Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Tervetuloa hiljaisuuteen – koeajossa käsintehty mestariteos Lexus LS 500h (vm.2018)

Lexus LS 500h edustaa Toyotan korkeinta osaamista. Eurooppalaisiin edustusautoihin verrattuna mallilla on tunnistettava japanilainen luonne.
Tervetuloa hiljaisuuteen – koeajossa käsintehty mestariteos Lexus LS 500h (vm.2018)

Lexus LS 500h on auto, jonka rattiin ei voi ensikohtaamisella vain hypätä ja lähteä ajamaan. Yli 5,2 metrinen luksusluokan auto on melkeinpä pakko kiertää ympäri ja antaa linjakkaille sekä särmikkäille yksityiskohdille hetki aikaa. Lexus LS muistuttaa keulaltaan urheilullista LC-mallia, mutta katseen kiertäessä kohti kylkilinjaa mukaan astuu klassisen konservatiiviset edustusauton muodot.

Kun käden vie ovenkahvalle, Lexus LS tarjoaa kirjaimellisesti ensikosketuksen japanilaiseen vieraanvaraisuuteen: auto niiaa kohteliaasti hitusen ylöspäin ja laskee istuimen tuet tarjotakseen mahdollisimman helpon sisäänkäynnin. Saksalaisessa autossa tätä toimintoa kutsuttaisiin kutakuinkin sanoilla ”easy entry”, mutta Lexuksen kohdalla kyseessä on Omotenashi-tervetulotoivotus. Ja tähän voidaan kiteyttää yksi LS:n hienoimmista piirteistä, sillä koko automerkki nojaa vahvasti japanilaisiin perinteisiin ja antaa niiden myös näkyä autoissaan.

Lexus LS

Kauneus on aina katsojan silmissä, mutta optikkokäyntiä voi suositella, mikäli Lexus LS:stä löytää suurempaa moitittavaa. Yksityiskohtien määrä on koeajamassamme Luxury-varustetason mallissa ihailtavan suuri, vaikka kalleimmat Kiriko-lasista ja origami-laskostetusta silkistä valmistetut somisteet onkin tästä yksilöstä jätetty pois.

Painavan oven tumpsahtaessa jykevästi kiinni kiire katoaa. Lexus LS lienee yksi markkinoiden hiljaisimmista autoista. Etuistuimet säätyvät 28 suuntaan ja istuinten shiatsu-hieronta on aidosti virkistävä. Takanakin istuimista löytyy säätövaroja vaikka muille jakaa, ja alastaitettavan etumatkustajan istuimen kanssa jalat pääsee oikomaan pidempikin matkustaja. Luonnollisesti myös makuuasentoon kääntyvillä takaistuimilla on shiatsu-hieronta seitsemällä ohjelmalla ja lisälämmittimillä.

Lexus LS

Siinä missä Lexus LS 500h on muotoilullisesti tyylipuhdasta, samaa voi sanoa myös auton äänentoistojärjestelmästä. Hifi-harrastajan korvaan Mark Levinson kuulostaa taatusti tutulta, ja Lexus LS:n tapauksessa valmistaja on suunnitellut autoon 23 kaiuttimen audiojärjestelmän, joka täyttää matkustamon äärimmäisen hienosti. Yhdessä LS:n upean äänieristyksen kanssa tutuista musiikkikappaleista löytyy aivan uusia vivahteita, joiden olemassaoloa ei ole aiemmin kuullut.

Multi Stage Hybrid

Liikkeelle Lexus LS 500h lähtee kevyellä kaasunpainalluksella puhtaasti sähkön voimin. Nelivetoisessa autossa on yhdistetty 3,5-litrainen kuusisylinterinen bensiinimoottori ja sähkömoottori, jotka tuottavat enimmillään 264 kW:n yhteistehon. Satasen vauhtiin pitkä ja painava auto ampaisee arvokkaan eleettömästi 5,5 sekunnissa. Uudessa Multi Stage Hybrid -järjestelmässä yhdistetty sekä portaaton automaattivaihteisto että 4-vaihteinen automaatti. Paperilla monimutkaiselta kuulostava järjestelmä toimii kaikissa tilanteissa todella sulavasti ja moottoriäänet ovat matalilla kierroksilla lähes olemattomat. Vain täyskaasulla bensiinimoottorin kuulee, mutta tunnelman kannalta se on vain hyvä.

Ilmajousituksen ansiosta matkustusmukavuus on erinomaisella tasolla. Etenkin auton takapää syö tien epätasaisuudet sekä hidastetöyssyt todella hyvin.

Suurimmat kysymysmerkit Lexus LS:n kohdalla liittyvät tietoviihdejärjestelmään, joka alkaa olla aikansa eläneen näköinen. Valikkorakenteet ovat varsin monimutkaiset ja käytettävyydeltään kosketuslevyn näpyttely vaatii runsaasti totuttelua. Muuten teknisesti edistyneessä autossa vanhan näköinen multimediajärjestelmä laskee ensivaikutelmapisteitä. Tältä osin perinteiden vaaliminen ei ole hyvä asia.

 

LS:n koeajolla autossa ilmeni myös pieni tekninen vika jumittuneen polttoaineluukun muodossa. Sinänsä harmiton juttu tarjosi kuitenkin hyvän syyn pistäytyä Lexuksen Kaivokselan lippulaivamyymälässä. Monesti autoliikkeeseen ja etenkin huoltoon mennessä asiakas joutuu lähes anteeksipyydelleen tiedustelemaan apua, mutta Lexuksella palvelukokemus on täysin toisesta päästä. Jokainen asiakas otetaan liikkeessä vastaan, tiedustellaan avuntarve ja tarjotaan juotavaa erikoiskahvivalikoimasta suklaan kera. Varatun huoltoajan kanssa asiakkaalle myös järjestetään sisäänkäynnin luota nimikoitu parkkiruutu ja tarvittaessa auto voidaan hakea huoltoon vaikkapa lentoasemalta, jolloin huolto hoituu lomamatkan aikana.

Vaikka koeajoauton noin 191 000 euron hintalappu karsii ostajajoukon hyvin kapeaksi, uudessa hyvinkin kilpailukykyisesti hinnoitellussa Lexus ES -mallissa on paljon ominaisuuksia LS-edustusautosta. Lexus ES oli näytillä marraskuisessa Auto 2018 -tapahtumassa Helsingissä, ja koeistuminen vahvisti käsitystä siitä, että auto saattaa tarjota virkistävää vaihtelua ostajalle, joka on ehkäpä käynyt jo läpi useamman saksalaisen merkin automalleja. Vaikka ulospäin Lexus saattaa vaikuttaa yhdeltä konservatiiviselta automerkiltä muiden premium-merkkien joukossa, merkin pienuus tuo myös etuja. Lexuksella ajavista tunnutaan pitävän lähes perheenomaista huolta, eikä japanilainen vieraanvaraisuus ulotu vain kalleimmilla malleilla ajaviin.

Katso Lexus LS-mallisarjan uudet autot

Katso Lexus LS 500h Luxury AWD mallin uudet autot

Katso myytävät Lexus LS vaihtoautot

 

Teksti ja kuvat: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin