Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Suomalaisen autoilijan kauhu vai helpotus? Uusi ”ajokaistojen yhdistyminen”-liikennemerkki pakottaa vetoketjuperiaatteeseen

Uusi vetoketjuperiaatteeseen velvoittava liikennemerkki voi tuoda helpotusta liikenteen sujuvuuteen etenkin vilkkaasti liikennöidyillä teillä sekä tietyömaiden kohdalla.
Suomalaisen autoilijan kauhu vai helpotus? Uusi ”ajokaistojen yhdistyminen”-liikennemerkki pakottaa vetoketjuperiaatteeseen

Kun suomalaista liikennekulttuuria vertaa keskieurooppalaisiin vastaaviin, tai vaikkapa länsinaapuriin Ruotsiin, moni autoilija allekirjoittaa väitteen siitä, että kotimainen kuljettaja ei juuri muita väistele tai anna tilaa.

Uusi kesäkuun alusta asti käytössä ollut tieliikennelaki toi liikennemerkkikavalkadiin täysin uuden ”ajokaistojen yhdistyminen”-nimisen liikennemerkin, joka velvoittaa noudattamaan niin sanottua vetoketjuperiaatetta kahden kaistan yhdistyessä.

Oikeuskäytäntöä tuoreesta merkistä ei toistaiseksi vielä ole, mutta toimintaperiaatteeltaan merkki on hyvin helppo. Vetoketjuperiaatteessa kahden kaistan yhdistyessä molempia ajokaistoja ajetaan niiden loppuun asti ja sen jälkeen siirrytään kaistojen yhtymäkohdassa jatkuvalle kaistalle vuoron perään.

Uutta liikennemerkkiä ei saa kuitenkaan sotkea esimerkiksi väistämisvelvollisuuteen moottoritielle liityttäessä. Uusi ”ajokaistojen yhdistyminen”-merkki ei kumoa aiempia väistämisvelvollisuutta koskevia liikennesääntöjä.

Omimmillaan uuden liikennemerkin voi kuvitella olevan esimerkiksi vilkkaasti liikennöidyillä väylillä vaikkapa tietöiden aikaan, jolloin liikenne matelee mutta väliaikaiselta liityntäkaistalta on käytännössä mahdotonta liittyä varsinaiselle pääkaistalle.

Väyläviraston mukaan uutta liikennemerkkiä käytetään vain kahden kaistan yhdistyessä yhdeksi, minkä lisäksi sitä tullaan käyttämään myös tilapäisissä liikennejärjestelyissä.

Nähtäväksi jää, kuinka hyvin suomalaiset autoilijat omaksuvat vetoketjuperiaatteen, ja aiheuttaako uusi liikennemerkki peltikolareita ja nyrkinheilutuksia.

Lue myös muut Uusi tieliikennelaki 2020 -aiheiset artikkelit.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin