Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Tiesitkö, että joka viidennen tankillisen käytät autonrenkaiden vierintävastukseen? Näin paljon rengasvalinta vaikuttaa päästöihin

Nokian Renkaiden mukaan tehokkain tapa vaikuttaa autonrenkaiden aiheuttamiin päästöihin on pienentää niiden vierintävastusta.
Tiesitkö, että joka viidennen tankillisen käytät autonrenkaiden vierintävastukseen? Näin paljon rengasvalinta vaikuttaa päästöihin

Autot itsessään ovat monelle intohimon kohde, mutta harva voi sanoa, että autonrenkaisiin tulisi kiinnitettyä sen suurempaa huomiota. Renkaat ovat kuitenkin paitsi turvallisuuden, myös ajomukavuuden sekä taloudellisuuden kannalta erittäin tärkeä tekijä. 

Nokian Renkaiden mukaan renkaiden vierintävastukseen kuluu 15-20 prosenttia polttoaineesta ja vastaavan suuruinen vaikutus on auton päästöihin.

”Joka viides tankillinen käytetään näin ollen renkaiden vierintävastukseen”, Nokian Renkaiden laatu- ja vastuullisuusjohtaja Teppo Huovila sanoo.

Autonrenkaan elinkaari voidaan jakaa neljään vaiheeseen: raaka-aineiden valmistamiseen ja kuljetukseen, renkaiden valmistamiseen ja varastointiin, renkaiden käyttöön ajoneuvoissa sekä renkaiden kierrätykseen. Ylivoimaisesti suurin osuus, 89 prosenttia, renkaan elinkaaren aikaisista kasvihuonepäästöistä aiheutuu renkaiden käyttövaiheessa.

Renkaiden valmistuksesta syntyvilläkin päästöillä on kuitenkin merkitystä, ja Nokian Renkaat on panostanut viime aikoina raaka-aineiden vastuullisuuteen sekä päästöjen pienentämiseen. Nokian Renkaat kertookin vähentäneensä tehtaidensa hiilidioksidipäästöjä yhtä valimistettua rengasta kohden 38 prosenttia viiden viime vuoden aikana.

Mittakaavaa esimerkiksi Nokian Renkaiden Nokialla sijaitsevan tehtaan päästöistä saa vertaamalla 19 684 vuosittaisen hiilidioksiditonnin määrää Helsingissä toimivan Helen Oy:n 3 300 000 tonniin vuodessa.

Kuluttajan kukkarolle oleellisin tieto rengaskaupoilla on renkaan vierintävastusta kuvaava indeksi. Kun matalan A-luokan vierintävastuksen rengasta vertaa G-luokan renkaaseen, ero polttoaineenkulutuksessa voi olla yli 0,5 litraa sataa kilometriä kohden. Vastaavasti A-luokan renkaan aiheuttamat CO2-päästöt ovat 14 grammaa pienemmät jokaista kilometriä kohden.

Auton elinkaaren aikana renkaan vierintävastus voi vaikuttaa näin ollen viiden polttoainetankillisen verran kulutukseen. Yhteensä 240 litran kustannus vastaa suurin piirtein kokonaisen premium-rengassarjan hintaa.

Kuvat: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin