Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Nyt tarkkana kevytperävaunun kanssa: B-ajokortti ei aina riitä peräkärryn kuljettamiseen – tiedätkö luokittelu- ja kokonaismassan eron?

Niin sanotun peräkärryn eli kevytperävaunun käyttö on etenkin kesäisin ajankohtaista. B-luokan ajokortti asettaa kuitenkin rajoitteita vedettävään vaunuun.
Nyt tarkkana kevytperävaunun kanssa: B-ajokortti ei aina riitä peräkärryn kuljettamiseen – tiedätkö luokittelu- ja kokonaismassan eron?

Kesäkuun 2020 alusta alkaen luokittelumassaltaan enintään 750 kg:n painoista perävaunua on saanut vetää henkilö- ja pakettiautolla 100 km/h nopeudella aiemman 80 km/h-rajoituksen sijaan. 

Pelkkä B-luokan ajokortti oikeuttaa ajamaan ajoneuvoyhdistelmää, jossa B-luokan vetoautolla vedetään kokonaismassaltaan enintään 750 kilogramman vaunua.

Kevytperävaunujen ajoneuvoluokka on O1 ja niiden luokittelumassa on enintään 750 kg. Suurimmalle osalle nykyään myytävistä O1-luokan kevytperävaunuista on kuitenkin määritelty suurimmaksi sallituksi kokonaismassaksi 825 kg ja suurimmaksi sallituksi akselimassaksi 750 kg. Erotus johtuu siitä, että täyttä 825 kg:n kokonaismassaa hyödyntääkseen vaunu täytyy lastata niin, että 75 kg kohdistuu akselin sijaan aisapainona vetokoukkuun.

Auton rekisteriotteesta kannatta kuitenkin tarkistaa, voiko autolla vetää yli 750 kg:n jarrutonta vaunua. Toisaalta rajoituksia voi myös olla vetokoukun aisapainossa.

Hieman haastavaksi tilanteen tekee se, että B-luokan ajokortti oikeuttaa ajamaan tyypillistä O1-luokan kevytperävaunua vain silloin, jos vetoauton sekä vaunun yhteenlaskettu kokonaismassa ei ylitä 3 500 kiloa.

– Jos perävaunun suurimmaksi sallituksi kokonaismassaksi on rekisteritiedoissa määritelty 825 kg, B-luokan ajokortilla kyseistä O1-luokan perävaunua saa vetää vain, jos yhdistelmän kokonaismassa ei ylitä 3500 kiloa. Tämä painoraja tulee helposti vastaan, jos vetoautona on esimerkiksi iso maastoauto tai pakettiauto”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ohjeistaa.

Sen sijaan, jos perävaunun rekisteritiedoissa sen kokonaismassaksi on ilmoitettu 750 kg, sitä saa vetää B-luokan ajokortilla ajettavalla enintään 3 500 kilon painoisella ajoneuvolla. Tällöin yhdistelmä voi olla enintään 4 250 kg:n painoinen.

Se, onko perävaunu tyhjä vai täyteen lastattu, ei vaikuta ajo-oikeuden riittävyyteen.

– Usein autoilijoilla menevät luokittelumassa ja kokonaismassa sekaisin. Osa autoilijoista on siinä uskossa, että B-luokan ajokortti oikeuttaa vetämään mitä tahansa O1-luokan perävaunua millä tahansa henkilö- tai pakettiautolla. Jos halutaan vetää kokonaismassaltaan 825 kilon painoista kevytperävaunua henkilö- tai pakettiautolla siten, että yhdistelmän kokonaismassa ylittää 3500 kiloa, tarvitaan joko B/96- tai BE-ajokortti”, Vesalainen kertoo.

Katso kaikki Autotalli.comissa myytävät vetokoukulliset vaihtoautot


Kuva: Iltalehti / Pentti J. Rönkkö


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin