Uudemman auton ostaja ostaa myös turvallisuutta | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Uudemman auton ostaja ostaa myös turvallisuutta

Liikenteenturvallisuusvirasto Trafin ja Liikennevakuutuskeskuksen Aalto-yliopistossa vuonna 2010 teettämän tutkimuksen mukaan uusimpien automallien turvallisuus oli parantunut kymmenen vuotta vanhempiin automalleihin nähden jopa 50 prosenttia.
Uudemman auton ostaja ostaa myös turvallisuutta

Tutkimus osoitti, että kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa uhrien lukumäärä yli 18-vuotiaissa autoissa oli yli viisinkertainen verrattuna 0-2-vuotiaisiin autoihin. Näin siitä huolimatta, että uusien autojen ajosuorite on vanhoja suurempi. Uudet automallit ovat edeltäjiään turvallisempia. Vaikean vammautumisen ja kuoleman ehkäisevä turvallisuuskehitys on ollut merkittävää.

Uusien autojen turvallisuustekniikka on kehittynyt viime vuosina huimaa vauhtia ja kehitys jatkuu edelleen nopeana. Suomessa teknisen kehityksen aikaansaama liikenneturvallisuuden parantuminen näkyy kuitenkin pitkällä viiveellä hitaasti uudistuvan autokannan vuoksi. Suomen henkilöautokanta on yksi Euroopan vanhimmista. Henkilöautot romutetaan Suomessa keskimäärin vasta 20,4 vuoden ikäisenä, EU:ssa keskimäärin 15-vuotiaina.

Uusissa autoissa on erilaisia aktiivisen ja passiivisen turvatekniikan varusteita, jotka sekä ehkäisevät onnettomuuteen joutumista että pienentävät sen seurauksia. Tällaisia turvavarusteita ovat esimerkiksi ajonvakausjärjestelmä (ESC), törmäysenergiaa sitovat rakenteet, turvatyynyt, ylinopeudesta huomauttava ilmoitin, aktiivinen vakionopeuden säädin, kaistavahti, kuljettajan vireystilan seuranta sekä alkolukko.

ESC:n tehokkuudesta onnettomuuksien ehkäisyssä on tehty lukuisia selvityksiä. Ajovakautusjärjestelmä pyrkii pitämään auton keulan menosuunnassa ja näin estämään auton sivuluistoa. Tällä on merkittävä etu törmäystilanteessa. ESC:n on todettu vähentävän onnettomuuksiin joutumista parhaimmillaan yli 50 prosentilla. Ajonvakautusjärjestelmästä hyötyvät varsinkin kokemattomat kuljettajat, kuten nuoret. Liian usein on kuitenkin niin, että nuoren kuljettajan alla on vanhempi auto, josta ESC puuttuu.”Uusi turvatekniikka selvästi edistää ajoneuvojen henkilöturvallisuutta. Sen vahvistavat myös Euro NCAP-testien tulokset”, vahvistaa liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari Liikennevakuutuskeskuksesta. Hän muistuttaa, että liikenteessä ratkaisevinta on edelleenkin kuljettajan kunto ja hänen tekemät ratkaisut.

Euro NCAP kiristää viiden tähden tulokseen oikeuttavia pisterajoja säännöllisesti, jotta autojen turvallisuuskehitys jatkuisi. Positiivista onkin ollut huomata, että tiukentuneesta arvostelusta huolimatta suurin osa autoista saa edelleen hyviä tuloksia. Euro NCAP -testejä on tehty vuodesta 1997 lähtien ja autojen turvallisuuskehitys on ollut huimaa.

Euro NCAP testasi esimerkiksi vuonna 2013 yhteensä 33 uuden automallin kolariturvallisuuden seitsemässä eri kokoluokassa vuonna.

Neliovinen perheauto Qoros 3 oli ensimmäinen Kiinassa kehitetty auto, joka saavutti täydet viisi tähteä Euro NCAP -testissä ja oli samalla kokoluokkansa paras auto vuonna 2013. Qoros 3 ei ollut ainoastaan luokkansa paras, vaan se sai eniten pisteitä kaikista viime vuonna testatuista uusista automalleista. Näin Qoros 3 valittiin Euro NCAP:n vuoden parhaaksi autoksi. Qoros 3 ei ole vielä myynnissä Suomessa.

Muut oman kokoluokkansa parhaat autot vuonna 2013 olivat Renault Zoe, Lexus IS 300h, tila-autot Kia Carens ja Ford Tourneo Connect, Jeep Cherokee sekä Maserati Ghibli.

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin