Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Automaatti vai manuaali, kumpi on valintasi?

Viikon väite -juttusarjassa haastamme viikottain asiantuntijan autoiluun liittyvässä ajankohtaisessa tai muutoin tunteita herättävässä puheenaiheessa.
Automaatti vai manuaali, kumpi on valintasi?

Autokaupassa itselleen mieleisen automerkin ja -mallin löydyttyä yksi seuraavista suurista kysymyksistä on se, haluaako auton ostaa automaattivaihteisena vai hoitaako vaihdot itse vaihdekepistä käskyttämällä. Kysyimme Mazdan tuote- ja PR päällikkö Sampo Salovuorelta, miksi molemmille löytyy edelleen kannattajansa. 

Sampo, onko oma valintasi automaatti- vai manuaalivaihteisto?

Molemmille löytyy toki käyttötarkoituksensa, mutta itse suosin automaattivaihteistoa sen käytännöllisyyden takia. Jos ajo painottuu kaupunkiin, automaattivaihteisto on ehdottomasti vaivattomampi. Toki huvimielessä ajelu esimerkiksi Mazda MX-5:llä on parhaimmillaan manuaalivaihteistolla. Käsivalintaisessa vaihteistossa on edelleen suurempi hallinnantunne koko autosta. 

Automaattivaihteistojakin löytyy paljon erilaisia, miten kuluttaja osaa valita perinteisen automaatin ja kaksoiskytkin- tai robottivaihteiston väliltä? 

Mazdan mallistosta löytyy oikeastaan vain niin sanottuja perinteisiä automaattivaihteistoja, jotka on toteutettu momentinmuuntimella. Olemme keskittyneet kehittämään sitä. Itse pidän perinteisen automaatin etuna selkämpää tuntumaa vaihteiston toimintaan ja sitä kautta ajotuntumaan. 

Eikö automaattivaihteinen auto kuluta käsivalintaista enemmän polttoainetta? 

Pieni ero kulutuksessa on edelleen olemassa, mutta se on hyvin maltillinen. Mazdan kohdalla puhutaan maksimissaan noin puolen litran erosta yhdistetyssä polttoaineenkulutuksessa. 

Sinulla on aiempaa työkokemusta myös automyynnin puolelta, miten asiakkaat päätyvät valitsemaan tietynlaisen vaihteiston? 

Osa autoilijoista haluaa säilyttää täyden kontrollin autoonsa ja valitsevat tämän takia manuaalivaihteiston. Toisaalta moni ikänsä käsivaihteisella ajanut myös vaihtaa automaattivaihteiseen, mikä näkyy automaattivaihteistojen suosion kasvuna. Monesti työsuhdeautoilijat ja käytännöllisesti autoiluun suhtautuvat tuntuvat tänä päivänä päätyvän automaattivaihteiseen autoon. 

Välillä kuulee väitteen, että manuaalivaihteiset autot kestävät pidempään. Onko tällä mitään totuusperää? 

Puhun tietysti vain Mazdan puolesta, mutta meillä ei ole huomattu, että kestävyydessä olisi eroja. Mazdan käyttämät momentinmuunninautomaatit ovat perinteisesti olleet tunnettuja luotettavuudestaan. Toki markkinoilta voi löytyä muita ratkaisuja, joita on saatettu optimoida vaikkapa joitain testejä varten, mutta pitkässä juoksussa kestävyydessä saattaa tulla ongelmia. 

Voisiko jopa ajatella, että aloitteleva kuljettaja saisi manuaalivaihteiston helpommin hajalle? 

Tietysti kytkimen käyttö on sellainen asia, joka pitää osata jos tekniikan haluaa kestävän mahdollisimman pitkään. Se on kuitenkin todella pieni ongelma. 

Liittyykö automaatilla ajamiseen jonkinlaisia ohjeita, miten sillä kannattaa tai ei kannata ajaa?

Automaatti on nimensä mukaan automaatti. Teknisessä mielessä automaattivaihteisto on hyvin helposti lähestyttävä ja sen kanssa on vaikea tehdä normaalissa ajossa juuri mitään väärin. Se mitä monet eivät välttämättä hyödynnä on se, että automaattivaihteiston kanssa voi vaihtaa vaihteita myös itse. Näin ajossa voi ennakoida paremmin ja hyödyntää esimerkiksi moottorijarrutusta. 

Monesti tuntuu, että ensimmäistä automaattivaihteista autoa jännitetään turhankin paljon. Lihasmuisti on tietysti ikänsä manuaalivaihteistolla ajaneella pitkän, jolloin kytkinpoljinta saatetaan etsiä, mutta automaattivaihteiseen autoon tottuu kyllä nopeasti. 

 

Lue artikkelisarjan kaikki jutut täältä.

Teksti ja kuva: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin