Autoesittely Peugeot 406 1995-2005 | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Peugeot 406 1995-2005

Peugeotin mallisukupolvet alkoivat 90-luvulla hieman lyhentyä aikaisemmasta. 405 sai seuraajan "vain" 8 vuoden ikään ehdittyään. Kieltämättä 405 alkoi jo tuolloin olla hieman vanhentunut malli. Syksyllä 1995 julkistettiin tunnuksen 406 saanut seuraaja porrasperäisenä versiona, jonka ulkomuoto oli linjakas ja moderni.
Autoesittely Peugeot 406 1995-2005

406:n ulkomitat olivat kasvaneet huomattavasti, mutta sisätiloissa ero oli vähäisempi jäykemmän korirakenteen takia. 270 cm:n akseliväli ja 177 cm:n leveys olivat mittoina poikkeuksellisen suuria. Sisätilat kuuluivat luokan suurimpiin, 430 litran tavaratila oli keskitasoa.

Taka-akseliston monivarsituenta oli suurin rakenteellinen uudistus. Ohjaustehostus oli moottorin käyntinopeuden mukaan säätyvä SL-malleja lukuun ottamatta.

406:n moottorit otettiin konsernin olemassa olevista valikoimista. Alussa tarjolla oli 16-venttiiliset bensamoottorit 1.8/112 hv ja 2.0/135 hv sekä 1,9- ja 2,1-litraiset turbodieselit (90/110 hv). Vuonna 1996 seurasivat 1.8 8V (90 hv), 2.0T (150 hv) ja 3.0 V6 (190 hv). Joissakin maissa perusmoottorina oli 1,8-litraisen sijasta 1,6-litrainen.

Pyörät olivat 1,8-litraisissa 14-tuumaiset ja muissa 15-tuumaiset. Painoa oli perusmallillekin kertynyt melkoisesti (1350 kg). Kaikesta huolimatta EuroNCAP-testin tulos jäi kahteen tähteen. Osittain painosta ja osittain vanhahtavista bensamoottoreista johtui vaisuhko suorituskyky ja suurehko kulutus verrattuna kilpailijoihin.

Varustevaihtoehtoja oli kolme. Perusmalli SL:n sisustus antoi varsin halvan vaikutelman. Vakiovarusteista löytyi mm. kuljettajan turvatyyny, ABS-jarrut, 2-osainen takaselkänoja+suksiaukko, kauko-ohjattava keskuslukitus, takaistuimen keskikyynärnoja, ja sähkölasit edessä.

ST:n sisustusta piristettiin kojelaudan puulistalla ja plyysiverhoilulla. Varusteena oli mm. kuljettajan istuimen korkeussäätö, sähkösäätöiset peilit, matkustajan turvatyyny ja käyntinopeusmittari.Huippumalli oli SV. Siinä jalopuuta riitti myös oviin ja plyysi oli korkeatasoista. Sähkölasit oli takanakin, sisävalot sammuivat viiveellä ja moottorin öljymäärän ja ulkolämpötilan pystyi tarkistamaan mittareista. 2.0T ja 3.0 V6 -malleissa oli lisäksi kevytmetallivanteet.
Mukautuvan automaattivaihteiston sai lisävarusteena vain 2,0- ja 3,0-litraiseen bensakoneeseen.

Vuoden 1997 alussa saatiin Suomeen 406:n farmarimalli, jonka suomalainen maahantuoja nimesi Grand Wagoniksi. Pituutta oli 17 cm enemmän kuin sedanissa ja 526-1741 litrainen tavaratila oli eräs luokkansa suurimmista. Tavaratila oli myös erittäin käytännöllisen muotoinen kompaktin jousituksen ansiosta.

Tavaratila oli myös varustettu todellista käyttöä varten mm. kuormakoukuilla, pohjan PVC-kiskoilla ja kynnyksen rst-listalla. Selkänojan ohella istuinosa taittui, joten tavaratilan pohjasta sai tasaisen. Tavaratilaan sai myös lisäistuimen, jossa istuttiin selkä menosuuntaan.

Keväällä 1997 esiteltiin linjakas Pininfarinan muotoilema ja myös kokoonpanema 406 Coupé. Se oli sedania 6 cm pitempi ja 5 cm matalampi ja moottorivaihtoehdot olivat 2.0 ja 3.0 V6.

3,0-litraisen moottorin yhteydessä esiteltiin huippumalli SVE, jossa oli mm. sähköllä säädettävät nahkapenkit, ilmastointi ja ajotietokone.

Vuosittain 406:n eri varustetasoihin tuli yksittäisiä varustelisäyksiä. Moottoripuolella merkittävä tapahtuma oli 2.0 HDi:n esittely syksyllä 1998.

Keväällä 1999 eli ennen mallin elinkaaren puoltaväliä esiteltiin 406:n ainoa facelift. Kirkaslasiset ajovalot olivat aikaisempaa leveämmät ja autossa oli nyt musta maski. Ovien välinen pilari oli korin värinen. Sedanin perässä takavaloyhdistelmä oli kokonaan punainen ja jaettu kahtia korin värisellä vaakasuoralla listalla. Farmarin perässä uutta oli vain puskuri.

2,0-litrainen bensakone oli aivan uusi ja edeltäjäänsä 20 % kevyempi. Kulutus oli noin 10 % aikaisempaa pienempi ja myös suorituskyvyssä päästiin nyt kilpailijoiden tasolle.
HDi-valikoimaa täydensi aikaisemmin esitellyn 110-hevosvoimaisen rinnalla 90-hevosvoimainen. Öljynvaihtoväli kasvoi 15 000 km:sta 30 000:een.

Kaikissa malleissa oli nyt 15" pyörät. Äänieristystä oli parannettu kehittämällä moottorin tuentaa ja lisäämällä konepeltiin äänieriste. Tavaratilaa oli kasvatettu hieman nostamalla hattuhyllyä 4 cm ylöspäin. Etumatkustajan turvatyyny oli nyt kytkettävissä avaimella pois käytöstä.

Kojelauta oli lähes ennallaan, mutta ohjauspyörä oli uusi ja mittareissa oli uusi grafiikka ja kromikehykset. Kaikissa malleissa oli nyt öljytason näyttö ja huoltoon jäljellä olevan matkan näyttö. Istuimien reisitukea oli parannettu ja korkeuden säätö oli vakiona.

SL- ja SR-mallien vakiovarusteita oli 4 turvatyynyä, kauko-ohjattava keskuslukitus, sähkölasit edessä, sisävalon viive ja kolme pääntukea takaistuimella. SR 2.0:ssa oli lisäksi manuaali-ilmastointi.ST-mallissa oli entiseen tapaan puulista kojelaudassa. Verhoilu oli nyt kaksivärinen. Vakiovarusteena oli automaatti-ilmastointi, sadetunnistin, radio-kasettisoitin, sähköllä säädettävät peilit, sumuvalot ja kuljettajan istuimen kallistussäätö. ST-varustelun sai 1,8- ja 2,0-litraisiin bensakoneisiin ja 110 hv:n HDi:hin. SV-mallin varusteita olivat ajotietokone, sähkötoimiset etuistuimet, kevytmetallivanteet ja sähkölasit myös takana.

Vuoden 2000 uutuuksia olivat uuden sukupolven 3,0-litrainen sekä 2.2 HDi (133 hv).

Vuosimalliin 2001 esiteltiin 406 Sport, jossa oli ST:n lisäksi nahkareunaiset istuimet, 16" kevytmetallipyörät, kromikoristeiset mittarit, nahkaratti ja alumiinikoristeet kojelaudassa. Sportin moottori oli uusi 2,2-litrainen (158 hv)

Vuosimallissa 2001 esiteltiin uusi 16-venttiilinen 1,8-litrainen, joka oli samaa sarjaa kuin edellisvuonna esitelty uusi 2,0-litrainen. Kaikissa 406:ssa oli nyt levyjarrut takana, ajotietokone, sumuvalot ja kojelaudan puukoriste. ST:ssä uutta oli sähkölasit takana, puukoriste ovissa ja kyynärnojat etuistuimissa. 3,0-litraisessa SV:ssä oli nyt vakiona ESP.

Vuosimalliin 2002 perusmalliksi tuli Mistral, jossa oli entisen SR:n lisäksi ilmastointi ja sadetunnistin. Samaan aikaan 406:n sähköjärjestelmä uusittiin Multiplex-väylätekniikkaan perustuvaksi. Kevään 2002 Spring-mallissa oli ST:n lisäksi kevytmetallivanteet ja metalliväri.

406 Coupé uudistui keväällä 2003. Keula sai Peugeotin tulevia malleja vastaavan ison jäähdyttimen säleikön puskuriinsa. Myös sisustusta ehostettiin mm. kromikoristein.

Keväällä 2003 esiteltiin kevyesti uudistetut 406 Executive-mallit, joissa oli ulkoisina tunnusmerkkeinä krominen pakoputken pää ja etupuskurin kromireunus. Sisällä oli uusia kromikoristeita ja uusi plyysiverhoilu. Kaikissa malleissa oli nyt sähkölasit takanakin. ST-malleissa oli automaattinen ilmastointi ja SV-malleissa ESP, vakionopeussäädin ja 16" kevytmetallivanteet.

Suomen myyntitilastossa pitkään sijan 15 tuntumassa pysytelleen 406:n parasta antia olivat ajo-ominaisuudet ja jousitusmukavuus, jotka olivat moitteettomat lukuun ottamatta kuormankantokykyä. Myös melutaso oli eräs luokkansa hiljaisimmista. Laatuvaikutelma ei ollut kovin korkeatasoinen ja perusmallien sisustus oli vaatimaton. Ajonestolaitteena aivan ensimmäisissä autoissa oli typerä koodijärjestelmä, jonka saa päivitettyä keskuslukituksen kauko-ohjaimella toimivaksi. Tilaa 406:ssa on runsaasti, etenkin farmarin tavaratila on suuri.

Faceliftissä parannettiin muutamia aikaisempia puutteita ja uuden sukupolven bensamoottorit ovat huomattavasti aikaisempia parempia. Myös dieseleissä HDi:t ovat paljon edeltäjiään kehittyneempiä, joskin myös vikaherkempiä.

Vikatilastoissa 406 sijoittuu viimeisten joukkoon. Selkeimmät tyyppiviat ovat bensamoottoreissa esiintyvä huohotinputken jäätyminen sekä pyöräntuennan eri osien lyhyt kestoikä. Myös etupyörien laakerit kuluvat nopeasti, äänenvaimennin ruostuu hitsaussaumasta ja uudemmassa sukupolvessa ajovalopolttimot palavat usein. Kytkin- ja vaihteisto-ongelmat ovat yleisiä. Ohjaustehostimen letkut irtoavat/vuotavat. Sisustuksen muoviosien nopea kuluminen aiheuttaa lähinnä kosmeettista haittaa. 406:n keskimääräiset ajomäärät ovat selvästi tavanomaista suurempia ja autoja on myynnissä hyvinkin halvalla. Vakuutusmaksut ovat korkeahkot.

407 esiteltiin sedanina kesällä 2004. 406 säilyi myynnissä vielä vuoden 2004 loppuun asti ja Coupé vuoteen 2005.


Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin