Ostaisitko kiinalaisen täyssähköauton? Maxus Euniq 5 yllätti positiivisesti koeajossa | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Ostaisitko kiinalaisen täyssähköauton? Maxus Euniq 5 yllätti positiivisesti koeajossa

Maxus Euniq 5 sähköauto herättää paljon epäluuloja mutta tarjoaa erinomaisen hinta-laatusuhteen. Auton saa omakseen nopealla toimitusajalla.
Ostaisitko kiinalaisen täyssähköauton? Maxus Euniq 5 yllätti positiivisesti koeajossa

Miltä kuulostaisi ajatus vaihtaa auto kiinalaiseen täyssähkömalliin? Ei välttämättä kovin houkuttelevalta, mutta mitä jos koeajolle hyppäisikin avoimin mielin. Otimme ajoon vajaan vuoden verran Suomessa toimineen Maxus-merkin Euniq 5 -täyssähköauton, joka on vakiona seitsemänpaikkainen ja tarjoaa noin 45 000 euron hinnalleen kovaa vastinetta. 

Jopa yllättävän kovaa, sillä viikon koeajon jälkeen autosta ei olisi tohtinut vielä luopua. Tila-autot alkavat olla melko harvinainen näky, ja Maxus Euniq 5:lle ei oikein ole täyssähköisiä kilpailijoita, jos ei oteta huomioon Peugeot e-Travellerin kaltaisia pakettiautoon pohjautuvia automalleja.

Maxuksen taustalta löytyy norjalaisessa omistuksessa oleva maahantuontiorganisaatio, jolla on komponenttipulan vaivaamassa ajassa varsin hyvä kilpailuvaltti. Autoja nimittäin saa muutaman viikon toimitusajalla. Norja on tunnetusti sähköautoilun suurmaa, ja Maxuksen maahantuoja kertookin tilaavansa autoja tuhannen kappaleen erissä, ja tästä määrästä riittää myös Suomeen tuotavaksi.

Kun asiakkaan autoa ei tilata tehdastilauksena, maahantuoja on päätynyt myymään Suomessa Euniq 5 -sähköautoa niin sanotusti täyteen ammuttuna. Lisävarustelistalta löytyy vain metalliväri, muuten 45 306 euron hintaan on sisällytetty kaikki mahdollinen (peräkoukun pystyy asentamaan jälkikäteen).

Maxus Euniq 5:n vakiovarustelu pitää sisällään esimerkiksi nahkaverhoilun, tutkat edessä ja takana, 360-asteisen kamerajärjestelmän, avattavan panoraama-kattoikkunan, matkapuhelimen langattoman latauksen, mukautuvan vakionopeudensäätimen, Apple CarPlay ja Android Auto -järjestelmät sekä automaattisen hätäjarrutusjärjestelmän.

Vaivaton käytettävyys

Maxus Euniq 5 -täyssähköauton ajoakun kapasiteetti on 52,5 kWh. Auto on etuvetoinen ja sähkömoottorin huipputeho on 130 kW (177 hv) ja vääntöä se tuottaa varsin hulppeat 310 Nm. Täyskaasulla liikkeelle lähdettäessä renkaat pääsevätkin helposti sutimaan pienen hetken ennen kuin luistonesto ehtii peliin mukaan.

Euniq 5 sähköauto

Harva seitsemänpaikkainen tila-auto lähtee yhtä sukkelasti liikkeelle, ei Euniq 5:llä ainakaan jalkoihin jää. Regeneroinnin voimakkuutta pystyy säätämään vaihteenvalitsimen viereen sijoitetusta painikkeesta. Valittavana on kolme eri tasoa, joista voimakkaimmalla pääsee melkein yhden polkimen ajoon kiinni. Täysin pysähdyksiin auto ei kuitenkaan koskaan hidasta ilman jarrupolkimen painamista.

Maxus Euniq 5:n ajoneuvolaturi pystyy lataamaan autoa Type 2 -pistokkeesta 6,6 kW:n teholla. Tämä vaatii kuitenkin 32A:n virtaa yhdestä vaiheesta, mikä suomalaisissa kodeissa on varsin harvinaista. Tyypillisemmällä 3x16A:n latauksella ei siis päästä täyteen lataustehoon, mutta ei lataus tällöinkään toivottoman hidasta ole, vaan riittänee hyvin tavanomaiseen käyttöön.

Pikalataus onnistuu CCS-latausliitännän kautta 63 kW:n teholla. Toistaiseksi julkisten pikalaturien yleisintä 50 kW:n tehoa pääsee siis hyödyntämään. Koeajossamme K-Latauksen 50 kW:n pikalaturi lähti puskemaan autoon 46 kW:n teholla virtaa, kun auton akku oli 21 prosentin varaustilassa. Yhden tunnin ja 28 minuutin latauksen aikana akkuun saatiin 46,6 kilowattituntia energiaa.

 

Koska Maxus Euniq 5 on korimalliltaan korkea ja pitkä, sähkönkulutus on etenkin kovemmissa nopeuksissa sen mukainen. Koeajomme keskikulutus asettui 23 kWh:iin sadalla kilometrillä. Nollan asteen lämpötiloissa ilman auton esilämmitystä Euniq 5:llä oli haastavaa päästä alle 20 kWh/100 km keskikulutuslukemiin. Lämpimällä akulla ja taajamanopeuksissa tilanne oli parempi.

Autolle ilmoitettu yhdistetty WLTP-toimintamatka 260 kilometriä on siis hyvinkin realistinen. Omimmillaan auto on kuitenkin kaupunki- ja taajamapainotteisessa ajossa, matka-ajo vaatii varsin tarkkaa etukäteissuunnittelua.

Uskaltaako kiinalaisen ostaa? 

Maxus on ensimmäinen Suomeen tuotava kiinalainen sähköautomerkki, joten se herättää aiheestakin paljon mielenkiintoa. Esimerkiksi Norjan markkinoilta löytyy kiinalaisia sähköautomerkkejä jo enemmänkin, joten lienee vain ajan kysymys, koska muut merkit innostuvat suomalaisista markkinoista.

Maxus Euniq 5:n takuu on 5 vuotta tai 100 000 kilometriä, ja ajoakulle 8 vuotta tai 200 000 kilometriä. Autoa jälleenmyy esimerkiksi Delta Auto Helsingissä, Oulussa ja Turussa, Autolähde Tampereella ja Bayerncar Jyväskylässä ja Seinäjoella. Auton huolto onnistuu samaisissa liikkeissä.

Jos kiinalaisen sähköauton hankintaa pohtii täysin tuote, ei poliittiset mielipiteet edellä, Maxus Euniq 5 on laatuvaikutelmaltaan yllättävänkin hyvä. Sisätilat ovat käytännöllisen toimivat ja yleinen laatuvaikutelma muistuttaa Renaultin tai Nissanin kaltaisia merkkejä.

Ajettavuus on perushyvää tasoa: korkea kori vaatii maantiellä jonkin verran paimentamista ja epätasaisuudet tuntuvat varsin terävästi takapuolessa, mutta ei liian häiritsevästi. Tutkaohjattu vakionopeudensäädin on jopa turhan varovainen, minkä huomaa esimerkiksi toisen vaihtaessa kaistaa auton eteen. Vaikka etäisyyttä olisi hyvinkin reilusti, Euniq hiljentää vauhtia suotta varmistellen.

Keulasta tarkasteltuna Euniq 5 näyttää jopa hintaansa arvokkaammalta, peräpää on laatikkomaisuudessaan silmälle haastavampi.

Hulppeat tilat

Vaikka esteetikkoa Maxus Euniq 5:n perä tuskin miellyttää, korkea auto kätkee sisäänsä melkeinpä pakettiautomaiset tilat. Jos kaikki seitsemän istumapaikkaa on käytössä, tavaratilaa on tällöinkin 425 litraa. Viisipaikkaisena tavaratila kasvaa yli tuhanteen litraan. Tavaratilan luukku on vakiona sähkötoiminen.

Maxus Euniq 5

Lapsiperheen näkökulmasta auton korkeus ja suuret ovet miellyttävät. Toisella istuinrivillä on myös hyvin jalkatilaa myös keskipaikalla tasaisen lattian ansiosta. Perhekäytön ohella luontevaa asiakaskuntaa lienevät myös taksiautoilijat.

Kuljettajan paikalta löytyy mukava ajoasento myös yli 190-senttiselle ja suuret ikkunapinnat tarjoavat hyvän näkyvyyden takaviistoa lukuun ottamatta. Pysäköidessä 360 asteen kamerajärjestelmästä on suuri apu, vaikka kamerakuva onkin etenkin hämärällä melkoista pikselipuuroa.

Maxus Euniq 5:n tietoviihdejärjestelmä on sekin perustoimiva, joskin auto ei osaa hakea täkäläisten radiokanavien nimitietoja. Käytettävissä on kuitenkin Apple CarPlay, jota tuleekin helposti hyödynnettyä navigoinnin lisäksi musiikin toistamiseen. Ilmastoinnin säätäminen tapahtuu keskikonsolin analogisista painikkeista. Tietoviihdejärjestelmän näyttö on 12,3 tuuman kokoinen ja se toimii vikkelästi kosketusta totellen.

Vaikka henkinen kynnys kiinalaiseen merkkiin saattaa tuntua kovalta, tulee väkisinkin miettineeksi, että tilanne on saattanut olla sama aikoinaan korealaisten merkkien kanssa. Halusi sitä tai ei, kiinalaiset autovalmistajat ottavat jatkossa yhä tukevamman jalansijan myös eurooppalaisista automarkkinoista.

Tuotteena Maxus Euniq 5 tarjoaa erinomaista hinta-laatusuhdetta, ja autoa voi varsin kevyesti suositella koeajettavaksi. Jos ei muuten, niin ihan vain uteliaisuudesta.

 

AUTOTALLI.COM

Tutustu tarkemmin Maxuksen Suomessa myytäviin automalleihin Autotalli.comissa.

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin