Autoesittely Volkswagen up! 2012 | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Autotalli.com Yksi paikka, kaikki tavat autoilla

Artikkeli

Autoesittely Volkswagen up! 2012

Volkswagen up! on merkin kolmas automalli pienimpään kokoluokkaan. Vuonna 1998 esitelty Lupo menestyi kohtalaisesti, mutta sen tuotantokustannukset olivat korkeat. Seuraajaksi tuotiin Brasiliassa valmistettu Fox, jonka myynti jäi vähäiseksi.
Autoesittely Volkswagen up! 2012

Up on ensimmäinen Suomeen tuotava tämän luokan VW-malli. Seon varsin pitkälti puhtaalta paperilta suunniteltu auto, mm. moottori onkehitetty tätä mallia varten. Pieniä muotoilullisia yksityiskohtia lukuunottamatta sama Slovakiassa valmistettava auto tulee myyntiin myös nimillä SkodaCitigo ja Seat Mii. Up on Suomessa melko hintava auto, mikä lisää siihenkohdistuvia vaatimuksia. Ulkomuodoltaan Up noudattelee Volkswagenin selkeäämuotoilulinjaa. Merkin muista malleista erottuu lähinnä lähes umpinainen keula.Tässä luokassa useimmat kilpailijat houkuttelevat ostajia pirteämmän muotoilunavulla. Auto on tarjolla joko 3-ovisena tai 5-ovisena.

Upin akseliväli on 5 cm Poloa lyhyempi, muttakokonaispituutta on 43 cm vähemmän. Pituus on vähäinen myös moniinkilpailijoihin verrattuna. Pituuteen nähden sisätilat ovat suuret ja auto onluokkansa tilavimpia yhdessä Kia Picanton kanssa. Takaistuimella on siedettävättilat 185-senttiselle matkustajalle samanmittaisen kuljettajan takana. Katontakaosa on kuitenkin lähellä matkustajan päätä, mikä rajoittaa pääntilaa.Pituussuunnassa tilat ovat hyvinkin vertailukelpoiset vaikkapa luokkaasuurempien Seat Ibizan tai Nissan Micran kanssa. Leveyssuunnassa Up ontuntuvasti oman kokoluokkansa kilpailijoita suurempi, mutta rekisteröity siltivain neljälle.

Etuistuimet ovat yllättävän suurikokoiset ja muotoilultaantoimivat. Säästöä on kuitenkin haettu monesta yksityiskohdasta: pääntuet eivätole säädettävät, ohjauspyörässä on vain korkeussäätö, selkänojan säätö onportaallinen, matkustajan puolen sähkölasin käyttökytkin on vain matkustajanpuolella ja neliovisen version takaikkunat avautuvat vain saranoillatakareunasta.

Tavaratilan koko on myös luokkansa parhaimmistoa ehkäpäRenault Twingon jälkeen. Tavaratila ja etenkin sen pituus on silti asia, jostatässä luokassa joutuu selkeästi tinkimään. Upissa tavaratila on myös varsinkapea. Ilman välipohjaa tavaratila on syvä ja taitettujen takaselkänojien tasoon huomattavasti korkeammalla. Pyöränkotelot ovat verhoilemattomat.

Näkyvyys Upista on varmasti markkinoiden parhaimmistoa.Ikkunapinnat ovat suuret ja perä lähes käden ulottuvilla. Takapilarit voisivattoki olla ohuemmat. Kääntöympyrä on esimerkillisen pieni, mikä tässäkäänkokoluokassa ei ole itsestäänselvyys.

Upin moottori on kolmisylinterinen 1,0-litrainen. Saatavillaon kaksi tehoversiota (44 kW/60 hv ja 55 kW/75 hv). Näiden välillä on hintaeroanoin 750 euroa, jolle ei löydy vastinetta ainakaan vääntökäyrien perusteella.Moottorien arvot ovat käytännössä yhtenevät 4000 kierrokseen asti. Erityisenkierrosherkkä ei ole koeajettu tehokkaampikaan versio. Vaihteiden välityksetovat maltilliset, joten kiihtyvyyttä löytyy siedettävästi vielä viitosellakin.Kokonaisuutena suorituskyky on tasoa, jolla pysyy muun liikenteen mukana.Samaan pystyvät myös kilpailijat 1,0-litraista Chevrolet Sparkia lukuunottamatta.

 Upin ajo-ominaisuudet ovat hyvin lähellä Poloa. Eron huomaalähinnä jousituksen toiminnassa töyssyissä, missä Upin keveys tulee esille.Jousitus on jopa Poloa jämäkämpi. Ohjauksen tunto on keveydestä huolimattahyvä, mutta suuntavakavuus maantiellä ei ole Upin vahvuuksia. Muihin päätelmiinei puoleen tuntiin rajoittunut koeajo antanut mahdollisuuksia.

Melutasossa pienimmän luokan autot ovat selvästi jäljessäisompia. Up ei kuitenkaan ole kokoistensa meluisimpia.

Upin perusmallia ei tuoda Suomeen, joten meillä lähdetäänmove up! -tasolta. Vakiona on mm. ajonvakautus, 4 turvatyynyä,hätäjarrutustoiminto kaupunkinopeuksiin, kuljettajan istuimen korkeussäätö,2-osainen takaselkänoja, sumuvalot, kauko-ohjattava keskuslukitus, sähkölasitedessä ja radio kahdella kaiuttimella. 430 eurolla saa manuaali-ilmastoinnin ja4 kaiutinta lisää. 520 euron tekniikkapaketissa on vakionopeussäädin,pysäköintitutka takana sekä ajotietokone. Navigaattorin saa noin 400 eurolla.

Upin sisustus antaa luokassaan korkeatasoisen vaikutelman.Kojetaulu on asiallisen näköinen ja materiaalit melko laadukkaita.Laatuvaikutelmaa kuitenkin parantaisi, jos ovet olisi kokonaan verhoiltu.Hallintalaitteet ovat selkeät ja autoon tutustumista helpottaa niidenrajallinen määrä. Vaihteensiirto on täsmällinen, mutta kaasupoljin epätarkka -ajonopeuden pitäminen tasaisena on tavanomaista vaikeampaa. Säilytyslokeroitaon riittävästi. Upin hinnat liikkuvat lähes 13.000 ja hieman yli 16.000 euron välillä.

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi