä kova varapyörän kotelo. Nahkaverhoiltua ES-mallia kutsuttiin ESX:ksi.

Vuoden 2004 lopussa tehtiin pieni facelift, jonka merkittävin muutos oli ESP:n tuleminen vakiovarusteeksi. Ulkoisesti suurimmat muutokset oli tehty keulan ilmeeseen, jossa uutta olivat maski, puskuri ja valot. Takapäässä oli muutettu valoja ja varapyörän koteloa. Lokasuojat olivat hieman entistä leveämmät.  

Jarrulevyt olivat entistä suuremmat. Nelivedon sanottiin kytkeytyvän entistä nopeammin. Pyörät olivat kasvaneet 16-tuumaisiksi.

ES-malli sai sumuvalot ja vakionopeussäätimen. ES:n helmat olivat mustat. ESX- ja uudessa EXE-mallissa ne olivat korinväriset. EXE:ssä oli vakiona mm. kattoluukku ja navigaattori.

Sisustuksessa oli muutettu materiaaleja laadukkaammiksi. Jo vuoden 2004 alussa oli  lisätty kromia mm. ovenkahvoihin ja mittaristo oli saanut uuden ilmeen.

2,2-litraisella erittäin kilpailukykyisellä dieselillä varustettu CR-V esiteltiin syksyllä 2004, mutta Suomeen sitä saatiin odotella vielä vuoden verran. Tehoa dieselissä oli 140 hv. Vaihteisto oli dieselissä 6-vaihteinen eikä automaattivaihteistoa saanut dieselin yhteydessä.

YLEISTÄ HONDA CR-V:STÄ

Ensimmäisistä tämän kokoluokan katumaastureista CR-V oli henkilöautomaisin yhdessä RAV-4:n kanssa. Maastoon sitä ei ollut tarkoitettu, mutta kaupungissa ja maantiellä se oli kotonaan. Jousitus oli kohtuullisen mukava, joskin hieman pintakova ja pompottava. Kääntöympyrä oli tavallisten perheautojen suuruusluokkaa. Melutaso oli korkeahko niin renkaiden kuin moottorinkin osalta.

Toisen sukupolven CR-V oli tehty tunnetusti toimivalla periaatteella: erinomaisesti menestynyttä mallia muutettiin varovaisesti vain niiltä osin mitä asiakkaat olivat halunneet. Tavaratilaa oli tuntuvasti enemmän ja myös sisätilat olivat kasvaneet etenkin leveyssuunnassa. Varustelua ja sisustuksen tasoa oli nostettu ajan vaatimusten mukaisesti ja äänieristystä parannettu. Ensimmäiset CR-V:t tulivat Japanista. Kesällä 2000 alkoi tuotanto Englannissa ja toisen sukupolven autot toimitettiin myös USA:han Englannista. Ensimmäinen sukupolvi ei osallistunut Euro NCAP-testiin, mutta toisen sukupolven törmäysturvallisuus arvioitiin ajanmukaisesti 4 tähden arvoiseksi.

Molemmat CR-V -sukupolvet ovat osoittautuneet luotettaviksi autoiksi. Takavoimansiirron parkaisu vedon kytkeytyessä taakse kuuluu asiaan, mutta tilannetta voi parantaa vaihtamalla öljytyyppiä meikäläisiin olosuhteisiin sopivammaksi ellei sitä ole jo tehty. Korkeasta latausjännitteestä johtuen polttimoiden kestoaika jää lyhyeksi. Kori on olennaisilta osiltaan sinkitty eikä ruoste ole yleensä ongelma. Toisessa sukupolvessa on levyjarrut takana ja niiden ominaisuuksiin tunnetusti kuuluu levyjen ruostuminen. Moottori on varustettu jakoketjulla, joten hammashihnan vaihtoa ei huolto-ohjelmassa ole.

Suomessa CR-V oli selkeästi ostetuin keskiluokan katumaasturi. Euroopassa se sen sijaan jäi vain noin puoleen Toyota RAV-4:n lukemista ja viimeisinä vuosinaan myös mm. Hyundai Tucson ajoi sen ohi. Dieselmoottoria saatiin varsinkin Suomeen odottaa pitkään ja senkin jälkeen myyntiä rajoittivat ennätyspitkät jonotuslistat. Kolmannen sukupolven CR-V tuli Suomeen joulukuussa 2006.

Vertailussa:

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin