Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Näkökulma: korona sai kansanedustajat kikkailemaan kilometrikorvauksilla – pitäisikö kansalaisille sallia sama?

Tavallinen palkansaaja tai yrittäjä ei saa nostaa verovapaita kilometrikorvauksia oman kodin ja työpaikan välisistä matkoista.
Näkökulma: korona sai kansanedustajat kikkailemaan kilometrikorvauksilla – pitäisikö kansalaisille sallia sama?

Ilta-Sanomat uutisoi tänään kansanedustajien korona-aikaisesta ohjeistuksesta, jonka mukaan edustajat saavat nostaa verovapaata kilometrikorvausta matkoista, jotka taittavat omalla autollaan kotinsa ja Arkadianmäen välillä. 

Kilometrikorvauksia sai kaikkiaan 125 kansanedustajaa ja syvimmällä verovapaalla hunajapurkilla kävi keskustalaisen Hannu Hoskosen käsi, joka nosti 1.1.2020 – 22.2.2021 välisenä aikana korvauksia 13 470,20 euron edestä. Kuukausittain kilometrikorvaukset ovat tuoneet siis kyseisen edustajan tilille lähes tuhat euroa ylimääräistä.

Hoskonen toteaa Ilta-Sanomille seuraavasti: ” Tämä on raskasta, ja korona on muuttanut koko elämän. Yritän kaikkeni, että en sairastuisi itse ja en tartuttaisi ketään. Olen rajoittanut elämääni, koronan takia en käy missään. Toimin sen ohjeen mukaan, jonka eduskunta on edustajille antanut koronan suojaamisessa.” 

Hoskosen lienisi aika vaihtaa mukavampaan autoon, jos matkat käyvät liian raskaiksi. Tuhannella eurolla kuukaudessa saa jo edustustasoisen menopelin.

Vaikka kansanedustajan työtä ei lasketa työsuhteeksi, vaan luottamustoimeksi, tavalliselle palkansaajalle tai yrittäjälle oman kodin ja työpaikan väliset matkat eivät oikeuta kilometrikorvaukseen.

Kansanedustajien kilometrikorvauskikkailusta tulee väistämättäkin mieleen, olisiko myös kansalaisille syytä mahdollistaa työmatkojen helpompi kompensointi. Tällä hetkellä verotuksen työmatkavähennys on autoilevalle kansalaiselle lähinnä vitsi, sillä kulut lasketaan julkisen liikenteen halvimman lipun mukaan.

Vähintäänkin kansalaisille tulisi sallia mahdollisuus vähentää kodin ja työpaikan väliset matkat omassa verotuksessaan kilometrikorvausta vastaavalla summalla korona-epidemian ajalta.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin