Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Ostaisitko kiinalaisen sähköauton? Tutustuimme Eurooppaan pyrkivään Nio-merkkiin

Nio saattaa olla ensimmäinen kiinalainen automerkki, joka lyö läpi Euroopan markkinoilla.
Ostaisitko kiinalaisen sähköauton? Tutustuimme Eurooppaan pyrkivään Nio-merkkiin

Autoilun näkökulmasta tämän vuoden Slush-kasvuyritystapahtuman yksi ehdottomasti mielenkiintoisimmista aiheista on kiinalaisen Nio-sähköautomerkin läsnäolo uuden ES8-mallisen autonsa kanssa. 

Nio ES8 on 7-paikkainen täyssähköinen katumaasturi, joka on suunniteltu Saksan Münchenissa. Virallisen raportoinnin mukaan autoa on toimitettu asiakkaille tämän vuoden kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana 3000 kappaletta, mutta merkin viestinnästä vastaava Philipp-Maximilian Kemmler-Erdmannsdorffer kertoo valmistusmäärän ylittäneen juuri joulukuussa jo kymmenetuhannen auton rajan.

Nio myy autojaan toistaiseksi vain Kiinassa, mutta läsnäolo Helsingissä järjestetyssä Slush-tapahtumassa ei ole sattumaa. Kemmler-Erdmannsdorfferin mukaan Pohjoismaat ovat yrityksen erityisenä mielenkiinnonkohteena hyvän sähköautoihin liittyvän infrastruktuurin vuoksi.

Nio kilpailee hinnalla

Virallisesti Nion Euroopan lanseerauksesta ei vielä puhuta, mutta vuosi 2020 näyttää todennäköisimmältä vaihtoehdolta. Ajatus kiinalaisen auton ostamisesta tuntunee vielä kaukaiselta monesta näkökulmasta katsottuna, mutta mielikuvat saattavat muuttua viimeistään siinä vaiheessa kun Euroopan hinnat ES8:lle julkaistaan. Yrityksen edustaja kommentoi hinnan asettuvan noin 50 000 euron luokkaan, parhaalla varustetasolla puhutaan noin 60 000 euron autosta.

Se ei ole paljon seitsemänpaikkaisesta nelivetoisesta sähköautosta, sillä ensimmäinen kokemus ES8:n ratin takana hämmästyttää: autohan tuntuu aidosti laadukkaalta. Sisätiloja hallitsee ruskea nappanahkaverhoilu ja viimeistelyn tasosta on hankala löytää suurempaa moitittavaa. Kolmemetrisen akselivälin ansiosta autossa on reilusti tilaa, ja ratin takaa löytyy miellyttävä ajoasento pidemmällekin kuljettajalle.

Nopea selailu puoliksi englannin- ja kiinankielisissä valikoissa paljastaa, että autoon on asennettu ominaisuuksia, joita eurooppalaisista automerkeistä ei löydy. Kojelaudan päälle on sijoitettu pyörältä kellotaululta näyttävä Nomi-niminen tekoälyrobotti, joka välkyttelee silmiään kuljettajalle ja osaa ottaa vastaan erilaisia äänikomentoja. Nomi osaa myös esimerkiksi sulkea auton kattoluukun automaattisesti sateen yllättäessä, ja älypuhelimeen yhdistettynä Nomi voi avata lähettipalvelulle auton tavaratilan lähetyksen toimittamista varten. Tietosuojan näkökulmasta hieman epäilyttävältä tuntuva ominaisuus on se, että auton sisätiloihin on suunnattu kamera, jolla voi kuvata valokuvia sekä videota.

Akun voi vaihdattaa muutamassa minuutissa

Nio ES8:ssa on 70 kWh:n akusto, jolla autolle luvataan 355 kilometrin toimintamatka NEDC-tavalla mitattuna. Tasaisella 60 km/h:n nopeudella Nio ES8 kulkee valmistajan ilmoituksen mukaan jopa 500 kilometriä.

Nio ES8:n suoritusarvot ovat varsin vakuuttavat alkaen kahdesta sähkömoottorista, jotka tuottavat 480 kW:n huipputehon. Nollasta sataan auto kiihtyy 4,4 sekunnissa ja vastaavasti 100 km/h:n nopeudesta pysähdyksiin voidaan hidastaa vain 33,8 metrin matkalla.

Yksi Nio ES8:n mielenkiintoisimmista ominaisuuksista liittyy akun lataukseen. Omistajan niin halutessaan latauksesta ei nimittäin tarvitse huolehtia. Nion autolla ajava voi nimittäin pysäköidä autonsa minne tahansa ja tilata puhelimellaan oman autonsa luokse pakettiautoon sijoitetun pikalaturin. Auto ladataan sillä aikaa kun omistaja voi tehdä mitä itse haluaa. Toinen mielenkiintoinen vaihtoehto on akun vaihtaminen täyteen ladattuun vain muutamassa minuutissa.

Siinä missä yhdysvaltalainen Tesla luopui autoissaan aiemmin käytetyn israelilaislähtöisen Mobileye-yrityksen autonomiseen ajamiseen liittyvän tekoälyn käyttämisestä, Nio puolestaan otti käyttöön Mobileye EyeQ4-tekoälyn, joka on tällä hetkellä johtavia autonomisen ajamisen teknologioita.

 

Teksti ja kuvat: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin