Auto edullisella minuuttihinnalla - yhteiskäyttöautoissa on tulevaisuus | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Auto edullisella minuuttihinnalla - yhteiskäyttöautoissa on tulevaisuus

Yhteiskäyttöautot ja vertaisvuokraus ovat ilmiöinä vielä uusia Suomessa. Lähdimme Saksaan kokeilemaan, kuinka helposti auton lyhytaikainen vuokraus todellisuudessa onnistuu.
Auto edullisella minuuttihinnalla - yhteiskäyttöautoissa on tulevaisuus

Kohteeksi valikoitui Berliini, sillä kaupungista löytyy runsaasti sekä yhteiskäyttöisiä että vertaisvuokrattavia autoja. Auton vuokraus Berliinistä esimerkiksi puoleksi tunniksi kuulostaa periaatteessa äärimmäisen helpolta: auto paikallistetaan älypuhelinsovelluksella, ovet avataan yhdellä näpäytyksellä ja matkan päätyttyä auto jätetään vapalle pysäköintipaikalle ja ovet lukitaan puhelimella. Laskutus hoituu automaattisesti ja pysäköinti sekä polttoaine sisältyvät hintaan. 

Mikä parasta, todellisuudessa homma myös toimii lähes näin helposti. Suurista autovalmistajista BMW ja Mercedes-Benz ovat lähteneet autojen yhteiskäyttöön omilla puhelinsovelluksillaan ja suurella määrällä vuokrattavia autoja. Suomesta BMW:n DriveNow ja Mercedes-Benzin Car2Go -palveluita ei vielä löydy, mutta tulevaisuuden suunta on selvä. Autojen käyttöasteet ovat Suomessakin äärimmäisen pieniä, ja auton ylläpito kallista. Jos Helsingissä saisi uuden automaattivaihteisen auton ajoon edullisella minuuttihinnalla, suosion luulisi olevan suuri. 

Yhteiskäyttöauto DriveNow

Miten yhteiskäyttöautoilu toimii käytännössä? 

Esimerkiksi BMW:n DriveNow tarjoaa Berliinissä autoja vuokralle 0,2-0,34 eurolla per minuutti. Tuntihinnaksi tulee edullisimmillaan näin ollen 12 euroa, johon sisältyy sekä polttoaineet että pysäköintimaksut. Vuokrattavat autot ovat malleiltaan esimerkiksi BMW X1, i3, 2-sarjan Active Tourer ja 2-sarjan avoautoja.

Vaikka DriveNow-autolla ajaisi puolen tunnin työmatkan päivittäin kalleimmalla 0,34 euron minuuttihinnalla, kuukausikustannukseksi muodostuisi 408 euroa. Kun ottaa huomioon, että summa sisältää vakuutuksesta alkaen kaikki kulut, oman auton omistaminen alkaa tuntua erityisen kalliilta.  

BMW:n puhelinsovellus on toiminnaltaan selkeä ja lähimmät autot löytää helposti. Kun sopiva ajokki on löytynyt, auton pystyy varaamaan ilmaiseksi 15 minuutiksi, jotta autolle ehtii kävellä. Berliinin keskusta-alueella vapaita autoja on niin tiheästi, että käytännössä vartin kävelymatkan päästä löytyy aina auto. 

Yhteiskäyttöauto DriveNow

Kolmen päivän testijakson aikana käytimme ovien aukaisemiseen avainkorttia, joka rekisteröinnin jälkeen tulee noutaa Sixt-autovuokraamon pisteeltä. Samalla varmistetaan rekisteröityneen henkilöllisyys ja ajolupa. Avainkorttia näytetään tuulilasissa sijaitsevalle lukulaitteelle, minkä jälkeen ovet napsahtavat auki. 

Ovien aukaisun jälkeen kaikki muut käyttöönottoon tarvittavat toimenpiteet hoidetaan auton viihdejärjestelmän kautta. Auto muun muassa kysyy auton mahdollisista vaurioista, sisätilojen siisteydestä ja omavastuun alentamisesta, joka maksaa yhden euron matkaa kohden. Rekisteröitymisen yhteydessä valittava henkilökohtainen pin-koodi täytyy syöttää ennen moottorin käynnistymistä. 

BMW on toteuttanut kaikki DriveNow-autot ilman fyysisen avaimen tarvetta toisin kuin esimerkiksi Mercedes-Benz, jonka Car2Go:ssa auton sisältä löytyvä perinteinen avain täytyi syöttää virtalukkoon. 

Yhteiskäyttöauto Car2Go

Kaikki kokeilemamme BMW:n autot oli varusteltu hyvin, esimerkiksi suurimmassa osassa oli sport-istuimet monipuolisin säätömahdollisuuksin. Luonnollisesti kaikki autot on varusteltu myös navigointijärjestelmällä ja auto ilmoittaa, mikäli poistuu ilmaisen pysäköinnin alueelta. 

Matkan päätyttyä auton saa jättää keskusta-alueella mille tahansa vapaalle sallitulle pysäköintipaikalle, pysäköinnistä ei tarvitse erikseen maksaa. Ovien lukitseminen onnistuu joko avainkorttia ikkunan lukulaitteelle näyttämällä tai vaihtoehtoisesti puhelinsovelluksen kautta. Kustakin matkasta tulee erikseen kuitti ja tarkat tiedot sähköpostiin, mutta puhelinsovelluksen ajohistoriatiedot eivät kohdallamme jostain syystä toimineet BMW:n DriveNow:ssa. Car2Go:n kanssa ajoraportit toimivat paremmin. 

Yhteiskyttöauto Car2Go

Kenelle yhteiskäyttöauto sopii? 

Käytännössä kenelle tahansa, jonka liikkumistarpeet ovat pääsääntöisesti keskusta-alueella. Berliinissä yhteiskäyttöautoja näkyy liikenteessä lähes joka toisessa kadunkulmassa, joten palveluita todella myös käytetään. Silmämääräisesti käyttäjät näyttivät olevan suurimmaksi osaksi nuoria aikuisia.

Minuuttiveloitteisten autojen tarjontaa täydentää päiväksi tai pidemmäksi ajaksi vuokrattavat autot, joten oman auton omistaminen ei ole Berliinin kaltaisessa kaupungissa välttämätöntä ja auton vuokraaminen tarpeen mukaan tuntuu järkevältä vaihtoehdolta. 

Yhteiskäyttöauto DriveNow

Miten auton vuokraaminen voi olla niin edullista? 

Koska palveluntarjoajat eivät luonnollisesti kerro laskelmia yhteiskäyttöautojen kannattavuudesta, luvut täytyy perustaa valistuneeseen arvailuun. Suuret autovalmistajat ovat siinä mielessä loistavassa asemassa yhteiskäyttöautoilun palvelutarjoajina, että niillä on mahdollisuus laittaa autoja ajoon pelkillä valmistuskustannuksilla. 

Kaupungilla ajossa olevat yhteiskäyttöautot ovat myös hyvää mainosta kyseiselle autovalmistajalle, niin ulkopuolen teippausten kuin ajokokemuksen kannalta. Edullinen yhteiskäyttöautoilu mahdollistaa eri automallien kokeilun, jolloin mahdollinen oman auton hankinta saattaa tulevaisuudessa kohdistua kyseisen automerkin puoleen. 

 

Juttusarjan seuraavissa osissa pureudutaan yksityishenkilöiden väliseen autojen vertaisvuokraukseen sekä tarkastellaan yhteiskäyttöautoilun tilaa Suomessa. 

Teksti ja kuvat: Teemu Granström 

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi