Autoilun murros on iskun paikka suomalaisyrityksille | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoilun murros on iskun paikka suomalaisyrityksille

Autoteollisuudessa on menossa historiansa suurin murros. Se tarjoaa suomalaisille yrityksille ja innovaatioille hyvän paikan päästä isojen pelurien seuraan kansainvälisille markkinoille.
Autoilun murros on iskun paikka suomalaisyrityksille

"Autosta on tulossa mobiililaite pyörillä, ja murroksen päätrendit ovat digitaalisuus, yhdistettävyys, autonomisuus ja palveluistuminen. Meillä on paljon pieniä yrityksiä, joilla on näissä paljon osaamista", sanoo Business Finlandin autoteollisuuden asiantuntija Mikko Koskue.

Suomalaisia autoalan yrityksiä ei tunneta maailmalla yhtä hyvin kuin esimerkiksi ruotsalaisia. "Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että meillä ei ole isoja autoalan asiakkaita oman maan sisällä, toisin kuin länsinaapurilla, jossa on Volvo ja Scania. Meneillään oleva murros on kuitenkin meille hieno mahdollisuus."

Koskuen mukaan isoissa autoalan tapahtumissa Suomi on näkyvimmin esillä niistä maista, joissa ei ole omaa autoteollisuutta.

"Meillä on paljon pieniä startuppeja, jotka ovat kehitystyössään nopeita ja joustavia. Se on iso valtti, koska siihen eivät autonvalmistajat itse pysty. Olen itse työskennellyt muun muassa Daimlerilla, jossa on noin 300 000 työntekijää – ei sellainen laiva käänny kovin nopeasti", Koskue vertaa.

Tunnettuus on kovan työn takana

Viime vuodet Koskue on auttanut suomalaisyrityksiä pääsemään sisään autoteollisuuteen ja seurannut suomalaisten edesottamuksia läheltä.

"Meillä on Nokia-taustasta johtuen hyvää softa-osaamista. Sitä ei esimerkiksi autoteollisuuden jättimaassa Saksassa ole tarpeeksi, vaan osaaminen pitää viedä sinne muualta."

Liikenteessä, logistiikassa ja liikkumispalveluissa ennustetaan lähivuosina olevan 6,5 miljardin euron globaali bisnes. Business Finlandin Smart Mobility -ohjelma auttaa suomalaisia löytämään osansa markkinoilta. Ohjelma tarjoaa yrityksille apua rahoitukseen, verkostoitumiseen, markkinointiin ja kansainvälistymiseen. Viennin ja markkinoinnin osaamisessa meillä on edelleen paljon tekemistä.

"Autoteollisuus toimii ihan omalla tavallaan, ja kilpailu on äärimmäisen kovaa. Esimerkiksi BMW:n ovea koputtaa valtava määrä yrityksiä, ja jo se, että saat heidät edes ymmärtämään, mitä tarjoat, vaatii joskus valtavan työn", Koskue sanoo.

Toki monet ovat jo päässeet isojenkin autovalmistajien kelkkaan. Tunnettu esimerkki on virtuaalisia mittaristoja valmistava Rightware, jonka yhteistyö Audin kanssa alkoi muutamia vuosia sitten ja on laajentunut jo isoon joukkoon muitakin valmistajia. "Meillä on kymmeniä muitakin yrityksiä, joilla on hyviä referenssejä, ja esimerkiksi Mercedes-Benzin kanssa tekee yhteistyötä jo kymmenkunta suomalaisyritystä."

Potentiaalia ja osaamista Suomessa riittää

Vaikka teknologian kehitys on nopeaa, autoala on toisaalta hyvin hidas muuttumaan, koska pelurit ovat isoja. Valmistajien muutoshalukkuutta hillitsee myös se, että viime vuodet niillä on mennyt taloudellisesti erittäin hyvin.

"Globaalin autoteollisuuden murroksessa toimivien ja siellä menestyvien suomalaisfirmojen määrä on muutamassa vuodessa moninkertaistunut, mikä on erittäin hieno asia. Silti näen sen vasta alkusoittona, potentiaalia on paljon enempäänkin."

Minkä suomalaisen uuden innovaation tai yrityksen Koskue haluaisi nostaa esimerkiksi mielenkiintoisesta ja mullistavasta ideasta?

"Autoissa lähes koko etuoven design on rakennettu kaiuttimen ehdoilla – ja lopulta ääni ovikaiuttimesta tulee käytännössä pohkeeseen. Suomalaisen Flexoundin idea on sijoittaa kaiuttimet penkin sisään. Se antaisi aivan uusia mahdollisuuksia oven designille. Myös äänentoisto ja äänikokemus paranisi, kun esimerkiksi basson jytinäin tuntee ihan eri lailla. Lisäksi painossa saatetaan säästää hieman, ja autossa jokainen säästetty kilo on iso asia."

Teksti: Sami Turunen

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi