Autot tuottavat hurjan määrän ajodataa – näin Jaguar hyödynsi I-Pacea musiikin tuottamisessa | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autot tuottavat hurjan määrän ajodataa – näin Jaguar hyödynsi I-Pacea musiikin tuottamisessa

Englantilainen laulaja-lauluntekijä Dua Lipa toteutti yhdessä Jaguarin kanssa uudesta Want To -kappaleestaan version, jonka instrumenttina toimi Jaguar I-Pace -täyssähköauto.
Autot tuottavat hurjan määrän ajodataa – näin Jaguar hyödynsi I-Pacea musiikin tuottamisessa

Uudet autot tuottavat valtavan määrän ajoon liittyvää dataa, jota harva autovalmistaja vielä edes hyödyntää millään tavoin. Kuljettajan ajotyylin ja auton käyttötottumusten pohjalta on mahdollista luoda rajattomasti erilaisia hyötysovellutuksia, ja yksi tässä suhteessa automaailman edelläkävijöistä on Jaguar, joka havainnollisti hauskalla tavalla ajosta kerättävän datan määrää ja hyödyntämistä tarjoamalla mahdollisuuden tuottaa I-Pace -sähköautolla remix-version Dua Lipan uudesta Want To -musiikkikappaleesta. Autotalli.com pääsi mukaan kokeilemaan I-Pacea musiikkituotannonvälineenä.

Käytännössä I-Pacella ajettiin puolen tunnin lenkki, ja koeajon aikana kerättiin talteen tietoa kiihdytyksistä, jarrutuksista, energiankulutuksesta, moottorin tehosta ja auton nopeudesta sekä ohjauspyörän liikkeistä. Tieto syötettiin sen jälkeen tukholmalaislähtöisen Plan8-yrityksen kehittämän ohjelmiston läpi, joka muokkasi Dua Lipan alkuperäisteosta kullekin kuljettajalle persoonalliseksi kokonaisuudeksi.

Kappaleen tavoitteena on olla epävirallisesti maailman eriten remixattu musiikkikappale. Jotta urakkaan voisi osallistua myös muuten kuin ostamalla I-Pace -sähköauton, kenellä tahansa on mahdollisuus luoda biisistä oma versio joko Spotifyn kautta tai ilman sisäänkirjautumista verkkosivuston kautta osoitteessa http://remix.jointhepace.com 

Autot oppivat kuljettajan tavat

Tässä kohtaa moni miettinee, minkä takia autovalmistaja Jaguar on lähtenyt kustantamaan musiikkituotantoa. Kyse on toki uuden I-Pacen markkinointitempauksesta, mutta taustalta löytyy myös syvempi yhtäläisyys autojen jo olemassa olevaan että tulevaan tekniikkaan. Avainsana on data ja se, miten sitä kerätään ja pystytään hyödyntämään. 

Täyssähköinen Jaguar I-Pace on mainio esimerkki nykypäivän autosta, joka pystyy keräämään valtavan määrän tietoa niin autosta kuin kuljettajan ajotyylistä ja henkilökohtaisista mieltymyksistä. 

Se, että ajodatan pohjalta luodaan musiikkikappaleen remixejä on hauska tapa havainnollistaa tekniikkaa, mutta se kalpenee sen rinnalla, millaisia kaikkia muita mahdollisuuksia samalla oppivalla tekniikalla voidaan luoda.

Jaguar kutsuu omaa teknologiaansa In Control -nimellä, jossa käytännössä kaikkia auton säätöjä ja toimintoja voidaan analysoida pilvipalvelun avulla. Autot siis alkavat pikku hiljaa oppia omistajiensa käyttötottumuksista. Teknologia tietää esimerkiksi millaisessa asennossa kuljettaja pitää istuinta ja millaisia ilmastointiasetuksia hän suosii erilaisissa sääolosuhteissa. Auto voi myös esimerkiksi ehdottaa puhelua puolisolle, mikäli kuljettajalla on tapana tehdä niin jokaisella kotimatkalla.

Jaguar on kehittänyt myös tekoälyyn perustuvaa henkilökohtaista assistenttia yhteistyössä Amazonin kanssa. Sen avulla esimerkiksi I-Pacelta voi tulevaisuudessa kysyä nopeasti äänikomennolla, riittääkö ajoakun lataus kotiin asti. Yksi mielenkiintoinen ominaisuus on myös Jaguarin kehittämä käyttöliittymä, jossa auton multimedianäytöltä voi hallinnoida verkkoon liitettyjä kodinkoneita ja esimerkiksi Philips Hue -älyvalaisimia sekä Google Nest -turvalaitteita. Kuinka hienoa olisikaan laittaa pitkän ajomatkan loppupäässä sauna lämpiämään ja kahvi tippumaan.

Viime vuosina on puhuttu paljon siitä, kuinka autot muuttuvat autonomisiksi, eli itsestään ajaviksi. Merkittävänä hidasteena robottiautojen yleistymiselle on kuitenkin muun muassa lainsäädäntö, joten on hyvin mahdollista, että autonomia yleistyy ensimmäiseksi auton mukavuuteen liittyvissä tekijöissä. Vaikka kuljettajalla olisi edelleen vastuu liikennesääntöjen noudattamisesta ja auton pitämisestä tiellä, autolle voidaan antaa vapaus tehdä kuljettajan olosta mahdollisimman mukava.

Uuden Jaguar I-Pacen ratissa ei voi ollakaan ajattelematta, että ehkä näin onkin tarkoitus olla. Auto on nimittäin ajettavuudeltaan mielettömän hyvä, todellinen kuljettajan auto. Ei tällaista iloa haluaisi luovuttaa koneen hoidettavaksi.

Selaile myytäviä uusia Jaguar I-Pace -täyssähköautoja.

Teksti ja kuva: Teemu Granström

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin