BMW i4 M50 - sähköistä M-sarjan BMW:tä kannatti odottaa | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

BMW i4 M50 - sähköistä M-sarjan BMW:tä kannatti odottaa

BMW:n M-sarja on saanut arvoisensa sähköversion. M50 yhdistää voiman, hyvän ajettavuuden ja toimintamatkan.
BMW i4 M50 - sähköistä M-sarjan BMW:tä kannatti odottaa

Kenelle sopii?

– Bensamoottorin raivoamiseen kyllästyneille. i4 M50 tarjoaa saman suorituskyvyn kuin ikoninen M3 Competition, mutta täysin äänettömässä paketissa. Tilat kuin 4-sarjan perheautossa, josta tosin on myös ajettavuus. ”Oikeiden M-mallien” kanssa sillä ei kannata kisata kuin liikennevalolähdöissä.

Tutustu myös näihin:

Tesla Model 3

Tesla Model 3 on modernin ajan muskeliauto, niin hyvässä kuin pahassa. Työnlaatu on, noh, jenkkistandardien mukaista mutta satasen spurtissa varsinkin Performance-malli on lyömätön peli. Kaikki hyvin, kunhan ei tarvitse varata puhelimitse huoltoaikaa.

Mercedes-EQ EQE 350+

Mercedeksen sähkö-E on erikoinen kokemus. Se näyttää pieneltä ja sirolta, on tosielämässä normaalia E-sarjaa suurempi, tarjoaa oikeassa elämässä ilman säästämistä 500-600 kilometrin toimintamatkan ja on tehty niin hyvin kuin ikinä voisi kuvitella.

Porsche Taycan

Taycan menee perustasollaankin hinnan puolesta BMW:n yli, mutta jos haetaan täyssähköistä suorituskykyista sedania, on stuttgartilaisten panosta vaikea ohittaa. Taycan on nähtävästi päässyt lastentaudeistaan eroon.

Tätä kannatti odottaa

Sähkövoimalinjat valtaavat koko ajan uusia autoluokkia ja hintaryhmiä: isoja luksusautoja, kaiken kokoisia katumaastureita, keskikokoisia perheautoja, pieniä kaupunkiautoja ja pakettiautoja on tarjolla on täyssähköisenä painoksena. Ainoat jotka vielä puuttuvat kunnolla valikoimasta ovat farmariautot, yhtä tai kahta poikkeusta lukuun ottamatta.

Sähkö on tehnyt tuloaan myös keskikokoluokan sedaneihin. Tietysti tarjolla on ollut se amerikkalainenkin vaihtoehto, mutta myös eurooppalaiset valmistajat tarjoavat nyt täyssähköisiä painoksia joko kokonaan uusille alustoille (kuten Mercedeksen EQE) tai perinteisemmille pohjille tehtävinä sisarmalleina.

Tästä esimerkkinä on BMW i4, joka selkeästi sähköauton identiteetistään on omaa sukua nykyinen 4-sarjan Gran Coupe, ja siis sitä kautta 3-sarjan BMW:n sukujuuret omaava. Mutta toisin kuin polttomoottoripohjalle rakennetut sähköautot monissa tapauksissa, tuntuu i4 huomattavan valmiilta paketilta.

Tarjolla i4:sta on tällä hetkellä kahtena vaihtoehtona: eDrive40 on 340-hevosvoimainen takavetoinen perusmalli (ennen tulevan i4 eDrive35:n esittelyä), ja sen yläpuolelta löytyy ensimmäinen BMW:n Motorsport-osaston rakentama täyssähköauto nimeltään i4 M50.

Viisipaikkainen, viisiovinen ja viistoperäinen kori tarjoaa normaaliperheelle riittoisat tilat. Mitoiltaan i4 on hyvin lähellä polttomoottorista 4-sarjan Gran Coupea: akselivälissä on muutaman millin ero, raideleveydessä 10 ja 13 millimetriä etu- ja taka-akselilla. Suurin ero mittanauhalla on autojen korkeudessa, sillä i4 on 61 millimetriä korkeampi.

Kun akulle on tehtävä tilaa auton alta, tarkoittaa se kokonaiskorkeuden nousua. Silti i4 M50:n painopisteen kerrotaan olevan 34 millimetriä alempana kuin polttomoottoripainoksen ja mikä erikoisinta, 50 millimetriä alempana kuin eDrive40:ssä. Painonjakauma aiheuttaa asiaa ymmärtävässä hyrinää, i4 M50:ssä se on 48:52 eli äärettömän lähellä ihanteellista.

Oikea M vai ei?

Akusto i4:ssä on litium-ioni -tyyppiä, nimelliskapasiteetiltaan 83,9 kWh joista käytössä on 80,7 kWh. Kolmivaihevirrasta saa ladattua 11 kW:n teholla, pikalatausasemilla akkuun pystyy ihanteellisissa olosuhteissa työntämään virtaa 200 kW:n teholla. Tämä tosin edellyttää lähes tyhjää akkua jota autossa oleva akun esilämmitysjärjestelmä on valmistellut jo etukäteen pikalaturilta toiselle navigoitaessa.

Talvikelissä valmistelematon akku ei välttämättä ota virta vastaan ”kuin” 75 kW:n teholla mikä sekin joissain tilanteissa toki on hyvin. Sähkökulutus pyörii hieman ajotavasta ja -nopeudesta riippuen noin 20 kWh/100 km molemmilla puolilla niin, että reippaassa moottoritieajossa valutaan helposti 25 kWh/100 km lukemiin. Nykystandardin mukaisesti WLTP-mitattuna i4 M50:n pitäisi mennä vähän varustelusta ja valituista optioista riippuen 416-521 km yhdellä akullisella. Huomattavaa on, että vannevalinnalla on ratkaiseva vaikutus kulutukseen. BMW:n konfiguraattoria näpelöimällä esimerkiksi selviää, että 20” vanteet (ja niihin sopivat renkaat) valitsemalla luvattu toimintamatka putoaa lähes sadalla kilometrillä.

BMW Motorsportin, eli legendaarisen M-osaston, mukaan tulo sähköautopuolelle synnyttää tietysti kovat odotukset. Müncheniläisvalmistajan katalogi sisältää sellaisia ikonisia automalleja kuten M1, M3 ja M5, joten lähes 550-hevosvoimaisen sähköperheauton suhteen voisi olettaa tapahtuneen mielenkiintoisia asioita.

BMW:n tapauksessa on kuitenkin syytä huomata, että ainakin entusiastipiireissä ” ainoiksi oikeiksi” M-osaston autoiksi laskettavien mallien mallinimessä on vain yksi numero. Kun astutaan kuninkuusluokasta pykälä alaspäin, siirtyy M-kirjain mallinimen perään (kuten X5 M:n tapauksessa) tai vaihtoehtoisesti mallinimeen ilmestyy myös toinen tai kolmas numero (kuten X4 M40:n tai M440i Gran Coupén tapauksessa). Ja tällainen kahden numeron M on myös i4:n sportattu versio.

Mutta jos odottaa i4 M50:n olevan ikään kuin täyssähköinen M3 tai M4, saattaa osua odotuksissaan vikaan. Voimaa sähköversiossa (544 hv) on toki rutkasti enemmän kuin esimerkiksi M440i:ssä (jossa 367 hv) tai M3/M4:ssä (joissa versiosta riippuen 480 tai 510 hv), mutta koko paketti tuntuu ajossa enemmän hyvin varustellulta M440:ltä kuin ”oikealta” M-autolta.

Lue kojeajoraportti kokonaisuudessaan tähtiarvosteluineen Iltalehdestä.

Kirjoittanut IL autotoimittaja Arttu Toivonen

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin