Koeajossa Kia Soul EV - helppo siirtyminen sähköautoiluun | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa Kia Soul EV - helppo siirtyminen sähköautoiluun

Kia Soul EV -täyssähköauto maksaa edullisimmillaan 35 490 euroa. Kokeilimme autoa kaupungissa sekä matka-ajossa.
Koeajossa Kia Soul EV - helppo siirtyminen sähköautoiluun

Ulkomuodoltaan kulmikas Kia Soul EV on varsin sympaattinen näky. Auto ei häpeile korealaisia muotoilujuuriaan ja hyvä niin, sillä kantikkuus kätkee sisälleen myös varsin mukavat tilat. Soulia voisi verrata ulkonäkönsä puolesta vaikkapa Skoda Yetiin korkean katon ja väljien tilojen suhteen.

Mutta on muotoilulla myös varjopuolensa. Koeajamamme Soul EV on nimittäin täyssähköauto, jonka kulutukselle virtaviivaisempi muotoilu saattaisi tarjota huomattavasti pidemmän toimintasäteen. Valmistajan mukaan Soul EV:llä pystyy ajamaan täydellä akulla jopa 250 kilometriä, mutta koeajossamme luvatusta lukemasta pystyi vähentämään noin sata kilometriä, moottoritieajossa jopa puolet. Koeajokulutus vaihteli noin 18-23 kWh:n välillä sataa kilometriä kohden.

Kia Soul EV

Toisaalta verrattain suuri kulutus ei matka-ajossakaan haittaa liikaa, kiitos nopean pikalatausverkoston. Kia Soul EV pystyy hyödyntämään esimerkiksi Fortumin Charge&Drive-pikalaturien täyden 50 kW:n tehon, jolloin akku saavuttaa 80 prosentin varaustason suunnilleen puolessa tunnissa.

Testasimme matkantekoa Soul EV:llä Helsingin ja Tampereen välillä, jossa oman lisähaasteensa lataamiseen toi hiljattain tulipalon yhteydessä tuhoutunut Hyvinkään ABC:n pikalaturi. Näin ollen välin ainoa nopea laturi löytyi Hämeenlinnan kohdalta, joten Helsingistä lähdettäessä matkaan täytyi lähteä täydellä akulla.

Vakaa ajettava, kiitos painavien akkujen

Kia Soul EV täyssähköauton ohjaamo

Kia Soul EV kulkee maantiellä yllättävänkin vakaasti. Osansa ajotuntumaan tuo varmasti auton pohjaan asennettu painava akusto, joka laskee korkeakorisen auton painopistettä. Ohjausvasteen pystyy valitsemaan kolmesta vaihtoehdosta, joten kaupungissa autoa pyörittelee kevyin liikkein, maantiellä ohjauksen saa jämäköitymään.

Sähköautoja kritisoidaan monesti niiden huonosta soveltuvuudesta Suomen talviolosuhteisiin. Lähellä nollaa pysytelleet ilmat koeajon aikana tarjosivatkin hyvän mahdollisuuden kokeilla Soul EV:n kylmänsietokykyä. Polttomoottoriautosta poiketen täyssähköisessä Kiassa lämmityslaite alkoi puhaltaa jo muutaman sadan metrin ajon jälkeen lämmintä ilmaa ohjaamoon. Sähkövastuksilla lämmitys toimii välittömästi, hieman kuten esimerkiksi kotoa löytyvä hiustenkuivain. Myös ohjauspyörän lämmitys ja penkinlämmitin tuntuivat toimivan rivakasti.

Koeajoautossamme oli lisävarusteiset nahkaverhoillut istuimet tuuletustoiminnon kera. Kyseiset jakkarat kuuluvat vajaan tuhat euroa maksavaan Comfort-pakettiin. Lisäksi autoon voi hankkia panoraamakattoikkunan sekä metallivärin ja koeajoautossammekin olleen erivärisen katon.

Oikeastaan muuten Soul EV:tä ei pystykään varustelemaan, vaan auto on sellainen kuin se on. Hintaa Soul EV:llä on 35 490 euroa ja kaikki lisävarustevaihtoehdot valitsemalla 39 664 euroa. Kia Soul EV onkin hyvä esimerkki murtamaan käsitystä täyssähköautojen kalleudesta ja antaa toivoa, että hinnat tippuvat lähitulevaisuudessa entisestään.

Pieni tavaratila, muuten mainiot sisätilat

Kia Soul EV tavaratila

Käytettävyyden puolesta Kia Soul EV:n suurin kompastuskivi on tavaratila. Litratilavuudeltaan 281 kokoinen takaloosteri on suoraan sanoen vaatimaton. Ei sillä, etteikö tällä selviäisi tavallisesta kauppareissusta, mutta esimerkiksi lastenrattaiden tai sen kuuluisan mittatikun, gofbägin, mahduttaminen tavaratilaan on mahdotonta. Oman tilansa vievät myös sähköauton tarvitsemat latausjohdot.

Muutoin auton tilat ovat hyvällä mallilla. Ehkäpä osan matkustamon tilasta olisi voinut jopa luovuttaa tavaratilan käyttöön.

Kia Soul EV takatilat

Erilaisia latausvaihtoehtoja Soul EV:ssä on kolme. Autoa voi ladata kotona perinteisestä niin sanotusta lämpötolppapistorasiasta, jolloin täyteen lataus kestää noin 20 tuntia. Suositeltavampaa on kuitenkin asennuttaa tehokkaampi kotilatauspistoke, jolloin 30 kWh:n akun saa ladattua tyhjästä täyteen vajaassa kuudessa tunnissa. Matkantekoa varten tarjolla on pikalataus, joka hyödyntää CHAdeMo-standardia.

Kaiken kaikkiaan Kia Soul EV on hauska ja hyvä ajaa. Auto tarjoaa hintansa puolesta potentiaalisesti hyvän ensikosketuksen sähköautoilun maailmaan.

Katso myytävät Kia Soul EV -automallit ja tekniset tiedot.

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin