Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Auto ilman ajovaloja, uskaltaisitko kyytiin?

Miltä kuulostaisi hypätä keskellä yötä itsestään ajavaan autoon, jossa ei ole lainkaan ajovaloja? Fordin tulevaisuuden visioissa tämä saattaa olla mahdollista, sillä merkki on kehitellyt autonomiseen kehitysmalliinsa tekniikkaa, joka mahdollistaisi ajamisen täysin pilkkopimeässä.
Auto ilman ajovaloja, uskaltaisitko kyytiin?

Ford Fusion Hybridissä (Suomessa Mondeo) testattu pimeäajo-ominaisuus perustuu LIDAR-tekniikkaan, joka mahdollistaa perinteistä tutkaa huomattavasti tarkemman kartoituksen auton ympärillä olevista esteistä. 

Itsestään ajavia autoja kehiteltäessä törmätään erityisesti Suomen kaltaisissa maissa siihen, että tiemerkinnät ovat osan vuodesta lumen peitossa ja talviaikaan valoa on vain hyvin rajallisesti. LIDAR-tekniikka (lyhenne sanoista Light Detection and Ranging) saattaa olla vastaus tämän kaltaisiin haasteisiin, sillä se ei vaadi toimiakseen lainkaan valoa tai tiemerkintojä.

LIDARin avulla ajavat autonomiset autot sijoittavat itsensä korkearesoluutioisiin 3D-karttoihin äärimmäisen tarkkojen laserpulssien avulla. LIDARin rinnalla käytetään myös perinteisiä tutkia ja kameroita täydentämään auton ympäristön tapahtumia, mutta käytännössä Fordin testiajo pilkkopimeällä maantiellä todistaa LIDARin kykenevän toimimaan myös täysin ilman ympäristön tai ajoneuvon valoja. 

Ford testaa tänä vuonna itsestään ajavia autoja kolmellakymmenellä Fusion-mallilla Yhdysvalloissa.

Kuva: Ford


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin