Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Mazda RX-8 2003-2012

Vuonna 2003 alun perin lanseeratun Mazda RX-8-mallin poikkeuksellinen neliovinen ja -paikkainen rakenne ja ennen kaikkea voimanlähde herättivät aikanaan paljon keskustelua. Maailman ainoasta sarjatuotantoisesta wankelmoottorista tehonsa saanut RX-8 oli vuoden 1967 Cosmo 110S -mallin henkinen perillinen. Cosmo 110S oli maailman ensimmäinen kaksiroottorinen tuotantoauto.
Autoesittely Mazda RX-8 2003-2012


Myynnin aloitusvuonna 2003 Suomeen tuotiin 10 autoa ja vuonna 2004 RX-8 mallia rekisteröitiin Suomessa yhteensä 58 kappaletta. Tämän jälkeen rekisteröintitahti Suomessa laantui, 2007 kilvet sai 4 uutta autoa ja 2008 enää yksi uusi auto. Mazda esitteli vuonna 2008 Pohjois-Amerikan kansainvälisessä autonäyttelyssä vahvasti uudistetun RX-8:n, mutta näitä autoja ei Suomeen tuotu, vaan Euroopan myynti rajoittui Englantiin ja Saksaan. Virallisesti RX-8:n valmistus lopetettiin Japanissa vasta kesäkuussa 2012, kun viimeinen rajoitettu erä saatiin valmiiksi.

Mazdan kiertomäntämoottoreita on vuosien varrella myyty lähes kaksi miljoonaa kappaletta. Lisäksi tämä poikkeuksellinen voimanlähde teki Mazdasta vuonna 1991 historian ainoan japanilaisen autonvalmistajan, joka on voittanut Le Mansin 24 tunnin kestävyyskilpailun.



1,3 litraisesta moottorista oli saatavilla 192 hv (141 kw) ja 240 hv (170 kW) versiot. Moottori kiertää varsin korkealle, 8200 kierrosta minuutissa (171 kW versio). Wankel-moottoria on arvosteltu suuren kulutuksen takia. Vaikka moottorit ovat tehokkaita, 10,6 (141 kW) ja 11,2 (171 kW) litran kulutuslukemat ovat korkeat. 141 kW versio kiihtyy 0-100 km/h 7,2 sekunnissa ja tehokkaampi versio 6,4 sekunnissa.

Moottorin pieni koko mahdollistaa sen asennuksen tavallista matalammalle ja taaemmaksi. Näin on saatu ihanteellinen 50:50 painonjakauma. RX-8 on takavetoinen ja manuaalivaihteinen.



Varustetasoja on kolme, perusmalli RENESIS 141 kW, RENESIS 141 kW Sport ja huippumalli RENESIS 170 kW Sport. Kaikissa on kattava turvallisuusvarustelu johon kuuluu mm. kuusi airbagia ja DSC-ajonhallintajärjestelmä. Huippumallissa on Xenon-valot ja molemmissa Sport malleissa 18 tuuman alumiinivanteet. Sport-malleihin sai valita lisävarusteena nahkasisustuksen, kattoluukun, ja DVD-navigoinnin. Muita lisävarusteita ovat esimerkiksi vetokoukku, parkkitutka, spoilerit, ilman ulostulo-ohjaimet ja istuinlämmittimet. Tavaratila on 290 litraa ja sinne mahtuu kaksi golfbagia.

Vuoden 2008 udistuksia

Mazdan insinöörit keskittyivät menestyksekkään RX-8-mallin kehittämisessä kolmeen avainalueeseen: tyyliin, suorituskykyyn ja kokonaislaatuun. “RX-8:n ulkoasuun, sisustukseen ja suorituskykyyn tehdyt parannukset nostavat visuaalisuuden ja ajonautinnon uudelle tasolle”, totesi Mazdan Pohjois-Amerikan toimintojen RX-8-ajoneuvolinjan johtaja Tetsu Nakazawa vuoden 2008 malliuudistuksen yhteydessä.


MAZDA RX-8 vm. 2009

RX-8:n saamat muotoilulliset muutokset käsittivät mm. uudelleen muotoillut etu- ja takapuskurit ja keulan, urheilullisen ajo- ja takavalojen viimeistelyn sekä suuremmat pakoputket (halkaisija 90 mm). Uudistettu Mazda RX-8 sisälsi myös uudet viisipuolaiset vanteet, joiden symbolinen ja urheilullinen muotoilu muistuttaa wankelmoottoria. Kullekin vannekoolle on teemasta oma sovituksensa.

Mazda RX-8 –mallin sisäisiin muutoksiin kuuluivat mm. uudelleen suunniteltu keskikonsolin muoto, joka luo vaikutelman dynaamisesta liikkeestä. Käyntinopeusmittariin lisättiin muuttuva punainen vyöhyke, joka nousee moottorin saavuttaessa käyttölämpötilansa. Kokonaisuuteen lisättiin myös uusi ohjauspyörä ja uudelleen muotoillut etu- ja takaistuimet.

Insinöörit paransivat korin jäykkyyttä rakenteellisilla vahvistuksilla. Runkoon lisättiin puolisuunnikkaan muotoinen tukitanko, ja tiettyjen etujousitusalueiden paikallista jäykkyyttä parannettiin. Takajousituksen geometriaa muutettiin ajettavuuden parantamiseksi. Vetoakselin jäykkyyden lisääminen madalsi ääni- ja värinätasoa ja kohensi suorituskykyä.

Mazda RX-8:n hinnat liikkuivat uutena 44.900 ja 61.100 euron välillä.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin