Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Onko kaasuauto ladattavaa hybridiä järkevämpi? Aapo vertaili ja päätyi kaasukäyttöiseen Audiin

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ GASUM Aapo Wennström innostui kaasuautoilusta isoveljensä esimerkistä.
Onko kaasuauto ladattavaa hybridiä järkevämpi? Aapo vertaili ja päätyi kaasukäyttöiseen Audiin

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: GASUM

Oululainen Aapo Wennström on aina ollut automies. Hän tykkää ajaa kivalla autolla ja vaihtaa menopeliä muutaman vuoden välein.

Viime keväänä alkoi olla taas auton vaihdon aika. Wensström tutustui Audin kompaktin ja urheilullisen A3 Sportback -mallin kaasukäyttöiseen versioon A3 g-troniin.

Wennström alkoi harkita tosissaan kaasuun siirtymistä. Päätöstä vauhditti vielä se, että noin vuotta aiemmin hänen veljensä oli hankkinut kaasuauton ja ollut tyytyväinen valintaansa.

– Kuulin myös, että Gasumilta on tulossa Ouluun kaasutankkausasema. Se tarkoitti sitä, että pian Oulussa olisi kaksi kaasuasemaa, Wennström muistelee.

Häntä kiinnostivat periaatteessa myös sähköautot.

– Ne olivat kuitenkin vielä kalliita ja toimintasäteeltään riittämättömiä.Ladattava hybridi oli myös vaihtoehto, mutta kaasuauton hankinta tuntui lopulta järkevältä ratkaisulta, Wennström kertoo.

– Audi on teknisiltä ominaisuuksiltaan todella hyvä minun käyttööni ja autoveron ansiosta se tuli jopa vähän edullisemmaksi kuin vastaava bensakäyttöinen Audi.

Wennström teki tilauksen autosta maalis-huhtikuun vaihteessa. Tuliterän auton hän sai alleen kesäkuussa, jolloin kaasuntankkausasemakin oli jo avattu Ouluun.Siitä lähtien Wennström on tankannut autoonsa vain uusiutuvaa biokaasua.

Tämä oli selkeä kannanotto ympäristön mutta myös paikallisuuden puolesta.Wennström ei nimittäin keksinyt yhtään syytä, miksei hän ajaisi kaasulla, jos se kerran on mahdollista.

– Miksi käyttöenergiaa pitäisi haalia jostain kaukaa, jos sitä voidaan tuottaa paikallisesti biohajoavista jätteistä?

Toimintamatka kaasulla yli 500 kilometriä

Wennström on tutkinut kaasuautoilun mahdollisuuksia jo jonkin aikaa.Kaasuautojen toimintasäteen kasvaessa hän vakuuttui entisestään. Myös muut perheessä innostuivat kaasuautoilusta.

– Ensin siskoni perhe siirtyi kaasuautoon ja sitten myös äitini ja hänen miehensä ostivat kaasuauton, Wennström kertoo.

He kaikki hankkivat Skoda Octaviat leasing-sopimuksella. Isoveli puolestaan hankki yritykselleen kaasukäyttöisen pakettiauton.

Myös Wennströmin tuttavat ovat suhtautuneet kaasuautoon myönteisen kiinnostuneesti.

– Yksi syy, mikä täällä pohjoisessa jarruttaa kaasuautoon siirtymistä, on se, että monet matkustavat vielä Oulua pohjoisemmaksi, eikä siellä ole tankkausverkostoa.

Wennströmiä tämä ei ole haitannut.

– Audin toimintasäde on matka-ajossa reilusti yli 500 kilometriä. Kaupungissakin yhdellä tankkauksella voi ajaa 400 kilometriä.

Myös edullisuuteen mies on ollut tyytyväinen.

– Kaasulla ajaminen tulee edullisemmaksi jopa minun ajamillani kilometreillä, joita kertyy mittariin noin 10-15 000 vuodessa.

Aapo Wennströmin perheellä on kesänviettopaikka Konnevedellä.

Edestakainen matka ei ihan taitu yhdellä tankkauksella. Jyväskylän kaasuasemalle kurvaaminen tekee pienen mutkan matkaan.

– Olisikin mahtavaa, jos Jyväskylän ja Oulun välille saataisiin tankkausasema jollakin aikavälillä, Wennström toivoo.

Kaasuauto ei petä talvellakaan

Kaasuauto toimii kylmässä säässä siinä missä bensakäyttöinenkin auto.Kaasuauto käynnistyy tarvittaessa bensalla ja siirtyy muutamassa minuutissa käyttämään kaasua.

Autoon tankattava kaasu on myös samanlaatuista läpi vuoden, joten sellaista pelkoa ei ole, että kaasuauto jättäisi kovillakaan pakkasilla tien päälle.

HANKKISINKO KAASUAUTON

– Kaasuauto on oiva tapa vähentää liikenteen päästöjä ja ajaa ympäristöystävällisesti. Esimerkiksi täysin uusiutuvalla biokaasulla voidaan vähentää jopa 85 prosenttia polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonepäästöjä verrattuna perinteisiin polttoaineisiin. Lisäksi biokaasun liikennekäytöllä vähennetään merkittävästi typenoksidi-, hiukkas- ja melupäästöjä, mikä parantaa huomattavasti kaupunkien ilmanlaatua.

– Biokaasua tuotetaan kiertotalouden keinoin muun muassa kotitalouksien biojätteistä, kauppojen ruokahävikistä ja yhdyskunnan jätevesilietteistä.

– Suomessa on tällä hetkellä lähes 50 kaasutankkausasemaa ympäri Suomen, joista 33 on Gasumin.

– Kaikista Suomessa myytävistä kaasuautoista löytyy myös bensiinitankki.Jos kaasu pääsee loppumaan, voit ajaa bensiinillä.

– Kaasuautomalleja löytyy yleisimmiltä automerkeiltä sekä henkilöautoista että hyötyajoneuvoista.

– Kaasuauton voi hankkia myös käytettynä Suomesta tai ulkomailta.Bensiinikäyttöisen henkilöauton voi muuttaa toimimaan kaasulla. Muutoksen kustannusten kattamiseksi voi saada Traficomilta rahallista tukea.

– Kampanjaetuna Gasum tarjoaa yksityisasiakkaalle ja käyttöedulla ajavalle yritysautoilijalle biokaasua kiinteään hintaan 65 €/kk. Tankkausasemilla voi myös maksaa kulutuksen mukaan. Voimassa oleva tankkaushinta on ilmoitettu asemilla.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin