Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Mercedes Benz GLK (2009)

Kaukana takana on aika, jolloin Mercedes-Benzin tuotevalikoimaksi miellettiin vain taksi-Mersu ja S-malli.
Autoesittely Mercedes Benz GLK (2009)

Näiden lisäksi joku saattoi tietää olevan vaikkapa kaksipaikkaisia urheiluautoja mutta siinäpä ne olivat. Nyt Mercedekseltä löytyy 17 erilaista sarjaa, jonka lisäksi tulevat AMG-mallit, Smart ja Maybach. Uusin tulokas sijoittuu katumaasturiryhmän pienimmäksi.

GLK:n nimessä oleva K tulee lyhyyteen ja sopivaan kokoon viittaavista saksan kielen sanoista ”kurtz”ja ”kompact”. Mercedeksen uutuus tulee sopivasti ajankohtaan, jolloin suuret kaupunkimaasturit eivät enää ole haluttavia. Tilaa vievien, raskaiden ja polttoainesyöppöjen SUV-autojen ihailijoille on nyt tarjolla vaihtoehto, joka on ikään kuin pehmeä lasku kohti ympäristöä kunnioittavampia autoja.

GLK:n tiedotusmateriaaleihin kuuluvissa valokuvissa GLK on sovitettu niin amerikkalaisen suurkaupungin ghettoihin kuin keskieurooppalaisen linnan pihalle. Kun auto kulkee niin kaduilla kuin eräpoluilla, voidaan puhua varsinaisesta maailmanautosta, ainakin heille, joilla siihen on varaa. Ulkomuodot poikkeavat kulmikkuudellaan muiden valmistajien SUV-tyylistä. Mikäli tällainen auto tulisi korealaisilta, sitä voitaisiin pitää jopa vanhanaikaisena, nyt se vertautuu Mercedeksen G- ja GL-sarjoihin, jolloin GLK:sta tuleekin uusi ihanne.

Kulmikkuudella on esitteen mukaan haettu itsetietoisuutta. On tietysti tosiasia, että annettuihin ulkomittoihin saa suurimmat sisätilat pitämällä kyljet takaosa ja vieläpä katto mahdollisimman suorina. Konstailemattomilla muodoilla on myös etunsa ahtaissa paikoissa, olivatpa ne sitten kaupungissa tai metsän siimeksessä. GLK perustuu C-sarjan alustaan ja ohjaamokin on 80-prosenttisesti C-sarjaa.

Auton yhteydessä esitellään 220 CDI –dieselmoottori, josta irtoaa tehoa 125 kW/170hv ja 400 Nm vääntöä 1400-2800 rpm –käyntinopeusalueella. Voimantuoton tasaisuudesta vastaa kaksivaiheinen ahtaminen. Yhdistetty kulutus on kuitenkin ainoastaan 6,9 litraa sadalla kilometrillä, joka lienee mahdollista saavuttaa esimerkiksi GLK 280 –mallilla, jolla on painoa 1830 kiloa. Hiilidioksidipäästöjä tulee 183 grammaa kilometriä kohden. Moottori täyttää uusimman Euro 5 –päästönormin. Toisena dieselvaihtoehtona on 320 CDI V6-moottori, josta irtoaa tehoa 165 kW/ 224 hv huippuväännön ollessa 540 Nm. Sen avulla päästään sadan kilometrin nopeuteen 7,5 sekunnissa. Yhdistetty kulutus on mahdollista pitää 7,9 litrassa sadalla kilometrillä. Molemmat dieselmoottorit on varustettu huoltovapaalla hiukkassuodattimella.

Bensiinivaihtoehtoina ovat kuusisylinteriset GLK 280 ja GLK 350, tehot vastaavasti 165 kW/231 hv ja 200 kW/272 hv. Jälkimmäisen moottorin avulla on mahdollista rientää sadan kilometrin tuntinopeuteen 6,7 sekunnissa. Euro5-päästönormin täyttävälle GLK 350 –mallin polttoaineenkulutuksen luvataan silti olevan vain 10,6 litraa sadalla kilometrillä.

Kaikkien GLK-mallien moottoreiden jatkeena on jatkuvatoiminen 4Matic-neliveto, jossa jakovaihteisto on integroitu seitsenvaihteiseen 7G-Tronic-automaattivaihteistoon. Tasauspyörästöjen lukituksesta huolehtii 4ETS-luistonvalvonta, joka tasaa akseleiden pyörintänopeuksia vähentäen voiman karkaamista luistavan pyörän kautta. Samalla toiminnassa ovat myös ESP-ajonvakautus ja ASR-vetoluistonesto. Mercedekseltä korostetaan GLK:n vakiovarustemäärän olevan kattava, toisin kuin ennen, jolloin perusmallia piti varustella, jotta päästäisiin samalle tasolle kilpailijoiden kanssa.

Autoon on tietysti mahdollista tilata monenlaista mukavaa pitkältä lisävarustelistalta. Valinnan voi tehdä myös helposti ottamalla joko Offroad Styling –paketin, Sport-paketin tai Offroad-tekniikkapaketin. Mercedes-Benzin maasturivalikoiman mittavertailu (mm):                           

                           Pituus     Leveys                 Korkeus

GLK                     4528       1840-2016*         1698**

ML                       4781       1911-2127*         1815**

GL                       5088       1920-2127*         1840**

G, lyhyt malli        4212       1760-2007*         1931

G, pitkä malli        4662       1760-2007*         1931

*Leveys: Pienempi luku kylkien kohdalta, suurempi luku peilien kohdalta. **Korkeus: Kattokaiteiden korkein kohta.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin