Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Kia Optima 2013

Aluksi Suomessa myyntiin pelkästään dieselmoottoriversiona tullut Kia Optima on mallivuodelle 2013 saanut nyt myös 2,0-litraisen bensiiniversion.
Autoesittely Kia Optima 2013

Optima sai myyntiin tullessaan paljon kehuja ulkonäöstään. Se on kuin toiselta planeetalta verrattuna tylsiin edeltäjiinsä. Toisin kuin saattaisi kuvitella, Kia Optima ei ole Hyundai i40:n sisarmalli, vaan enemmänkin sukua USA:ssa myytävälle uudelle Hyundai Sonatalle. Optiman akseliväli on muutaman sentin i40:aa pitempi ja kokonaispituutta on 10 cm enemmän.

Ensimmäiset maahan saapuneet autot olivat huippuvarusteltuja TX-malleja, mutta joukkoon liittyi myöhemmin myös LX ja EX.

Ensimmäistä kertaa mallistossa bensamallien yhteyteen tulee myös alkaen-varustelu LX, joka sisältää vakiona muun muassa kuusi turvatyynyä, aktiiviset pääntuet etuistuimilla, ESC-ajonvakautusjärjestelmän (VSM-ajonhallintajärjestelmällä, HAC-mäkilähtöavustimella ja BAS-hätäjarrutustehostimella), vakionopeussäätimen nopeudenrajoittimella, automaattisen kaksialueilmastoinnin, sähkötoimiset ikkunat edessä ja takana, Bluetooth hands-freen ääniohjauksella, 16”-kevytmetallivanteet, lämmitettävän tuulilasin alareunan, LED-päiväajovalot, projektiotyyppiset ajovalot, UV-suojatut lasit ja staattiset kaarreajovalot.



EX-mallissa on vakiona mm. automaattinen 2-alueilmastointi, sähkötoiminen kuljettajan istuin muistilla, vakionopeussäädin nopeudenrajoittimella, varashälytin, taskupysäköintijärjestelmä, aktiiviset pääntuet ja bluetooth. TX-varustetasossa on vielä mm. ksenonvalot, kaarrevalot, kaistavahti, rengaspainevalvonta, avaimeton käynnistys ja lukitus, Infinity-audiojärjestelmä, navigaattori ja lasikatto. Lisävarusteita ei ole tarjolla metalliväriä lukuun ottamatta.

TX varustetasossa on vakiona lasikatto, joka vie autosta pääntilat. Kuljettajan istuinta ei saa kovin alas, ja nyt 185-senttisen kuljettajan hiukset hipovat kattoluukun reunaa istuimen alimmassakin asennossa. Takaistuimella polvitilaa on mainiosti, mutta myös siellä pääntila on riittämätön. Ainakin USA-versiossa tämä koski myös lasikatotonta versiota. Leveyttä takaistuimella on keskimääräistä enemmän. Keskitunneli on hyvin pieni, joten se ei haittaa keskipaikan hyödyntämistä.

Kuljettajan istuin on sähkösäätöinen ja jäähdytettävä niin EX- kuin TX-malleissa. TX:ssä on lisäksi nahkaverhoilu. Näillä varusteilla istuin on kova, joustamaton ja lisäksi reisituki jää vajaaksi. Nahkaistuimet tosin yleensä sopeutuvat hieman kuljettajan muotoihin kilometrien kertyessä. Ristiseläntuessa ei ole korkeussäätöä ja se sijoittuu varsin matalalle.

Tilat ja hallintalaitteet

Optiman perä on hyvin lyhyt ja näin ollen tavaratilan lastausaukko on pieni. Myös takaselkänoja kaadettaessa syntyvä aukko on hyvin pieni. Lisäksi selkänojat jäävät hyvin vinoon asentoon, joten pitkien esineiden on oltava hyvin litteitä. Tavaratilassa on runsaasti litratilavuutta, vaikka maton alla pullistelee täysikokoinen varapyörä alkuperäisellä aluvanteella. Saranat ovat murskaajamallia. Takaikkuna on matala, ja näkyvyys taakse heikko. Ulkopeilit ovat suurikokoiset. Kääntöympyrän halkaisija on kohtuullisen kokoinen.

Optiman sisustus on korkeatasoisin korealaisautossa nähty eikä jää paljonkaan laadukkaimmista saksalaisista jälkeen. Myös kojetaulun kuljettajakeskeisessä muotoilussa on viitteitä laatumerkkeihin. Kojetaulun päällys on verhoiltu laadukkaan tuntuisella materiaalilla eikä sisustuksen laadusta löydy muutenkaan moitittavaa ratin alapuolien viimeistelemättömän teräviä muovin reunuksia lukuun ottamatta. Tavaratilaan asti korkealaatuisuus ei ulotu.



Hallintalaitteet ovat selkeitä ja näyttöruudut tyylikkäitä. Radion ja navigaattorin käyttö perustuu kosketusnäyttään, joka tuntuu kohtalaisen selkeältä. Kyynärnojat ovat kerrankin riittävän korkealla. Vaihdevivun liikkeet ovat pitkiä ja mm. istuimen lämmityksen/jäähdytyksen käyttökytkin jää vaihteenvalitsimen taakse. Vakionopeussäätimen käyttö ratista on selkeää. Säilytyslokerot ovat varsin tilavia.

Moottorit

Optiman ainoa moottorivaihtoehto alkuvaiheessa oli siis i40:sta tuttu 1,7-litrainen diesel (136 hv). Vääntöä dieselistä irtoaa 325 Nm/2000 r/min. Moottorin yhteyteen on valittavissa joko 6-vaihteinen manuaali- tai automaattivaihteisto. Optimassa vakiovarusteena oleva joutokäynnin poistava ISG –järjestelmä, jonka avulla yhdistetty EU-kulutus on 4,9 l/100 km ja CO2-päästöt 128 g/km. Vastaavat luvut automaattivaihteiston yhteydessä ovat 6,0 l/100 km ja 158 g/km.

Mallistossa uusi 2,0-litrainen ja nelisylinterinen MPI-bensiinimoottori tuottaa 165 hevosvoimaa ja sen maksimivääntö on 196 Nm. Bensiinimoottorin yhdistetty kulutus on alkaen 7,0 litraa ja CO2-päästöt 162 g/km. Moottorin yhteyteen on saatavilla sekä kuusivaihteinen manuaali- että automaattivaihteisto.

Optima ei varsinaisesti kilpaile hinnalla. Varustelu huomioiden sen hinnat ovat kuitenkin kilpailukykyiset. Etenkin TX-varusteltuna Optima tarjoaa tunnelmaa, jota löytää yleensä vain kalliimpien laatumerkkien ohjaamosta.

Edullisimmillaan uuden Optiman saa 2,0-litraisella bensiinimoottorilla ja LX varustetasolla hintaan 26 990,31 €. Kallein on automaattivaihteinen diesel TX-varustetasolla, jonka hinta on 42 320 €


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin