Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Mercedes-Benz B-sarja (2011)

Mercedeksen uusi B-sarja on poikkeuksellisen perusteellisesti uusittu automalli. Edeltäjän kaksoispohjarakenteesta on siirrytty tavanomaiseen toteutukseen.
Autoesittely Mercedes-Benz B-sarja (2011)

Korkeutta on nyt 5 cm vähemmän. Ulkonäöllisesti uusi B ei ole saanut aivan varauksetonta hyväksyntää. Edeltäjäänsä nuorekkaampi se joka tapauksessa on.

Edeltäjänsä tapaan uudessa B:ssä on runsaasti sisätilaa. Lisäksi edeltäjän epäluontevasta jalkojen asennosta on päästy eroon. Takaistuin on kuitenkin sijoitettu mukavuuden kannalta liian matalalle. Tilaa takaistuimella on mainiosti. Polvitila voittaa kirkkaasti E-sarjan. Pääntilaa jää yli pitkällekin matkustajalle. Takaovet avautuvat reilusti. Etuistuimissa on laajat säätövarat. Istuimien selkänoja antaa hyvän sivutuen. Istuinosan muotoilu sen sijaan on vaatimatonta, mitä hieman liukkaan tuntuinen verhoilumateriaali korosti. Kaikkiaan toimivat etuistuimet.

Runsaan pituussuuntaisen tilan ansiosta myös tavaratilan laajentamiselle on hyvin tilaa. Monikäyttöisyyttä ei kuitenkaan ole kehitetty aivan loppuun asti. Tavaratilan pohjan ja takaselkänojien välille jää ihmeellinen porras. Tästä pääsee eroon tilaamalla tavaratilapaketin. Tällöin pohja nostetaan välipohjan avulla takaselkänojien tasolle. Myös säädettävä takaistuin on lisävaruste. Kooltaan tavaratila on luokkansa tila-autojen joukossa keskitasoa, perusasennossaan se on melko lyhyt. Takaluukku on leveä ja nostokynnys matala. Tavaratilan laadukas verhoilu ansaitsee erikoismaininnan.



Eteen on varsin hyvä näkyvyys, vaikkakin etukulmien sijainti jää arvoitukseksi. Sen sijaan takaikkuna on hyvin matala ja sekä keski- että takapilarit leveitä. Matalasta takaikkunasta seuraa myös se, että takalasin pyyhin on hyvin lyhyt. Ulkopeilit ovat nykymittapuulla pienehköt. Kääntöympyrän halkaisija on keskimääräinen luokassaan.

Moottori ja suorituskyky

Uuden B-sarjan bensamoottorit ovat ahdettuja 1,6-litraisia ja dieselit 1,8-litraisia. Uusi diesel on tehty 2,15-litraisesta iskun pituutta lyhentämällä eli moottori on dieseliksi lyhytiskuinen. Koeajetussa autossa oli tehokkaampi diesel (100 kW/136 hv ja 300 Nm). Vaihteistot ovat toistaiseksi 6-vaihteisia manuaaleja. Uusi kaksoiskytkinautomaatti on valmis ensi keväänä. Moottori selviää tehtävästään moitteitta. Voimaa riittää laajalla kierroslukualueella ja lisäksi se on värinätön.



Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustetasoja B:ssä ei ole, mutta Suomeen on paketoitu Premium Business -varustelu, joita pääosa myydyistä autoista käytännössä on. Jostakin syystä paketti halutaan kuitenkin pitää poissa varsinaisesta hinnastosta. Paketissa on pysäköintiavustin (sis. parkkitutkat), nahkaratti, matkustajan istuimen korkeussäätö ja molempien kaltevuussäätö sekä 16-tuumaiset vanteet. Muita vakiovarusteita ovat mm. puoliautomaattinen ilmastointi, bluetooth, aktiiviset pääntuet ja  rengaspainevaroitin. Vakionopeussäädin maksaa runsaat 400 euroa ja ksenonvalot runsaat 1000 euroa. Premium Business -varusteisiin autoihin saa noin 800 eurolla Sport-paketin, jossa on urheilualusta, 17" pyörät sekä erilaisia koristeita. Tarjolla on myös useita muita paketteja erillisten lisävarusteiden lisäksi. Uusimpia turvallisuusavustimia on saatavissa, mutta jo aktiivinen vakionopeussäädin maksaa noin 1400 euroa.

Sisustuksen taso on kohentunut pitkän askeleen edellisestä mallista ja on uudistuneen C-sarjan tasolla. Pääosin kovamuovinen vaihdekepin nuppi ei tunnu mukavalta käteen. Muilta osin hallintalaitteet jättävät laadukkaan vaikutelman.



Monitoimiviiksen ja vakionopeussäätimen viiksen sijainti on aikaisempia MB-malleja parempi. Silti liian suuri määrä toimintoja on ahdettu samaan viikseen ja esim. takalasinpesimen käyttämiseksi joutuu irrottamaan otteen ratista. Standardista poikkeava ratkaisu on myös satunnaiselle käyttäjälle vaikea omaksua ja pyyhkimet voivat ratkaisevalla hetkellä olla hukassa. Siihen verrattuna aika epäolennainen huomio toistaa, että myös vakionopeussäätimen käyttö olisi selkeämpää esillä olevista ratin napeista kuin viiksestä, jonka käyttämiseen joutuu usein myös vaihtamaan otetta ratista.

Pysäköintijarrun sähköinen käyttönappi on myös sijoitettu MB-mäisesti kojetaulun vasempaan päähän. Ajotietokoneen käyttö tuntuu ainakin tottumattomalle keskimääräistä mutkikkaammalta. Vaihteensiirto on kevytkäyttöinen ja tarkka ja poljintoiminnot toimivat moitteitta. Automaattivaihteisissa versioissa on rattivaihde, jossa riittää lisää ihmettelemistä satunnaiselle käyttäjälle. Etuovissa on tilavat säilytyslokerot, mutta takana pienet eikä muutakaan säilytystilaa takana ole.

Kilpailuasetelma

B-sarjan Mercedes on auto, jossa suuret asiat ovat kunnossa, mutta pikkuasioista löytyy monia kohteita parannuksille. B:n ajettavuus on hieno ja laatuvaikutelma korkeatasoinen. Kokonaisuutena ominaisuudet ovat luokan parhaimmistoa. Hinnat ovat jopa hieman edeltävän mallin alapuolella. Esimerkiksi samankokoinen Ford C-Max on kuitenkin yli 10 000 euroa halvempi.

Vertailussa B-sarjan rinnalle otettiin edellä mainittu Ford C-Max ja Volkswagen Golf Plus.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin