Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Kia Rio 2012

Pikkuautojen merkitys Euroopan markkinoilla on kasvussa ja Kia aikoo ottaa oman osansa kasvusta. Edellinen Rio oli hinnoiteltu kilpailukyvyttömästi oman merkin mallistoonkin verrattuna, joten Kialla on hyvin vähän vanhoja asiakkaita tässä luokassa.
Autoesittely Kia Rio 2012

Rion mahdollisuuksia parantaa hinnoittelun ohella näyttävä muotoilu. Tässä luokassa ulkomuodolla on jopa isompia malleja suurempi merkitys. Rio ei ole erityisen persoonallinen, mutta linjakas ja nuorekas. Auton perusrakenne on läheistä sukua korkeammalle Vengalle.

Kori ja sisätilat

Pituutta Riolle on kertynyt 4045 mm, mikä on eräs luokan suurimmista lukemista. Korkeutta on madallettu parilla sentillä edeltäjään verrattuna. Tilankäyttö ei ole samaa luokkaa kuin pienemmässä Picantossa, sillä tiloissa on yllättävän vähän eroa pienempään malliin. Takaistuimella on kuitenkin kelvolliset tilat aikuisellekin matkustajalle. Parhaissa kilpailijoissa polvitilaa ja joissakin myös pääntilaa on hieman enemmän. Kia on hölmösti matkinut joitakin saksalaisautoja ja tehnyt etuistuinten taustoista kovat. Etenkin pikkuautoon ratkaisu on huono. Istuin on mukavuudeltaan hyvä. Sisäänkäynti on väljää.

Jämäkästi topatut etuistuimet ovat kohtalaisen hyvät. Sivutukea istuimiin on muotoiltu hyvin, mutta leveäselkäisille selkänoja jää kapeaksi. Selkänojan säätö on portaallinen. Ohjauspyörän pituussäätö ulottuu normaaliasennosta ainoastaan eteenpäin.

Tavaratila on hyvin saman kokoinen kuin kilpailijoissa. Välipohjan alla on matala lisätila sekä vararenkaan paikka. Välipohjan avulla tavaratilan pohja on nostettu kaadettujen selkänojien tasolle.



Näkyvyys kärsii merkittävästi muotoilusta. Etupilarit ovat hyvin loivat ja peilien edessä olevat lisäikkunat hyödyttömät näkyvyyden kannalta. Takaikkuna on pienikokoinen. Varsien päähän kiinnitetyt ulkopeilit ovat hyvät. Suojalistoja ei löydy mistään suunnasta. Kääntöympyrän halkaisija on luokassaan normaali.

Moottori ja suorituskyky


Rion bensamoottorit ovat 1,2- ja 1,4-litraiset. Tehoa molemmissa on iskutilavuuteen nähden runsaasti. Dieselinä tarjotaan huipputaloudellista 1,1-litraista (55 kW/75 hv) ja 1,4-litraista (66 kW/90 hv). Koeajetussa autossa oli 1,4-litrainen bensamoottori (80 kW/109 hv). Suorituskyky on 1,4-litraiseksi normaali, mutta teholukeman asettamat odotukset eivät täyty. Vaihteita on kuusi, joten vaihtamista näinkin tehottoman moottorin yhteydessä riittää. Tämän moottorin yhteydessä on tarjolla myös 4-vaihteinen automaattivaihteisto.



Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus


Kia pitäytyy varustetasojen merkitsemisessä epämuodikkailla kirjaimilla eli perusmalli on edelleen LX ja kalliimpi versio EX. LX-mallissa on mm. manuaali-ilmastointi, radio/cd usb-liittimin, ajonvakautus, aktiiviset pääntuet ja mäkilähtöavustin. 1,4-litraiset mallit ovat EX-varusteisia. EX tuo lähinnä pikkutavaraa, mm. peruutustutka, sadetunnistin, lämmitettävä ohjauspyörä, sähkölasit myös takana, sumuvalot ja nahkaratti. EX:ään on tarjolla Premium Pack, joka sisältää vakionopeussäätimen, 16" kavytmetallivanteet, bluetoothin, automaatti-ilmastoinnin sekä näyttävämmän mittariston. Paketin autoveroton hinta on 1350 euroa. Sen lisäksi on tarjolla vain metalliväri, verottomana 430 euroa.

Kojetaulu on muotoilultaan melko yksinkertainen eikä näyttävyydeltään vastaa esim. Vengaa. Kojetaulun pintamateriaali on hintaluokka huomioiden varsin laadukasta. Säästötunnelmaa viimeistelyyn tuovat muutamat kohdat, joissa sisälle näkyy peltipintaa. Erityisesti häiritsee takaikkunan reunus, jossa pistehitsit kiiltävät epätasaisina. Tavaratilan verhoilu on siisti. Kokonaisuutena Rion viimeistely on laadukas, päihittäen uuden Toyota Yariksen.



Hallintalaittet ovat selkeät. Premium Packin vakionopeussäädin on hyvin käsillä ratissa. Nahkaratissa nahka on miellyttävää, mutta neulos terävää. Alapuolien kova muovi on myös reunoiltaan viimeistelemättömän terävää. Vaihdekepin nupissa on perinteistä liukasta korealaisnahkaa. Poljintyöskentely on tavanomaista vaativampaa. Kytkin ei ole aivan helpoimpia, jarrut ottavat ainakin uutena terävästi ja kierrokset ryntäävät tottumattomalla helposti turhan korkealle. Säilytyslokeroita on runsaasti, mutta kovin tilavia ne eivät ole. Etuovien lokeroihin luvataan kuitenkin mahtuvan 1,5 litran pullot.

Kilpailuasetelma

Rio on auto, johon on helppo ihastua. Tässä luokassa tyyliseikat ratkaisevat usein pieniä puutteita enemmän. Rio on ohjausta lukuun ottamatta hyvä kokonaisuus, johon on kuitenkin jäänyt melko paljon pieniä parannuskohteita. Auton perushinta 1.2 LX -mallina on halpa, mutta 1.4 EX on jo 3 000 euroa kalliimpi ja koeajetun auton hinta varusteineen ylitti jo 19 000 euroa eli kolkutteli jälleen Ceedin hintatasoa. Normaalin 1.4 EX:n hinta on sama kuin Toyota Yaris 1.33 Linea Solin, joten hintaetua tärkeimmällä malliversiolla ei kovimpaan kilpailijaan verrattuna ole.

Vertailussa Kia Rio, Toyota Yaris ja Opel Corsa


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin