Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Saksalainen vs. italialainen - onko auto oikea auto ilman sydäntä?

Viikon väite -juttusarjassa haastamme viikottain asiantuntijan autoiluun liittyvässä ajankohtaisessa tai muutoin tunteita herättävässä puheenaiheessa.
Saksalainen vs. italialainen - onko auto oikea auto ilman sydäntä?

Tällä viikolla haastamme Sports Car Club of Helsingissä vaikuttavan, Alfa Romeoihin hurahtaneen Tomi Tuomisen pohtimaan sitä, onko rakkaus italialaisiin autoihin täysin järjenvastaista. 

Tomi, miksi kukaan valitsisi italialaisen auton kun kaupasta saa myös luotettavan saksalaisen? 

Ensinnäkin, yksikään lapsi ei ole kasvanut Passatin juliste seinällään. 

No mutta, saksalaiset autot sentään kestävät muuallakin kuin julisteissa.

Puhutaanko myös hetki TSI-jakoketjuista, Audin vaihteistoista tai öljynkulutuksesta? Niin, Audillakin ihaillaan niin paljon Italiaa, että laittoivat nelivetonsa nimeksi Quattro. Kuten Jeremy Clarksonkin on sanonut: et voi olla oikea petroolipää, ellet ole omistanut Alfaa. Aina kun BMW on halunnut tehdä erikoisemman konseptimallin, ovat he soittaneet Italiaan.

Myönnetään, Italiasta tulee muodoiltaan nättejä autoja, mutta rehellisesti, mitkä autot valitsisit harraste- ja käyttöautoiksi?

Harrasteautoksi valikoituisi maailman seksikkäimmäksikin autoksi tituleerattu Alfa Romeo 33 Stradale. Käyttöautoksi puolestaan uusi Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio. Jos Ferrari tekisi sedan-mallisen auton, niin se olisi Giulia Q, ainoastaan hinta olisi erinäköinen. 

Olet ajanut hiljattain useampaa malliversiota uudesta Alfa Romeo Giuliasta. Mikä autosta tekee niin erinomaisen? 

Kyse ei ole vain uudesta automallista, vaan autohistorian suurimmasta renessanssista. Alfa Romeon voi sanoa olevan taas Alfa Romeo, näin oli viimeksi noin 60 vuotta sitten. Toisin kuin luullaan, urheilusedanin keksi Alfa Romeo, ei BMW. Ja kyseinen auto oli nimenomaan ensimmäisen sukupolven Giulia.

Toiseksi, mikään tämän hintaluokan sedan ei käännä päitä niin paljon kuin uusi Giulia. Auto on luonnossa vielä mahtipontisempi kuin kuvissa. Tämä lähemmäs Ferraria ei tavallinen pulliainen pääse. Ja kun verrataan Giulian tehokasta Quadrifoglio-malliversiota BMW:n M3:een, Alfa on päivittänyt saksalaisen lähes kaikissa testeissä.

Giuliasta on sanottu, että automalli ratkaisee Alfa Romeon tulevaisuuden. Miksi Alfa ei ole onnistunut vetoamaan viime vuosina ostajiin?

Viime vuosikymmenien Alfojen ongelma on ollut mielestäni kokonaan väärä tuote. Jos tehdään edullisia etuvetoja kaupunkiajoon ja niin sanottu design on ollut, mitä rahalla sattui saamaan, niin lopputulos on juuri tämä. Ylikilpailtu markkina, huonoa markkina-asema, väärä kohderyhmä ja hitaasti mutta vääjäämättä jatkunut brändin arvon aleneminen. 

Alfa kärsi osaltaan allianssista Fiatin ja Lancian kanssa, ja kun kaikki merkit sakkasivat yllämainituista syistä samaan aikaan, niin rahat loppuivat. Alfa Romeon pelastus oli Ferrarin pörssilistaus, tekninen yhteistyö ja autojen rakentaminen premium-tasoisiksi. Vanhoilla Alfisteilla ei ole enää varaa uusiin Alfoihin, vaan uudet ostajat tulevat muista premium-merkeistä. 

Alfa Romeon hiljattain julkaistu ensimmäinen katumaasturimalli Stelvio on alfisteille ajatuksen tasolla paha rasti. Pitää kuitenkin muistaa, että Stelviota verrataan Porscheen ja Mercedekseen, ja koska näin on ollut viimeksi? Alfa ei ole enää vain haastajan asemassa, vaan muutos on jo tapahtunut.

Millaisia terveisiä haluaisit lähettää lukijalle, joka ei ole koskaan kokeillut italialaista autoa? 

Senza CUORE saremmo solo MACCHINE, eli ”ilman sydäntä olisimme vain koneita”.

Lue juttusarjan kaikki artikkelit täältä.

Lue Tomin kirjoittama koeajoraportti uudesta Giuliasta.

Teksti: Teemu Granström , kuva: Tomi Tuominen


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin