Autoesittely Nissan Primera (2002) | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Nissan Primera (2002)

Autoesittely Nissan Primera (2002)

Nissan on perinteisesti tehnyt hyvin tavanomaisia ja värittömiä autoja. Uusi Primera on kuitenkin Nissaniksi poikkeuksellisen rohkeasti muotoiltu niin ulkoa kuin sisältä.

Kooltaan Primera on kasvanut ennen kaikkea korkeussuunnassa. Kokoluokassaan sisätilat ovat keskimääräistä paremmat. Takaistuimella polvitilaa on hyvin, mutta 184-senttisen pää ottaa sedanissa kattoon niin kuin useimmissa muissakin autoissa. Travellerissa ei tätä ongelmaa ole. Takapääntilojen lisäksi muotoilusta kärsii näkyvyys, joka on poikkeuksellisen heikko. Keulaa sen paremmin kuin perääkään ei näe kuljettajan paikalta. Muotoilija on myös estänyt kylkilistojen ja puskurien suojalistojen laittamisen pelkistettyä kokonaisuutta häiritsemään.

Tavaratilan aukko on sedanissa pieni, mutta itse tila normaalikokoinen. Travellerin tavaratila ei kuulu luokkansa suurimpiin, lähinnä tässäkin on tavoiteltu nuorekasta muotoa.

Nissanin 1,8-litrainen esiteltiin pari vuotta sitten. Tehoa luvataan olevan 116 hevosvoimaa. Suorituskyky ei tunnu käsivaihteisessakaan kovin vakuuttavalta eikä käytännössä pärjää esim. 1,6-litraiselle Avensikselle tai 110-hevosvoimaiselle Mondeolle.

Automaattivaihteistona 1,8-litraisen moottorin yhteydessä on perinteinen 4-vaihteinen automaatti. Vain 2,0-litraisen moottorin yhteydessä käytetään CVT-vaihteistoa. Ratkaisu tuntuu jotenkin älyttömältä. Nimenomaan pienempitehoisen moottorin yhteydessä CVT:stä olisi etua. Myyjä yritti keksiä lukuisia syitä perinteisen automaatin käyttöön, mutta ainoa selitys lienee hinta.

Vaihteisto pyrkii melko helposti vaihtamaan pienemmälle auttaakseen melko tehotonta moottoria. Vähäinenkin nopeuden nostaminen 80 km/h:sta aiheuttaa vaihtamisen kolmoselle. Kick down -ohituksessa vaihtaminen kakkoselta kolmoselle tapahtuu 100 km/h:n tuntumassa. Moottoritiellä kaipaisi viidettä vaihdetta melutason (ja kulutuksen) takia.

Ajo-ominaisuudet vaikuttivat kelvollisilta. Vaikka ohjaustuntuma ei esim. Mondeon veroinen olekaan, se on kuitenkin luokan parhaimmistoa. Myös moottoritiellä auto kulkee suoraan. Kaupungissa auto vaikutti näppärältä. Huono näkyvyys vain vaatii tottumista. Jousituksen toiminnassa on selvästi moitittavaa. Nissan ei ole vieläkään onnistunut saamaan jousitusta mukavaksi. Huonolla tienpinnalla tuntuu hienoinen värinä jo perusmallin 16" renkailla ja isommat töyssyt eivät ylity kovinkaan hienostuneesti.

Toinen moite koskee rengasmelua. Jo kitkarenkailla melu oli kuuluvampaa kuin laatuluokkaan pyrkivällä autolla pitäisi. Tosin nastarenkailla varustetussa farmarissa melu ei ollut niin paljon kovempi kuin pelkäsin. Ilmeisesti Good Yearin kitkarenkaat ovat paitsi liukkaat, myös meluisat. Toisaalta tuntuu, että myyntihenkilöstön on käsketty laittaa kaikki moitteet niin melusta, jousitusmukavuudesta kuin ajokäytöksestä ko. renkaiden syyksi.

Varustelu on jo Visia-mallissa korkeatasoinen. Ilmastointi on automaattinen. Lisäksi vakiona on mm. sivu- ja pääturvatyynyt ja CD-radio. Ajotietokoneesta on jostakin syystä jätetty pois hetkellisen kulutuksen näyttö. 3000 euroa kalliimpi Tekna-malli tuo peruutuskameran, hands-free -valmiuden, sadetunnistimen, sumuvalot sekä 17 tuuman kevytmetallivanteet.

Keskellä kojetaulua sijaitsevat mittarit eivät minua haitanneet. Ne ovat niin edessä, että katsetta ei tarvitse siirtää ajoasennosta enempää kuin normaalisti. Radion, lämmityksen/ilmastoinnin ja ajotietokoneen säätimet vaativat hieman perehtymistä eikä niiden sijainti ja merkintöjen näkyvyys ole optimaalinen. Käyttölogiikka oli kuitenkin helppo. Säilytyslokeroita matkustamossa on niukasti.

Sisustuksen muotoilu on rohkea ja tyylikäs. Näyttöruutu luo muun ohella modernia vaikutelmaa. Mittarit olisi voinut istuttaa kojelautaan hieman siistimminkin. Visia-mallin verhoilu on siisti, mutta hieman arkinen. Istuimen takapuolella näkyvät vetoketjut tuovat mieleen 80-luvun japanilaisautot. Tekna-mallissa verhoilu on samaa tasoa, mutta aina musta. Ilmeisesti mallin on tarkoitus olla sporttinen, vaikka se ei mainonnasta ilmenekään. Itselleni oli pettymys, ettei huomattavasti tyylikkäämmin verhoiltua Acenta-mallia tuodakaan Suomeen. Siinä olisi suunnilleen samat varusteet kuin Teknassa, mutta 16" pyörät.

Primera tulee ryhmään, jossa kilpailutilanne on kireä. Hinta vaikuttaa ensinäkemältä korkealta, mutta varustelu (mm. radio/CD) ja kohtuulliset lisävarustehinnat (mm. metalliväri) parantavat kilpailukykyä. Kovimpia kilpailijoita ovat Mondeo, Laguna, Avensis ja uusi Vectra.

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin