Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

IL Koeajo: Opel Astra farmari tehokoneella on järkiauto

Uusi Astra pesee mainiolla ajettavuudellaan ison joukon kaksi kertaa hinnakkaampia autoja. Voimaakin riittää konepellin alla sähisevässä pikkuturbossa.
IL Koeajo: Opel Astra farmari tehokoneella on järkiauto

Autossa on 1.6-litrainen turbomoottori, josta kutitetaan irti 200 hevosvoimaa ja dieselmäiset 300 Newtonmetriä vääntöä. Nämä voimavarat riittävät reilusti kaikkeen lailliseen ajoon Suomessa.

Taajama-ajossa teho-Astra ei kuitenkaan tunnu erityisen nopealta. Nopeita liikkeellä lähtöjä hidastaa pitkäliikkeinen kytkin. Tunnetusti eräillä Astran pahimmista kilpailijoista on käytössä railakkaasti vaihtavia kaksoiskytkinautomaatteja.

Maantiellä Opelimme tarjoama kyyti sitä vastoin on vinhaa. Etenkin jos nelosella lähtee ohitukseen, ajokortin haltijan tulee olla tarkkana, jottei nopeus karkaa aivan älyttömäksi.

Vaihteiston välitykset on valittu sopivasti Suomen oloja ajatellen. Tosin kuutonen saisi olla aavistuksen pidempi taloudellisuuden nimissä; 120 km/h:n moottoritievauhdissa kierroksia on jo kolmisen tuhatta.

Pienoinen turboviive

GM:n turbomoottori on varsin hiljainen. Käytettävyydeltään tämä tehomylly ei kuitenkaan ole aivan luokkansa huippua. Havaittavissa on lievä turboviive.

Niin ikään moottori luovuttaa parhaan vääntönsä vasta 1 700 minuuttikierroksen yläpuolella, mikä on pari sataa varvia eräitä kilpailijoita myöhemmin.

Tätä moottoria ei myöskään kannata kierrättää merkittävästi yli neljän tuhannen kierroksen. Sekä suurin teho että ja vääntöhuippu osuvat 4 700 minuuttikierroksen kohdalle. Sen yläpuolella potku kääntyy käytännössä jo laskuun.

Yläkierrosten tarpeettomuuden huomaa ohitustilanteissa, joissa kolmosta ei kannata (tai ei tarvitse) työntää pesään.

Yllätyksetön kulutus

Kesäviikonloppuina riittää vipinää ja menoja. Tähän kun yhdistetään arkiset työmatkasukkuloinnit, niin lopputuloksena ajoimme Astralla peräti 1 385 kilometriä.

Koeajossa kului 96 litraa bensiiniä. Laskennallinen keskikulutus jäi siis maltilliseen - joskaan ei nykyautoksi erityisesti kehuttavaan - vajaaseen seitsemään litraan sataa kilometriä kohden.

Paljon ajavan kannattanee harkita Astra-paletista 160-hevosvoimainen dieselmallia, joka on matalamman autoveron ansiosta edullisempi.

Tämän bensaturbon moottorin etu on kuitenkin sen hiljaisuus ja värinöiden vähäisyys.

Maantiellä Astra on melko hiljainen. Ainakin tässä 17-tuuman renkain varustetussa autossa takaa tunkeutuu sisälle valitettavasti jonkin verran rengasmelua.

Ei lainkaan kireä

Parasta tehofarmarissamme on sen tasaisen hyvä ajettavuus.

Opel ei ole lähtenyt tavoittelemaan GT-luokan herruutta. Auton alusta on etukäteen olettamaamme anteeksiantavampi eli ei lainkaan ratakireä. Silti auto selvitti lähes moitteetta kiemuraisetkin pikkutiet.

Kävimme kokeeksi Porkkalassa, jonne niemenkärkeen johtava tie on iljettävän epäloogisen mutkainen. Astra toimi tuolla tiellä ihailtavan hyvin. Toki farmarikorin perässä sijaitsevaa lisämassaa ei voinut olla aistimatta kaikkein tiukimmissa kaarteissa.

Ajoautomme yleinen ajettavuus on leppoisan notkeaa. Ajaessa samankaltaisena kulkupelinä mieleen nousi viime kesänä ajamme Peugeot 508 SW, joka itseasiassa on vain aavistuksen suurempi ja hinnakkaampi auto.

Tähdet 20/30

Hinta 5/5
Huomattavan nopea ja kattavasti varusteltu farmariauto vähän päälle kolmella kympillä.

Ulkonäkö 3/5
Sukunäköä, konservatiivisuutta ja ripaus uutta. Ei sinänsä sävähdytä, mutta ei myöskään karkota.

Ajomukavuus 4/5
Kokonaisuutena kiitettävä. Mainio jousitus. Manuaalina parhaimmillaan maantiellä.

Tilankäyttö 5/5
Tilaa on. Mistään ei olennaisesta ei ole tingitty missään.

Kulutus 3/5
Normikulutus tehoautossa. Verohiilidioksidit hieman yläkanttissa.

Iltalehden autotoimittaja Elonheimon kommentti: Hieno ja haluttavakin perheauto. Toisaalta Opelin komponentit, muovin laatu ja esimerkiksi parkkitutkien tai ovien toiminta jäävät piirun verran jälkeen parhaista kilpailijoista.

Turvallisuus
Viisi tähteä Euroncap-testeistä. Hyvä ajettavuus. Tässä yksilössä myös kattava lisäturvavarustelu.

Koeajetun mallin tarkat tiedot, hinta ja lisävarusteet: Opel Astra Sports Tourer Innovation 1.6 Turbo

Hinta euroa: 29 983 (koeajoauto 33 870) Takuu v/km: 2/ ei rajoitusta

TEKNISET TIEDOT:
Sylinteritilavuus cm3: 1 598 Teho kW/hv/rpm: 147/200/4 700-5 500 Vääntö Nm/rpm: 1 700-4 700 Huippunopeus km/h: 235 Kiiht. 0-100 km/h/s: 7,7 Yhdistetty kulutus l/ 100 km: 6,2 Hiilidioksidipäästö g/km: 142 Koeajokulutus l/ 100 km: 6,95

MITAT:
Pituus/leveys/korkeus mm: 4 702/1 809/1 499, Akseliväli mm: 2 662, Omamassa kg: 1 393, Tavaratila l: 540-1 630.

Katso tarkemmat tiedot Iltalehden sivuilta.

Autotalli.com
Opel Astra uudet autot
Opel Astra vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin