Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

IL Koeajo: Seat Ateca - katumaasturi järkihinnalla?

Seatin ensimmäinen katumaasturi Ateca on houkutteleva pakkaus. VW Tiguanista tuttua tekniikkaa, joka luvataan järkihinnalla.
IL Koeajo: Seat Ateca - katumaasturi järkihinnalla?

Kukaan ei vielä tiedä, mikä se järkihinta voisi olla, koska hintaneuvottelut ovat vielä kesken. Espanjassa Atecan hinnat alkavat noin 20 000 eurosta, Britanniassa noin 18 000 punnasta. Tiedetään kuitenkin, että Ateca pyrkii kilpailemaan mm. Nissan Qashqain kanssa, ja Qashqain hinnat alkavat Suomessa noin 24 000 eurosta. Toisaalta kilpailijaksi luetun Kia Sportagen hinnat ovat kolmisen tonnia korkeampia.

Joka tapauksessa Seat Ateca tuo Volkswagen-ryhmän katumaasturimallistoon kiinnostavan vaihtoehdon Skoda Yetin ja VW Tiguanin väliin. Ateca on nimittäin selvästi uutta Tiguania pienempi, mutta toisaalta suurin piirtein samankokoinen kuin edellinen Tiguan ja hieman Skoda Yetiä isompi.

Sukulaisuuden Volkswageniin tunnistaa helposti muun muassa kojelaudan painikkeista, mutta auton muotoilu sitoo Atecan Seatin maailmaan. Seatin muotoilijat ovat viime vuosina mieltyneet teräviin särmikkäisiin linjoihin. Atecan tunnistaa kyllä heti Seatiksi.

Atecassa on väljästi tilaa matkustajille edessä ja myös takana. Etuvetomallin tavaratila vetää 510 litraa ja varapyörällä varustetun nelivedon boksiin uppoaa 485 litraa.

Teknisiä herkkuja autoon saa runsaasti oman kukkaronkeston mukaan. Kokeilimme Barcelonan ruuhkassa VW-konsernin herkkukorista poimittua Traffic jam -systeemiä, joka kiihdytti ja jarrutteli itsenäisesti ja pyrki vielä pitämään auton kaistallaan. Järjestelmä toimi mainiosti ja kevensi ruuhkastressiä.

Traffic jam - järjestelmä on vain yksi Seatiin pakatuista innovaatioista. Mukana on myös liikennemerkkien tunnistus, kuolleen kulman vahti, poikittaisen takaliikenteen havainnointi, kaikkea on. Luonnollisesti kamera antaa 360-asteen näytön linnun silmin.

Keskikonsolin alla on connection-laatikko, jossa voi ladata kännykkää tai kytkeä kännykän auton antenniin.

Autossa on kaikki mahdolliset linkit: Android Auto, Apple Car-Play ja Mirror Link, joten kännykkää voi hallita näyttöruudun kautta. Joissakin toiminnoissa on myös eleohjaus, joten navigaattoria esimerkiksi voi pyyhkäistä ilman rasvaista sormenjälkeä ruudussa.

Etuvetoinen vai nelivetoinen?

Atecan pellin alle voi valita voimanlähteen kahdesta bensakoneesta ja kolmesta dieselmyllystä. Lähtömoottorina on kolmisylinterinen 1,0-litrainen moottori, joka tuottaa 115 -hevosvoimaa. Seuraava pannu on 150-hevosvoimainen 1,4 TSI, josta ennustellaan myydyintä moottoria Suomen markkinoilla.

Dieselmoottoriksi voi valita joko 1,6-litraisen 115-hevosvoimaisen moottorin tai 2,0-litraisen 150- tai 190-hevosvoimaisena.

Ensimaisteluun otimme nelivetoisen isotehoisen dieselin, jossa oli 7-nopeuksinen DSG-vaihteisto. Tämän huippuversion kyyti maistui aika pitkälti samalta kuin mihin on totuttu Volkkareissakin.

DSG vaihtoi nopeasti, ja kaksilitrainen jaksoi vääntää ja matkustamo vaikutti ylellisen hiljaiselta. Kaiken kaikkiaan tunnelma oli samankaltainen kuin Tiguanissa.

Maastoradallakin tämä nelivetoinen Ateca temppuili samantyyppisten rastien läpi kuin missä olimme jokunen viikko sitten kikkailleet Tiguania.

Etuvetoinen 1,4 TSi oli nelivedodieselin jälkeen pieni yllätys. Etuvetoinen bensapeli nimittäin vaikutti todella miellyttävältä kulkurilta. Vaihteet loveutuvat sujuvasti päälle.

Ajotuntuma oli kevyempi kuin nelivedossa, mutta ote tiehen on hyvä ja ohjaustunto on erinomainen. Jopa kapeilla mutkaisilla vuoristoteillä Atecaa ohjasi ihan ilokseen. Jousitus on jo perusajoasetuksissa miellyttävä ja moottori vastaa kaasun polkaisuun herkästi. Sport-ajoasetus terävöittää vielä vastetta.

Itse kotiuduin sekä nelivetoisen että etuvetoisen Atecan kuskin paikalle nopeasti ja aloin kieltämättä viihtyä siinä. Odotan todella uteliaana lopullisia hintoja tälle autolle. Jos hinnat osuvat kohdalleen, niin Ateca saattaa vihdoin nostaa Seatin suomalaisten suosikkiautojen joukkoon. Myyntimalliksi nousee ilman muuta 1,4 TSi, vaikka mallistoon tulee myös litrainen pikkumoottori.

Atecan mallisto alkaa Reference-perusmallista, jossa on jo viiden tuuman keskinäyttö, mutta myydyimmäksi varusteversioksi noussee Style-versio. Stylen mukana tulee nahkaratti, 17-tuuman alukiekot ja peruutustutkat taakse. Huippumallina on Xcellence-versio, jossa varustelu on tapissaan kuten täysledit ajovaloina. On myös alcantara-verhoilu ja kahdeksan tuuman iso näyttö. Muun muassa.

Seat Ateca

Mikä auto: täysin uusi, Seatin ensimmäinen katumaasturi.

Kilpailijoita: Nissan Qashqai, Renault Kadjar, Hyundai Tucson, Kia Sportage

Moottorit: kaksi bensiinimoottori 1,0 TSi 115 hv/200 Nm ja 5,2 l/100 km sekä 1,4 TSI 150 hv /250 Nm ja 5,3-5,4 l/100 km. Kolme dieselmoottoria 1,6 Tdi 150 hv 250 Nm ja 4,2 l/100 km sekä 2,0 TDI 150 hv/340 Nm ja 190 hv/400 Nm. Kulutus 4,3 ja 4,4 l/100 km.

Mitat: Pituus/leveys/korkeus mm: 4 363/1 841/1 601. Akseliväli mm: 2 638. Paino kg: 1 385-1 444. Tavaratila l: 485 (neliveto) ja 510 (etuveto).

Milloin Suomessa: elokuussa 2016.

Hinnat: Hinnat alkaen 23 289 € (Hintatieto päivitetty artikkeliin 09/2016)

Kuvat ja tarkemmat tiedot Iltalehden sivuilta.

Autotalli.com
Seat Ateca uudet autot
Seat vaihtoautot
Seat uudet autot

 


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin