Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

IL Koeajo: Neljä syytä koeajaa nelivetoinen Skoda Octavia RS

Skoda Octavia RS 4X4 2.0 TDI ei ole mallisarjan ärjyin versio, mutta tarvitseeko tehoja käytännössä yhtään enempään, kun vastineeksi saa pienen kulutuksen?
IL Koeajo: Neljä syytä koeajaa nelivetoinen Skoda Octavia RS

1. Tätä enempää tehoa et tarvitse

Nälkä kasvaa syödessä ja harvoin kuulee sanottavan, että yhdessäkään autossa olisi tehoja yli omien tarpeiden. Rehellisyyden nimissä nelivetoisessa Octavia RS:ssä on polleja sen verran paljon, ettei Suomessa yksinkertaisesti tee tehokkaammalla autolla mitään, ellei se ole sitten rata-ajoon suunnattu. Octavia RS:n saa nelivetoisena ainoastaan kaksilitraisen diesel-moottorin yhteydessä. Tehoa moottorista otetaan irti 184 hevosvoimaa ja vääntöä 380Nm, vaihteistona nelivedossa on aina 6-vaihteinen DSG-automaatti.

Dieselin väkevä vääntö tuo ajoon aivan erilaisen tunnelman kuin räjähtävämpää voimaa tarjoileva bensa-RS. Vatsanpohjassa kihelmöiviin kiihdytyksiin nelivetoisella Octavia RS:llä ei pääse, mutta auto tarjoilee arkiajoon juuri sopivan määrän hauskuutta, kun moottoritierampilla pääsee työmatkan aikana polkaisemaan kaasun pohjaan. Nelivedon edut tulevat epäilemättä parhaiten esille vasta talvella, mutta syksyisilläkin tienpinnoilla auto tuntuu liimautuvan tienpintaan ja mutkista ulos tullessa kaasua uskaltaa painaa sopivissa paikoissa reippaammin. Yhdessä sähköisen tasauspyörästön lukituksen kanssa nopeudet lähtevät helposti kasvamaan tiukoilla mutkateillä kuin varkain, joten nopeusmittaria täytyy kurkkia normaalia enemmän.

Koska dieselien äänimaailma aiheuttaa vain harvoin kylmiä väristyksiä, monen muun valmistajan tavoin Skoda on tuonut Octavia RS -malliin äänigeneraattorin, joka jäljittelee moottorin ääniä ja soittaa niitä auton kaiuttimista. Ominaisuus kuuluu RS Challenge -varustepakettiin, ja se on keinotekoisesta ensivaikutelmastaan huolimatta varsin mukava lisä, erityisesti kun äänenvoimakkuutta pystyy säätämään ajoprofiilin valinnan yhteydessä.

2. Tarvittaessa auto kulkee vähällä

Jos tehossa ja räväkkyydessä diesel-RS häviää bensiinikäyttöiselle, niin kulutuksen puolesta nelivetoinen diesel on ehdottomasti järkevämpi valinta. Skoda lupaa auton yhdistetyksi kulutukseksi tasan viisi litraa sadalla kilometrillä, ja lukema on lähes saavutettavissa ilman sen suurempaa kikkailua. Maantie- ja taajama-ajossa kulutuslukemat pyörivät koeajon aikana jopa alle viidessä litrassa. Kulutus kasvaa suhteessa varsin paljon, kun siirrytään matka-ajosta huvittelun puolelle. Enimmillään kulutus nousi noin kahdeksaan litraan raskaan kaasujalan ajossa, mikä on toki edelleen useamman litran vähemmän kuin aiemmin ajossa olleella Octavia RS 230 -mallilla. Suuri vaikutus on ajoprofiilin valinnalla, jolla auton luonteen pystyy muuttaman ekologisen ja urheilullisen välillä.

3. Tilaa on ruhtinaallisesti

Alkaa olla melkeinpä klisee kertoa Skodan hyvin suunnitelluista sisätiloista. Octavia RS 4X4 on aivan yhtä tilava kuin karvalakki-ocukin. Tavaratilaa on porrasperäisessä mallissa 590 litraa ja farmarissa 610 litraa. Takamatkustajille on taksityyliset tilat ja edessä istutaan herroiksi.

Edullisemman Style-varustellun perus-Octavian puolesta täytyy kuitenkin antaa pisteitä RS-mallia mukavammista penkeistä. Selkänoja on RS-mallissa kiinteän niskatuen kanssa aikamoinen lankku ja istuin saisi olla pehmeämpi. Makuasioita.

4. Octavia RS ei herätä liiaksi huomiota

Onko tämä sitten hyvä vai huono, päättäköön kukin itse, mutta ainakin myyntitilastoissa Octavia RS loistaa. Suomessa myytävistä Octavioista noin joka viides on RS-malli, joten voidaan puhua todellisesta massamallista. Kansansuosikki on myös poliisin suosikki, joten mikäli sattuu valitsemaan valkoisen Octavian, saa tottua siihen, että edessä ajava saattaa hetkellisesti hiljentää vauhtia alle sallitun. Koeajetun auton Black Magic -väri on yksi kymmenestä RS:n vaihtoehdosta. Mustien vanteiden kanssa auto ei voisi olla enää paljon tummempi, joskin takaikkunoiden tummennukset voisivat olla vieläkin peittävämmät. Sama koskee melkeinpä kaikkia Volkswagen-konsernin autoja tehdastilatuilla tummennuksilla.

Koeajetun mallin tarkat tiedot, hinta ja lisävarusteet: Skoda Octavia Combi 2.0 TDI 184 4x4 RS DSG Autom.

Katso kuvat ja tarkemmat tiedot Iltalehden sivuilta.

Autotalli.com
Skoda Octavia uudet autot
Skoda Octavia vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin