Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Kaasu vai diesel – kummalla saa puhtaamman omantunnon?

Viikon väite -juttusarjassa haastamme asiantuntijan autoiluun liittyvässä ajankohtaisessa tai muuten tunteita herättävässä puheenaiheessa.
Kaasu vai diesel – kummalla saa puhtaamman omantunnon?

Kasvaneen ympäristötietoisuuden aikoina moni pohtii, uskaltaako ylipäätään enää autoilla. Tai jos sen tekee, millä polttoaineella pääsee puhtaimmin? Kysyimme asiaa Gasumin liikennemyynnin päälliköltä Heidi Kuoppalalta.

Miksi kannattaa hankkia kaasuauto eikä dieseliä?

Autoilu puhuttaa, ja nyt on kova paine laskea sen ympäristövaikutuksia. Aika usein koetaan, että autoilu ja ympäristö ovat keskenään ristiriidassa. Kaasuauto on sekä kustannus- että ympäristötietoisen kuluttajan valinta, ja se on edullisin autoilun muoto tällä hetkellä. Polttoainekulut ovat noin 20–25 prosenttia pienemmät kuin esimerkiksi dieselissä, ja kaasuauto pärjää erinomaisesti myös kokonaiskustannuksissa.

Kepittääkö kaasuauto dieselauton päästöjen pienuudessa?

Kaasuautoilu on helppo tapa vähentää liikenteen ympäristövaikutuksia. Kotimaassa tuotettu biokaasu on uusiutuva polttoaine, jota tehdään suomalaisten tuottamista biohajoavista jätteistä. Sitä käyttämällä voi vähentää hiilidioksidipäästöjä jopa 85 %. Maakaasukin vähentää CO2-päästöjä 20 %. Myös lähipäästöt, kuten typen oksidit ja pienhiukkaspäästöt, ovat kaasulla vain murto-osa dieselin päästöistä.

Paljonko Suomessa on kaasukäyttöisiä henkilöautoja?

Noin 6 000. Niistä 2 400 rekisteröitiin viime vuonna, eli markkina on kovassa kasvussa. Kuluttajien tietämys on parantunut, ja autoilun ilmastokeskustelu on heijastunut myös kaasuautojen kysyntään. Paljon on kuitenkin vielä tehtävää, sillä kuluttajatutkimuksen mukaan kaasuautoilun mahdollisuuksia ei vielä tunneta riittävän hyvin.

Niin, 6 000 autoa on kuitenkin vielä aika vähän koko autokannasta. Miksi suomalaiset eivät ole heränneet samalla lailla kaasuautoiluun kuin vaikkapa ruotsalaiset?

Ratkaisevassa asemassa on kaasun saatavuus eli tankkausverkosto. Esimerkiksi Ruotsissa verkosto on laaja ja siellä myös tuetaan kaasuautoilua esimerkiksi auton hankintatuen muodossa. Suomessakin Gasumin viimeaikaiset investoinnit ovat vauhdittaneet kehitystä. Suomessa on tällä hetkellä 42 tankkausasemaa, joista 28 on meidän. Olemme sitoutuneet rakentamaan lähivuosina Suomeen 35 uutta asemaa. Niistä 9 on jo avattu. Uusia asemia rakentavat myös muut toimijat.

Toiko kansainvälisen ilmastopaneelin synkkä raportti lokakuussa myyntipiikkiä?

Valitettavasti samaan aikaan tuli päästömittaustapojen muutos ja sen vaikutukset, minkä vuoksi uusien autojen saatavuus oli heikkoa. Käytettyjä ja käytettynä maahantuotuja oli onneksi tarjolla ja tämän vuoden puolella päästään myymään taas uusiakin kaasuautoja kunnolla, kun loputkin mallit palautuvat takaisin hinnastoihin alkuvuoden aikana.

Voiko kaasuautolla ajella ihan yhtä helposti kuin diesel-kiesillä?

Kaasuauto käyttäytyy ihan samoin kuin muutkin polttomoottoriautot. Kaasuautossa voi olla hieman vähemmän tehoa kuin vastaavankokoisessa dieselmoottorissa, mutta sitä ei käytännössä huomaa.

Meillä on talvella joskus 30 astetta pakkasta, toimiiko kaasuauto silloinkin yhtä varmasti kuin diesel?

Se toimii samalla lailla kuin bensa tai jopa varmemmin kuin diesel, koska kaasu ei ole pakkasherkkä. Kaasuautohan käynnistyy aina bensalla ja vaihtuu käyttämään kaasua muutaman sekunnin kuluttua. Kaasuautoonkin voi asentaa polttoainetoimisen lämmittimen.

Entä kaasuauton hankintahinta, ei kai sitä saa yhtä halvalla kuin dieselautoa?

Hankintahinta on suurin piirtein sama, joissain tapauksissa kaasu on jopa edullisempi. Esimerkiksi Skoda Octavia Combi -mallissa kaasuversio on lähes 3 000 euroa edullisempi kuin diesel. Analyytikoiden arvion mukaan kaasuauto myös säilyttää nykyään jälleenmyyntiarvonsa paremmin.

No entäs muut kulut, niitähän autoissa riittää?

Olemme laskeneet Octavian kustannuksia eri versioilla. Polttoainekustannukset sadalla kilometrillä ovat maakaasulla 5,4 euroa, biokaasulla noin 6, tavallisella dieselillä noin 7,4 ja uusiutuvalla dieselillä noin 8 euroa. Kaasuautosta maksetaan käyttövoimaveroa, mutta se on kaasulla dieseliä pienempi. Esimerkin Octavian kaasuversiossa yhteenlaskettu käyttövoimavero sekä päästöihin perustuva vuotuinen ajoneuvovero ovat yhteensä 217 euroa vähemmän kuin vastaavassa dieselversiossa. Huoltokustannukset puolestaan ovat suurin piirtein samat.

Lue juttusarjan kaikki artikkelit täältä.

Lue myös:
Kommentti: Mitä jos valtio kustantaisi dieselautoilijoille biopolttoaineet?
Hybridiauto vai diesel? Onko dieselmoottori historiaa hybridien vallatessa markkinoita?
Lajissaan maailman ensimmäinen - Seat Aronasta huippukiinnostava kaasuhybridi

 

Teksti: Sami Turunen
Kuva: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin