Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Saab 900 / 9-3 (1993-2002)

Autoesittely Saab 900 / 9-3 (1993-2002)

General Motors hankki puolet Saab Automobilesta tammikuussa 1990. Välittömästi tämän jälkeen käynnistettiin projekti vanhentuneen, jo vuonna 1978 esitellyn 900:n korvaamiseksi. GM:n omistuksen myötä uusi 900 tehtiin Vectran pohjalevylle. Etuakselisto perustui Vectran rakenteeseen ja taka-akselisto Astran. Auto oli edeltäjäänsä 5 cm lyhyempi, mutta akseliväli oli 8 cm pitempi. Kori oli 50 % entistä jäykempi. Korimalli oli Saabin perinteiden mukainen Combi Coupé ja muotoilu noudatti Saabille tyypillistä tyyliä. Muodoista oli vastuussa Björn Envall, joka oli muotoillut jo Saab 99:n.

Usein 900 NG:ksi (New Generation) kutsuttu malli tuli myyntiin syksyllä 1993 eli vuosimalliin 1994. Ensimmäinen korivaihtoehto oli 5-ovinen, mutta Coupéksi nimitetty, muodoiltaan vastaava, 3-ovinen esiteltiin vain muutamaa kuukautta myöhemmin.

Perusmoottorit olivat Saabin omat 2,0-litrainen teholtaan 130 hv ja 2,3-litrainen (150 hv).

2,5-litrainen V6 oli peräisin Opelilta ja siinä oli tehoa 170 hv. Tehokkain moottori oli 2.0 Turbo, jonka teho oli 185 hv. Siihen sai lisävarusteena Sensonic-automaattikytkimen. Muiden moottorien yhteydessä oli tarjolla Aisin-Warnerin 4-vaihteinen automaattivaihteisto.

Turvallisuuteen oli panostettu, tämä näkyy mm. takaistuimen selkänojan järeässä poikittaispalkissa. EuroNCAP-testin tulos vuonna 1997 jäi kuitenkin vaatimattomaan 1,5 tähteen.

Turvavarusteluun sisältyi mm. ABS-jarrut, kuljettajan turvatyyny ja etuvöiden kiristimet. V6-malleissa oli vetoluistonesto.

2,0-litraista perusmallia lukuun ottamatta autossa oli Black Panel -järjestelmä eli tarpeettomat mittarit voitiin sammuttaa. Toinen uusi varuste oli kotiinsaattovalot, jotka voitiin kytkeä sammumaan 30 sekunnin viiveellä.

Lievästi kaareva kojetaulu oli merkille tyypillinen. Virtalukko oli vaihdekepin takapuolella - ratkaisu, jota myöhemmin on kritisoitu vaaralliseksi. Lisävarusteinen radio oli kojelautaan integroitu. S-mallissa ei ollut kierroslukumittaria.

900 S:n verhoilu oli plyysiä, joka ei ollut kovin korkeatasoista. Värivaihtoehdot olivat beige, harmaa ja musta. SE:ssä oli kuvioitu luksusplyysisisustus.

Perusvarusteluun sisältyi mm. sähkölasit edessä ja takana, keskuslukitus ilman kauko-ohjausta, lämmitettävät sähköpeilit, sisävalon viive, ulkolämpömittari ja 2-osainen takaselkänoja. 2,3-litraisessa oli myös keskikulutus- ja kierroslukumittarit sekä Black Panel.

SE-mallissa oli lisäksi mm. korinväriset puskurit, sumuvalot, vakionopeussäädin ja nahkaratti. Vuosimallin 1994 SE-autoissa oli lisäksi murtohälytin, radio/kasettisoitin ja kevytmetallivanteet. 

Vuoden 1994 alussa esiteltiin Cabriolet, josta oli muodostunut jo edeltävässä mallisarjassa poikkeuksellisen suosittu mallivaihtoehto. Koriltaan 70 % entistä jäykempi Cabriolet oli suunniteltu neljää aikuista ja neljää vuodenaikaa varten. Katto oli sähkötoiminen. Myös Cabrioletissa oli monikäyttömahdollisuus, mutta takaselkänoja oli 1-osainen. Selkänoja oli lukittava, jolloin pääsyä tavaratilaan ei ollut.  Takalasissa oli lämmitys.  

Cabriolet oli tarjolla Suomessa V6- ja Turbo-moottorilla varustettuna. Vakiovarusteena oli nahkaverhoilu ja automaatti-ilmastointi. Turbo- ja V6-malleissa oli lisäksi kevytmetallivanteet muiden korimallien tapaan.  

Maaliskuusta 1995 lähtien Suomessa oli tarjolla vain SE-malleja. Varustelusta oli kuitenkin karsittu vakionopeussäädin ja alumiinivanteet Cabrioletia lukuun ottamatta.

Vuosimalliin 1996 S-malli palasi. Siinä oli nyt vakiona mm. korinväriset puskurit, kierroslukumittari, Black Panel, etukaiuttimet ja erikoisplyysiverhoilu. Kaikissa SE-malleissa oli kevytmetallivanteet, automaatti-ilmastointi, lämpösäteilyä vähentävät lasit, ajotietokone, vakionopeussäädin ja moottoriantenni. 

 1996-mallin erottaa vanhemmista takavalot yhdistävästä punaisesta paneelista.

Vuosimalliin 1997 perusmalliksi tuli 900 ilman kirjaimia. Siinä puskurit olivat mustat ja verhoilu 1-sävyplyysiä. Varustelusta oli karsittu mm. Black Panel, taloudellisuusmittari ja kaiuttimet. Takaspoileri oli vain Turbo-malleissa, joissa oli nyt myös automaatti-ilmastointi. V6:tta ei tuotu enää Suomeen. Maaliskuussa 1997 tulivat Talladega-mallit 2.3 S ja 2.0 Turbo SE. Niissä oli mm. 16" kevytmetallivanteet, korin väriset etu- ja takaspoilerit ja peilit, nahkaratti ja takalasin pyyhin, Turbossa lisäksi nahkaverhoilu.

Vuosimallissa 1998 myös perusmallissa oli korin väriset puskurit. Istuimissa oli tavaralokerot.  Molemmat Talladegat (S ja SE) oli nyt varustettu Turbomoottorilla.  

Helmikuussa 1998 esiteltiin Saab 9-3. Uudistuksia 900:aan verrattuna sanottiin tehdyn 1099 kappaletta. Puskurit niin edessä kuin takanakin olivat entistä muhkeammat. Uudessa etusäleikössä oli entistä pienemmät reiät ja myös ajovalot olivat hieman muuttuneet. Takapäässä rekisterikilpi oli nostettu takavalojen väliin. 

Etuakselistossa oli lisätty joustovaroja ja ohjausvälitystä oli nopeutettu. Ajettavuuteen oli saatu uutta jämäkkyyttä, joka osittain kostautui täristävämpänä jousituksena.

Korirakenteeseen tehdyistä parannuksista tehtaan materiaali on varsin vaitonainen, mutta törmäystestimenestyksessä ero edeltäjään oli ratkaiseva: nyt päästiin ajanmukaiseen 4 tähden tulokseen.

2,0- ja 2,3-litraiset bensakoneet olivat ennallaan, V6 oli poistettu valikoimasta samoin kuin Sensonic-automaattikytkin. 

Uutta oli Opelin 2,2-litrainen turbodiesel eli TiD. Moderniin dieseliin Saab oli tehnyt pieniä muutoksia mm. ahtimeen ja tehoa saatiin 115 hv. Vääntöä luvattiin 260 Nm.

Sisätiloissa mittaristo ja ohjauspyörä oli muutettu samankaltaisiksi kuin vuotta aikaisemmin esitellyssä 9-5:ssä. Myös entistä leveämmät istuimet olivat peräisin isoveljestä. Istuimissa oli nyt aktiiviset pääntuet ja isot sivuturvatyynyt, jotka korvasivat osittain myös pääturvatyynyjä. Black Panel oli korvattu Night Panelilla, jossa sammuttamisen sijasta tarpeettomat mittarit voitiin tehokkaasti himmentää. Lämmityslaite oli entistä tehokkaampi.  

9-3:n perushinta oli 20 000 markkaa halvempi kuin 900:n 41 vuotta aikaisemmin. Perusmallin varustelu oli em. turvavarustelisäyksiä lukuun ottamatta suunnilleen entistä vastaava eli vakiona oli mm. keskuslukitus ilman kauko-ohjausta, sähkölasit edessä ja takana, korin väriset puskurit, lukuvalot ja keskikulutusmittari. Turbossa oli lisäksi takaspoileri. Plyysiverhoilun värivaihtoehdot olivat vaalean harmaa ja beige.  

SE-mallissa oli lisäksi 15" aluvanteet, sumuvalot, erikoisplyysiverhoilu, automaattinen ilmastointi, ajotietokone, vakionopeussäädin ja nahkaratti. Cabrioletissa oli lisäksi nahkaverhoilu.

Vuosimalliin 1999 tuli kaksi uutta turbomoottoria: 2,3-litraisen korvasi 2.0t (154 hv). Malliston huipulle tuli 200-hevosvoimainen Turbo Sport, jonka vakiovarusteluun sisältyi mm. urheilullinen alusta, 16" aluvanteet, korin värinen takaspoileri, nahkaverhoilu ja sähkösäätöiset etuistuimet (kuljettajan istuimessa muistitoiminto).

Vuosimalliin 2000 esiteltiin uusia tehoversioita. 2.0t Sportissa oli varusteina perusmallin lisäksi mm. takaspoileri, sumuvalot, 15" aluvanteet, nahkaratti sekä korin väriset puskurin alaosat ja ulkopeilit.

2.0 Turbo Sportin korvasi 205-hevosvoimainen Aero, jossa oli 2.0t Sportin lisäksi mm. 16" aluvanteet, urheilullinen alusta, nahkaverhoillut urheiluistuimet, nahkaratti, automaatti-ilmastointi, sähkötoimiset etuistuimet, ajotietokone ja vakionopeussäädin.

Malliston huipulle tuli 2,3-litrainen Viggen, jossa oli tehoa 230 hv. Vakiona oli Aeron lisäksi 17" aluvanteet, iso takaspoileri ja helmalevikkeet, hands free -valmius, keskuslukon kauko-ohjaus, matkustajan turvatyyny ja varashälytin.

Vuosimallissa 2001 takaspoileri oli vakiona kaikissa malleissa. Suomessa valmistettu Viggen poistui Euroopan markkinoilta. Moottoreista oli jäljellä 2.0t, jonka teho laski 150 hv:aan, 2.0T (205 hv) ja 2.2 TiD, jonka teho nousi 125 hv:aan. Aero sai Viggen-mallin muhkeammat puskurit, joissa mustaa oli vain yläpinnoilla.

Vuosimalliin 2002 uutuus oli Turbojubilee, jossa oli normaalin SE-varustelun lisäksi 16" aluvanteet, korin väriset puskurin alaosat, hiilikuitukoristeet kojelaudassa sekä nahkareunaiset istuimet.

Vuoden 2002 alussa poistui mallistosta SE. Jäljellä oli siis enää perusmalli, Turbojubilee ja Aero. Perusmallissa oli ilman lisähintaa Jubilee-paketti 1 eli manuaalinen ilmastointi ja nahkaratti. 700 euron 2-paketissa oli automaatti-ilmastointi ja aluvanteet. Driving-paketissa oli ajotietokone ja vakionopeussäädin. Sport-paketissa 2.0t:hen oli virityssarja (170 hv) ja Sport ohjauspyörä.

YLEISTÄ SAAB 900/9-3:STA

Saab 900 oli kehitetty hyvin nopeasti. Joissakin pienissä yksityiskohdissa suunnittelussa oli hätiköity, mutta kokonaisuus oli onnistunut. Perinteisistä Saab-ominaisuuksista lämmityslaite ja turvallisuus eivät osoittautuneet odotuksia vastaaviksi. Myös tuntuvasti aikaisemmasta kohonnut hinta oli pettymys pitkän linjan Saabisteille, jotka joutuivatkin monessa tapauksessa siirtymään kilpailevien merkkien asiakkaiksi. Vanha 900 oli Suomessa pitkään eräs luokkansa suosituimmista autoista. Uusi 900 ylsi parhaimmillaan (1994) sijalle 29 rekisteröintitilastossa.

900:n ajo-ominaisuudet ja jousitusmukavuus olivat lähellä luokan kärkitasoa. 9-3:n jousitus on jäykempi. Tämä parantaa ajotuntumaa, mutta jousitusmukavuus on selvästi entistä heikompi. Takaistuimen polvitila oli selvästi tilavaa edeltäjää pienempi, mutta monikäyttöinen tavaratila edusti luokan parhaimmistoa. Auton varustelu oli melko runsas. Merkittävä osa myynnistä oli SE-malleja, joissa vuosimallista 1996 lähtien oli automaatti-ilmastointi. Turvatyyny oli vakiona vain kuljettajalle ja 9-3:ssa oli lisäksi sivuturvatyynyt.

Alkuvuosien ysisatasissa oli jonkin verran laatuongelmia, mutta kokonaisuutena 900 ja 9-3 ovat vähävikaisia autoja. Menestys vikatilastoissa on lähellä kärkeä. Saabin omissa moottoreissa jakopää on ketjukäyttöinen, mutta Opelin V6-moottorissa jakohihnan kestoikä on lyhyt. Saabin moottoreissa esiintyy jonkin verran öljyvuotoja. Suurempi ongelma on vika kampikammion tuuletuksessa bensakoneisissa 9-3 -malleissa. Seurauksena on tiivisteiden vahingoituminen ja öljyn laadun nopea heikkeneminen, koska pakokaasut imeytyvät öljyyn. Tästä seuraa moottori- ja turborikkoja. Muita mallille ominaisia vikoja ovat mm. moottorinohjauselektroniikan ongelmat ja vaihteensiirron takertelu.

Seuraavan sukupolven 9-3 Sport Sedan esiteltiin kesällä 2002, mutta vanha malli oli vielä huhtikuuhun 2003 asti tuotannossa Uudenkaupungin tehtaalla, jossa aikaisemmin oli valmistettu vain Cabrioletit ja Viggenit.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin