Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Toyota Auris 2007-2012

Yksi osa Toyota Corollan mainetta on huomaamattomuus ja erottumattomuus. Tästä maineesta Toyota halusi irtioton esitellessään vuoden 2006 lopussa Corolla HB:n tilalle uuden Auris-nimisen mallin.
Autoesittely Toyota Auris 2007-2012

 

Konservatiivisempia asiakkaita ajatellen rinnalle tuli sedan-korinen Corolla. Auris oli hakenut tyylinsä pienemmästä Yariksesta ja oli edeltäjiään nuorekkaampi. Sisustuksessa nuorekkuuden tavoittelu oli mennyt hieman liiankin pitkälle, mikä näkyi ennen kaikkea käsijarruvivun käytettävyydessä. Korkealle sijoitettu vaihdevipu puolestaan oli hyvin käsillä.

Korimalleja oli kaksi: Turkissa valmistettu 3-ovinen sekä brittiläinen 5-ovinen. Ulkomitoiltaan Auris vastasi tärkeimpiä kilpailijoita ja edeltäjään verrattuna kasvua oli lähinnä leveyssuunnassa (5 cm). Myös sisätilat olivat vähintäänkin luokan normitasolla, edukseen Auris esiintyi takaistuimen pääntilan osalta. Taka-akselilla oli monessa kilpailijassakin käytetty yhdystukiakselisto paitsi 2,2-litraisessa oli monivarsituenta. Ohjaustehostin oli sähköinen.

Moottoreista 1,6-litrainen oli uusi Dual VVT-i -moottori eli varustettu muuttuvilla venttiiliajoituksilla sekä imu- että pakoventtiileissä. Tehoa 1,6-litraisessa bensakoneessa oli mukavat 124 hv ja moottori olikin parhaita vapaastihengittäviä luokassaan. Pienimmät moottorit olivat 1,4-litraiset bensa (97 hv) ja diesel eli D-4D (90 hv). Tehokasta bensamoottoria ei ollut tarjolla. Dieseleissä oli 2,0-litraisen (126 hv) yläpuolella vielä 2,2-litrainen (177 hv). 1,6-litraisen bensakoneen ja 1,4-litraisen dieselin yhteydessä sai automatisoidun manuaalivaihteiston. Varsinaista automaattivaihteistoa ei ollut saatavilla.



Perusmalli oli totutusti Linea Terra, jonka varusteluun sisältyi mm. manuaali-ilmastointi, ESP, 7 turvatyynyä ja aktiiviset pääntuet. Linea Solissa oli mm. ilmastointiautomatiikka, stereoiden säätimet ratissa, sumuvalot, nahkaratti, korinväriset peilinkotelot ja ovenkahvat sekä kromimaski. Linea Sol Plus sisälsi mm. ksenonvalot, vakionopeussäätimen, sadetunnistimen ja avaimettoman sisäänkäynnin ja käynnistyksen. 2,2-litraisen Linea Sol Sport erosi Plussasta lähinnä 17-tuumaisten kevytmetallivanteiden osalta.

Maaliskuussa 2008 tuli Linea Sol Blue, jossa oli Sol-varusteiden lisäksi 16” aluvanteet, CD-vaihtaja ja bluetooth.

Toukokuussa 2009 bensamoottorit vaihtuivat uudempiin. 1,4-litraisen korvasi taloudellisempi 1,33-litrainen Dual VVT-i (100 hv). 1,6-litrainen muuttui Valvematic-moottoriksi, jossa uutuutena oli muuttuvapituuksinen imusarja. Tehoa oli nyt 132 hv. Uusi teholuokka oli 1,8-litrainen Valvematic (147 hv).

Maaliskuussa 2010 tulivat Suomeen facelift-mallit. Ulkona muutoksen kohteeksi olivat joutuneet maski, valot, puskurit, konepelti ja peilit. Sisällä oli hieman laadukkaampia materiaaleja ja käsijarrukahva oli vaihdettu sormiystävällisempään. Ajettavuutta oli pyritty parantamaan ohjaustehostuksen ja iskunvaimennuksen parannuksilla. Uusi varustevaihtoehto oli lievästi urheilullinen Linea S, jossa Sol-varustuksen lisäksi oli mm. 17” aluvanteet, kattospoileri ja tummennetut takaikkunat. Muissa varustetasoissa ei ollut juurikaan varustemuutoksia aikaisempaan lukuun ottamatta Sol Sportin ksenonvaloja.

Syksyllä 2010 alkoi Auris HSD:n valmistus. Hybriditekniikka oli siirretty hyvin vähin muutoksin Priuksesta, jossa se oli osoittautunut erinomaisen toimivaksi. Bensamoottori oli siis 99-hevosvoimainen 1,8-litrainen ja vaihteisto oli portaaton automaatti. Akut oli sijoitettu tavaratilan etureunaan, mikä pienensi tavaratilaa. Perävaunua ei hybridiversiolla saa vetää. Hybridimallin ulkonäössä oli huomattavia muutoksia.  Helpoimmin sen erottaa sinisistä logoista. Varusteista puuttui muihin Auriksiin verrattuna mm. takaistuimen keskikyynärnoja, varapyörä ja 2-alueinen lämmönsäätö. Sol Sportia vastasi HSD:ssä Luxury-paketti, jossa oli nahka/alcantara-verhoilu.

Keväällä ja kesällä 2011 tarjottu Edition 2011 -paketti sisälsi 16" kevytmetallivanteet, vakionopeudensäätimen, metallivärin,
lohkolämmittimen ja sisähaaroitussarjan.

Syksyllä 2011 tuli Linea Sol -mallien tilalle Sol Edition, jossa oli 16” kevytmetallivanteet ja vakionopeussäädin (ei 1.4 D-4D). Linea S -mallien poistuttua tarjottiin samoja varusteita sekä ksenonvaloja Business-paketin nimellä.

Huhtikuussa 2012 tulivat Style Edition -mallit, joissa samat varusteet kuin aikaisemmissa Linea S- ja  Business-malleissa.



Auris on tasalaatuinen auto, joka ei monessakaan suhteessa edusta aivan luokkansa huippua, mutta suuria puutteitakaan siinä ei ole. Varsinaisia tyyppivikoja ei ole esiintynyt. Saksalaiskuluttajat ovat moittineet maalauksen laatua, naksahtelevaa ohjausta, huteria istuimia ja kirskuvia jarruja. Sisustusmateriaalien laatu ei ole kovin korkeatasoinen.

Ohjautuvuuteen oli haettu terävyyttä ja jousitukseen jämäkkyyttä. Käytännössä ohjaus ei palauttanut riittävän tehokkaasti ja jousitus täristi.

Keulan arviointi kuljettajan paikalta on vaikeaa ja tuplapilarit edessä haittaavat näkyvyyttä viistoon. Etuistuimien muotoilu ei ole onnistunut, suurin ongelma on liian lyhyt istuinosa. Kojetaulun hallintalaitteet toimivat tuttuun Toyota-tyyliin hienosti, mutta kytkin on jäykkä ja kaasupoljin tunnoton. Tavaratila on kilpailijoita pienempi ja laajennettuna tilan pohjaan jää selvä kynnys.

Bensamoottorit ovat taloudellisia. 1,6-litraisen suorituskyky on hyvä. Dieseleistä 1,4-litrainen on kokoisekseen pirteä ja sivistynyt. Siihen verrattuna 2,0-litrainen tuntuu vaisulta ja karkeakäyntiseltä. Myös 2,2-litrainen on pienillä kierroksilla yllättävän vaisu.

Monet kilpailijat tähtäsivät samaan nuorekkaaseen ostajakuntaan kuin Auris eikä Toyota onnistunut houkuttelemaan ostajakuntaa tavoittelemallaan tavalla. Myyntitavoitteista Euroopan laajuisesti jäätiin selvästi. Suomessa Auris kuitenkin menestyi varsin hyvin ottaen huomioon, että sillä oli tarjottavanaan vain viistoperäinen korimalli. Sijoitus rekisteröintitilastossa vaihteli välillä 8. - 15. Hybridin osuus myynnistä oli viimeisinä vuosina 10 - 15 %. Toisen sukupolven Auris esiteltiin vuoden 2012 lopussa.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin